“Στο κάδρο της παγκόσμιας έρευνας το ΙΤΕ, με το νέο Ινστιτούτο Αστροφυσικής”

Με αφορμή την ψήφιση της διάταξης που προβλέπει την ίδρυση του Ινστιτούτου Αστροφυσικής, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, δήλωσε:

«Μετά απο προσπάθεια 11 χρόνων, η νομοθέτηση για την ίδρυση του Νέου Ινστιτούτου Αστροφυσικής στο Ι.Τ.Ε., δεν αποτελεί μόνο αναγνώριση του σημαντικού έργου της επιστημονικής ομάδας Αστροφυσικής Κρήτης, αλλά και ουσιαστικό βήμα αναβάθμισης του ρόλου αριστείας και καινοτομίας που το Ι.Τ.Ε. μπορεί να επιτελέσει στον τομέα της αστροφυσικής σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. 

Με το νέο Ινστιτούτο Αστροφυσικής, η Κρήτη μπαίνει στο κάδρο της παγκόσμιας έρευνας και είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει πόλο έλξης διεθνών καταξιωμένων επιστημόνων, καθώς και λόγο επαναπατρισμού Ελλήνων επιστημόνων.

Θα ήθελα να συγχαρώ την ομάδα Αστροφυσικής  του ΙΤΕ και του Πανεπιστημίου Κρήτης και εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο τους».

 

Αξίζει να σημειωθεί οτι το Αστεροσκοπείο Σκίνακα, που θα αποτελεί τη βασική ερευνητική υποδομή του νέου Ινστιτούτου Αστροφυσικής. Το Αστεροσκοπείο ιδρύθηκε το 1986 από κοινού από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Max-Planck Institut für Extraterrestrische Physik της Γερμανίας. Λειτουργεί σε συνεργασία του Ι.Τ.Ε. και του Πανεπιστημίου Κρήτης και διακρίνεται για τις εξαιρετικές συνθήκες παρατήρησης που προσφέρει.

Ήδη έχουν δημοσιευθεί 200 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές, βασισμένες σε αποτελέσματα από την ανάλυση παρατηρήσεων του Αστεροσκοπείου Σκίνακα. Οι ερευνητικές προοπτικές του Ινστιτούτου Αστροφυσικής διαγράφονται λαμπρές. Ιδιαίτερα μετά και την απόκτηση του πολωσιμέτρου PASIPHAE, το οποίο ήδη βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής με χορηγία του Ιδρύματος ‘Σταύρος Νιάρχος’.

Δείτε επίσης:

Το μοναδικό στην Ελλάδα Ινστιτούτο Αστροφυσικής έρχεται στο ΙΤΕ!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί