1η Συνάντηση των Ελληνικών Περιφερειών της Ένωσης AREPO στην Αθήνα

Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στα γραφεία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, η 1η συνάντηση των Ελληνικών Περιφερειών της ένωσης AREPO. Στόχος της συνάντησης ήταν η διατύπωση και ανταλλαγή απόψεων πάνω σε θέματα που αφορούσαν τις Γεωγραφικές Ενδείξεις και τις εξελίξεις στον τομέα των συστημάτων ποιότητας ενόψει της νέας περιόδου μετά το 2020. Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν και η επικείμενες συναντήσεις στις Βρυξέλλες στις 20 και 21 Μαρτίου, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της ολομέλειας του δικτύου AREPO για το έτος 2018  καθώς και το 4ο ευρωπαϊκό φόρουμ  που διοργανώνεται με τίτλο «Ευρωπαϊκή Συνάντηση για την ποιότητα και την προέλευση των προϊόντων», παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ευρωπαϊκής επιτροπής και του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.  

Στη συνάντηση είχε προσκληθεί το στέλεχος της αντιπροσωπείας της ένωσης AREPO στις Βρυξέλλες κα Giulia Scaglioni, ενώ συμμετείχαν εκπρόσωποι από έξι (6) Ελληνικές Περιφέρειες, που συμμετέχουν ως μέλη στις διεργασίες της ένωσης AREPO από το 2017. Να σημειωθεί ότι στην ένωση συμμετέχουν επτά (7) ελληνικές περιφέρειες συμπεριλαμβανομένου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.  Ειδικότερα τις Ελληνικές περιφέρειες εκπροσώπησαν: ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Αδαμίδης Κων/νος από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η Περιφερειακή Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας κ. Κατερίνα Ζωγράφου, η εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Βασιλική Ηγουμενίδου, εκπρόσωποι από την Περιφέρεια  Δυτικής Μακεδονίας κ. Καραντίνος Χρήστος και Σιώγκας Θεόδωρος ενώ την Περιφέρεια Αττικής εκπροσώπησε ο εντεταλμένος σύμβουλος κ. Φαρμάκης Ταξιάρχης καθώς και τα στελέχη κα Βασιλική Σταυρουλάκη, Αθανάσιος Αντωνόπουλος και η κα Αιμιλία Ρόδη.  Την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος και τον πρόεδρο κ. Αγοραστό εκπροσώπησε το στέλεχος κ. Γεώργιος Μακρής.   

Στο ξεκίνημα  της συνάντησης η Πρόεδρος της ένωσης AREPO και Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής της Περιφέρειας Κρήτης κα Βρέντζου-Σκορδαλάκη Θεανώ, αναφέρθηκε στον κύριο στόχο της νέας προεδρίας που είναι η διεύρυνση και η αποτελεσματικότερη προστασίας των Γεωγραφικών Ενδείξεων εκτός της ΕΕ έτσι ώστε να διαφυλαχθεί όλος αυτός ο διατροφικός πλούτος της κάθε περιφέρειας. Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στη   στοχοθέτηση της συνάντησης και στον κατάλογο των θεμάτων προς συζήτηση ενώ επεσήμανε τη σημαντικότητα της συνεργασίας που πρέπει να υπάρχει και να επικαιροποιείται, μέσω των συναντήσεων,  ώστε οι ελληνικές περιφέρειες από κοινού να προωθούν τα ζητήματα που αφορούν τα προϊόντα των Γεωγραφικών Ενδείξεων μέσω της ένωσης AREPO, προστατεύοντας την πνευματική ιδιοκτησία που αντιπροσωπεύουν τα προϊόντα αυτά.

Η κα Giulia Scaglioni, υπεύθυνος πολιτικής της ένωσης AREPO, παρουσίασε το δίκτυο στα νέα μέλη της ένωσης την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και Περιφέρεια Αττικής, τονίζοντας ότι η ένωση εκπροσωπεί 31 ευρωπαϊκές περιφέρειες και 480 ενώσεις παραγωγών, οι οποίες εκπροσωπούν περισσότερο από το 50% των Ευρωπαϊκών Γεωγραφικών Ενδείξεων. Αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις και πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από την ένωση AREPO την τελευταία περίοδο ενώ παρουσίασε το έγγραφο θέσεων της ένωσης όπως έχει διαμορφωθεί και μετά τα αποτελέσματα των συναντήσεων των Γαλλικών, Ισπανικών και Ιταλικών περιφερειών.  Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάλυση που έχουν προχωρήσει τα στελέχη της ένωσης AREPO αναφορικά με το συζητούμενο πρoσχέδιο για την αναθεώρηση της ΚΓΠ μετά το 2020. Τέλος παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το πρόγραμμα προώθησης των αγροτικών προϊόντων για το έτος 2018 το οποίο εγκρίθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, συνολικού προϋπολογισμού 179 εκατομμυρίων.  Το νέο πρόγραμμα δίδει προτεραιότητα στην προώθηση των προϊόντων κυρίως προς τις τρίτες χώρες, δίδοντας έμφαση σε προϊόντα που συμπεριλαμβάνονται στα ποιοτικά σχήματα και σήματα (ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ, βιολογικά, κ.ά).

Μετά το τέλος των παρουσιάσεων, ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των εκπροσώπων των ελληνικών περιφερειών και της εκπροσώπου της ένωσης κας Scaglioni, επιχειρώντας να φωτίσει τις νέες τάσεις που προδιαγράφονται ενόψει της νέας περιόδου και τις εξελίξεις στον πολυδιάστατο τομέα των Γεωγραφικών ενδείξεων. Τέλος επισημάνθηκε  ο προσανατολισμός της ευρωπαϊκής επιτροπής για διεύρυνση της στήριξης των προϊόντων αυτών, σύμφωνα με τις προπαρασκευαστικές συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει  βάσει της συμφωνίας του Cork. 2.0..

Τη συνάντηση συντόνισε ο κ. Πίτερης Χαράλαμπος-Νικόλαος στέλεχος της Περιφέρειας Κρήτης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί