Ένα από τα πέντε «αρχιτεκτονικά αριστουργήματα» της χρονιάς στην Κρήτη! (Φωτο)

Για ένατη συνεχόμενη χρονιά, ολοκληρώθηκαν τα αρχιτεκτονικά βραβεία από το περιοδικό «Δομές», αριθμώντας φέτος 150 κατατεθειμένα έργα με περισσότερους από 530 αρχιτέκτονες και λοιποί συντελεστές να έχουν εμπλακεί στη δημιουργία τους. Με τους διεθνείς κριτές Alexander Brodsky, Bureau Alexander Brodsky, Gonçalo Byrne και Gonçalo Byrne Arquitectos, επιλέχθηκαν βραβεία σε τέσσερις ξεχωριστές κατηγορίες, τα οποία έδωσαν αντίστοιχα οι αρχιτέκτονες Τάσος Κωτσιόπουλος, Αθανάσιος Σπανομαρίδης, Καλλιόπη Κοντόζογλου και Δημήτρη Αντωνακάκη.

Καλύτερο πραγματοποιημένο έργο των ετών 2013-2017

 Ring House. Κατοικία στην Αγία Γαλήνη, Ρέθυμνο, Κρήτη. decaARCHITECTURE - Αλέξανδρος Βαΐτσος, Carlos Loperena. © decaARCHITECTURE
Ring House. Κατοικία στην Αγία Γαλήνη, Ρέθυμνο, Κρήτη. decaARCHITECTURE – Αλέξανδρος Βαΐτσος, Carlos Loperena. © decaARCHITECTURE

Ring House: Κατοικία στην Αγία Γαλήνη, Ρέθυμνο, Κρήτη, από την ομάδα decaARCHITECTURE (Αλέξανδρος Βαΐτσος, Carlos Loperena).

Στη νότια πλευρά της Κρήτης, μόλις 165 ναυτικά μίλια από την έρημο της Σαχάρας, οι αρχιτέκτονες δημιούργησαν ένα εμφανή δακτύλιο σύμφωνα με τη μορφολογία του εδάφους, σχηματίζοντας ζώνες σκίασης. Το οίκημα μέσα κρύβει έναν εσωτερικό κήπο με ποικιλία εσπεριδοειδών και βοτάνων ενώ συνολικά διαμορφώνει ένα μικροκλίμα όασης που εναρμονίζεται με το φυσικό τοπίο.


Καλύτερo έργο νέας αρχιτεκτονικής σε υφιστάμενο κτήριο των ετών 2013-2017

 Δικηγορικό γραφείο και εργαστήριο καλλιτέχνη, Παγκράτι, Αθήνα. Άγις Μουρελάτος. © Γιώργης Γερόλυμπος.
Δικηγορικό γραφείο και εργαστήριο καλλιτέχνη, Παγκράτι, Αθήνα. Άγις Μουρελάτος. © Γιώργης Γερόλυμπος.

Δικηγορικό γραφείο και εργαστήριο καλλιτέχνη: Παγκράτι, Αθήνα , από τον Άγι Μουρελάτο.

Δύο ξεχωριστά ισόγεια καταστήματα παλιάς αθηναϊκής πολυκατοικίας, στην γειτονιά του Παγκρατίου μεταμορφώθηκαν σε δικηγορικό γραφείο και εργαστήριο καλλιτέχνη. Με στόχο τον επαναπροσδιορισμό της κατοίκησης σε ισόγειο χώρο, ο πρωτοεμφανιζόμενος αρχιτέκτονας έδωσε έμφαση στη διαμόρφωση μιας μικροκλίμακας, πέρα από το υφιστάμενο δομικό δίκτυο της περιοχής.


Καλύτερo έργο νέας αρχιτεκτονικής σε υφιστάμενο κτήριο των ετών 2013-2017

 Site-Specific Concept Space, Μεταμόρφωση, Αττική. A31 ARCHITECTURE, Πραξιτέλης Κονδύλης © Γιάννης Χατζηασλάνης.
Site-Specific Concept Space, Μεταμόρφωση, Αττική. A31 ARCHITECTURE, Πραξιτέλης Κονδύλης © Γιάννης Χατζηασλάνης.

Site-Specific Concept Space: Μεταμόρφωση, Αθήνα, από A31 ARCHITECTURE, Πραξιτέλης Κονδύλης.

Ένα concept space για εκθέσεις τέχνης, εκδηλώσεις και events διαμορφώθηκε στη Μεταμόρφωση, με κεντρικό στόχο την προβολή της ελληνικής αρχιτεκτονικής και γενικότερα την προαγωγή της δημιουργικής σκέψης στον τομέα των εφαρμοσμένων τεχνών. Συνεργάστηκαν αρχιτέκτονες, μηχανικοί γραφείου, εικαστικοί μελετητές φωτισμού, αρχιτέκτονες τοπίου, βιομηχανικοί σχεδιαστές και γραφίστες για το συνολικό αποτέλεσμα που εκτείνεται σε δύο επίπεδα.


Καλύτερη ανεκτέλεστη µελέτη των ετών 2013-2017

Υπαίθριος χώρος λατρείας: Casamance, Σενεγάλη, από τον Θεοκλή Καναρέλη.

Συνενώνοντας διαφορετικές θρησκευτικές παραδόσεις, ο αρχιτέκτονας έφερε σχεδιαστικά ένα αποτέλεσμα χώρου λατρείας, που από το εξωτερικό προς το εσωτερικό απευθύνεται διαδοχικά σε Μουσουλμάνους, Χριστιανούς και Ανιμιστές. Χωρίς σύμβολα και αναφορές σε επώδυνες μνήμες, το κτίριο επιδιώκει την συνύπαρξη της διαφορετικότητας. Για την υλοποίηση απαιτείται χρήση υλικών της περιοχής με την τεχνική του συμπιεσμένου χώματος.


Βραβείο στην κατηγορία «Καλύτερη ανεκτέλεστη μελέτη των ετών 2013-2017»

Not ROUNDabout: Ανάπλαση της πλατείας Γαβριήλ Χαρίτου στην περιοχή Εκατό Χουρμαδιές, Ρόδος, Δωδεκάνησα, από τις Έλλη Καρυάτη, Δανάη Μαυρίδου, Ξανθή Σωτηράκη, Χρυσή Σωτηράκη.

Στο βόρειο άκρο της πόλης της Ρόδου, ένα μνημειακό έργο, χαρακτηριστικό δείγμα αποικιακής πολεοδομίας με στοιχεία εξωτισμού σχεδιάστηκε για τον τον επανασχεδιασμό της πλατείας Χαρίτου. Με στόχο την περιβαλλοντική αναβάθμιση και τον επαναπροσδιορισμό του δημόσιου χώρου, το έργο ενισχύει τη γραμμικότητα της πλατείας κόντρα στην συνεχόμενη αστική τάση για κυκλική κίνηση κόμβου. Για τον κάτοικο, η πλατεία θα αποτελεί έναν ετήσιο προορισμό με υπερτοπικό χαρακτήρα και για τον επισκέπτη την αφετηρία μιας ευρύτερης διαδρομής.

athinorama.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί