Οι τρεις νεκροί στον βρόμικο δρόμο της Novartis στην Ελλάδα- Ο Γ. Χατζηδάκης και το δυστύχημα – μυστήριο

Τρεις άνθρωποι που κινήθηκαν και γνώριζαν πράγματα για τον χώρο της μαφίας του φαρμάκου, η δράση της οποίας αποκαλύπτεται στη χώρα μας, έχουν χάσει τη ζωή τους. Οι δύο μάλιστα με τον ίδιο μυστηριώδη τρόπο.

Οι δύο από αυτούς, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Documento, είχαν άμεση σχέση με το κύκλωμα του ξεπλύματος του μαύρου χρήματος της Novartis, ενώ ο τρίτος υπήρξε εν αγνοία του μεταφορέας και οδηγός προσώπων που αποτελούσαν τα κοινά σημεία της Novartis και του ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο σύμφωνα με τους προστατευόμενους μάρτυρες προσέφερε την τεχνογνωσία και τα κυκλώματα ξεπλύματος μαύρου χρήματος στην Ελλάδα.

Εκτός από τον εκδότη Παναγιώτη Μαυρίκο, ο οποίος σύμφωνα με τις εκθέσεις του FBI και τις καταθέσεις των μαρτύρων ξέπλενε χρήμα της Novartis και σκοτώθηκε από περίεργη ανάφλεξη του αυτοκινήτου του, και το θάνατο από καρδιακή προσβολή του Μιχάλη Πιτσιλίδη, συμβούλου του Άδωνι Γεωργιάδη και επίσης μέλους του συστήματος ξεπλύματος, ένα ακόμη άνθρωπος σκοτώθηκε το 2010, όταν η μηχανή του τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες. Ένα δυστύχημα πανομοιότυπο με αυτό του Μαυρίκου, καθώς και στις δύο περιπτώσεις υπήρξε ακαριαία ανάφλεξη, ενώ και τα δύο οχήματα ήταν ασφαλή και ακριβά (ένα τζιπ Porsche και μια μηχανή BMW).

Ο εν λόγω νεαρός ήταν ο Γιώργος Χατζηδάκης, προσωπικός οδηγός του διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόδωρου Παπαδημητρίου. Στις 29 Αυγούστου του 2010 η μηχανή που οδηγεί ο νεαρός Γώργος Χατζηδάκης, 28 ετών, παίρνει ξαφνικά φωτιά ενώ διατρέχει την παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος. Μάρτυρες ανάμεσά τους και οι αστυνομικοί Γεώργιος Παπαποστόλου και Ιωάννης Βασιλείου, που βρίσκονταν τυχαία στο σημείο, κατέθεσαν πως είδαν ξαφνικά τη μηχανή μάρκας BMW 1200 κυβικών, να αναφλέγεται και να σέρνεται για περίπου πενήντα μέτρα πάνω στην άσφαλτο. Ο νεαρός διακομίστηκε στο ΚΑΤ με σοβαρά εγκαύματα και στις 6 Σεπτεμβρίου απεβίωσε. Για το δυστύχημα υπήρξε ένα τυπικό πόρισμα και καμία έρευνα δεν έγινε για το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας ή δολιοφθοράς.

Σημειώνεται πως η μηχανή είχε αγοραστεί ένα χρόνο νωρίτερα, στις 30 Ιουλίου του 2009, έναντι 16.318 ευρώ, άνηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ και ήταν στην υπηρεσία του Παπαδημητρίου. Ο πατέρας του Γ. Χατζηδάκη, Μιχάλης Χατζηδάκης, μιλώντας στη Documento δήλωσε πως “όλοι ξέρουν και κανένας δεν αμφισβητεί ότι ο Γιώργος δούλευε ως οδηγός του Παπαδημητρίου. Ήταν 24 ώρες το 24ωρο στην υπηρεσία του. Πήγαινε όποτε τον καλούσε”. Παράλληλα σημείωσε πως “το σίγουρο είναι ότι ο Γιώργος από τη δουλειά που έκανε, τη σχέση που είχε με τον Παπαδημητρίου και τη συνεχή επαφή, γνώριζε πολλά”. “Ήταν συνέχεια στο πόδι για να κάνει αυτό που του ζητούσαν. Σίγουρα ήξερε πράγματα, αλλά ήταν πάντα παιδί σοβαρό, που δεν μιλούσε και δεν έλεγε τι έκανε”, σημειώνει και η μητέρα.

Ξέρει πολλά και τελικά πεθαίνει

Στις 29 Αυγούστου 2010, η μηχανή που οδηγεί ο νεαρός Γιώργος Χατζηδάκης, 28 ετών, παίρνει ξαφνικά φωτιά ενώ διατρέχει την παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος. Μάρτυρες, ανάμεσά τους και οι αστυνομικοί Γεώργιος Παπαποστόλου και Ιωάννης Βασιλείου, οι οποίοι βρέθηκαν τυχαία στο σημείο κατέθεσαν ότι είδαν ξαφνικά τη μηχανή να αναφλέγεται.

Η μηχανή μάρκας BMW 1200 κυβικών σύρθηκε για πενήντα μέτρα πάνω στην άσφαλτο ενώ ο αναβάτης τυλιγμένος στις φλόγες προσπαθούσε απεγνωσμένα να σωθεί. Ο Γ. Χατζηδάκης διακομίστηκε στο ΚΑΤ με εγκαύματα στο 40% του σώματος του. Απεβίωσε στις 6 Σεπτεμβρίου όταν κατέρρευσαν όλα τα όργανά του. Η αστυνομία σχημάτισε μια τυπική δικογραφία. Υπήρξαν μαρτυρίες που ανέφεραν ανάφλεξη από υπερχείλιση καυσίμου και πρόσκρουση, αλλά τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν από τις μετρήσεις και την έρευνα της Τροχαίας. Ολα συνέτειναν ότι η μηχανή του νεαρού ανεφλέγη ξαφνικά ενώ ήταν σε κίνηση. Οι λεπτομέρειες που αφορούσαν την επαγγελματική δραστηριότητα του Γ. Χατζηδάκη δεν είχαν τότε καμιά σημασία.

Σήμερα όμως συνδυασμένες με τις εξελίξεις του σκανδάλου Novartis και το πανομοιότυπο περιστατικό περίεργης ανάφλεξης της Porsche του εκδότη Π. Μαυρίκου θέτουν διάφορα ερωτήματα. Ο Γ. Χατζηδάκης ήταν οδηγός του διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ Θ. Παπαδημητρίου.

Για ανεξήγητους λόγους το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε προχωρήσει στην προμήθεια υπερπολυτελών τζιπ και της συγκεκριμένης μηχανής που οδηγούσε ο Γ. Χατζηδάκης. Η μηχανή είχε αγοραστεί από την αντιπροσωπεία της BMW Α. Παναγιωτόπουλος Α.Ε. στις 30 Ιουλίου 2009, μόλις έναν χρόνο νωρίτερα δηλαδή, αντί 16.318 ευρώ.

Η συγκεκριμένη μηχανή και ο οδηγός της ήταν στην υπηρεσία του Θ. Παπαδημητρίου όλο το 24ωρο. Ενώ όμως η μηχανή ανήκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ, ο Γιώργος Χατζηδάκης ανήκε στο δυναμικό της εταιρείας security του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Στις 30 Νοεμβρίου 2017 ο Θ. Παπαδημητρίου καταθέτοντας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την αγορά της συγκεκριμένης μηχανής αρνήθηκε ότι ήταν στη δική του υπηρεσία και είπε πως απλώς χρησιμοποιήθηκε για διάφορες εξυπηρετήσεις. Το ίδιο ισχυρίστηκε μιλώντας στο Documentο λέγοντας συγκεκριμένα: «Την χρησιμοποιούσαμε όταν βιαζόμασταν για κάποιες δουλειές. Ισως είχα ανέβει και εγώ μερικές φορές».

Ερώτηση δημοσιογράφου: «Χρήματα μετέφερε;» Απάντηση: «Οχι, ποτέ. Εμείς τα χρήματα τα στέλναμε μέσω τράπεζας». Η άρνηση του Θ. Παπαδημητρίου για τη σχέση του με τον Γ. Χατζηδάκη και τη χρησιμοποίηση του ως προσωπικού οδηγού δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα. Πολλοί εργαζόμενοι στο ΚΕΕΛΠΝΟ δήλωσαν στο Documentο ότι ο Γ. Χατζηδάκης εκτελούσε χρέη προσωπικού οδηγού του Παπαδημητρίου, κάτι που επιβεβαιώνει ο πατέρας του άτυχου νεαρού, Μιχάλης Χατζηδάκης. Δήλωσε συγκεκριμένα στο Documentο: «Ολοι ξέρουν και κανένας δεν αμφισβητεί ότι ο Γιώργος δούλευε ως οδηγός του Παπαδημητρίου. Ηταν 24 ώρες το 24ωρο στην υπηρεσία του. Πήγαινε όποτε τον καλούσε». Στην ερώτηση αν συνδέει τον θάνατό του, που τότε αντιμετωπίστηκε ως ατύχημα, με τις εξελίξεις σε σχέση με τη Novartis και όσα μπορεί να γνώριζε ο M. Χατζηδάκης απάντησε: «Το σίγουρο είναι ότι ο Γιώργος, από τη δουλειά που έκανε, τη σχέση που είχε με τον Παπαδημητρίου και τη συνεχή επαφή, γνώριζε πολλά».

Η μητέρα του Γιώργου Χατζηδάκη, Ελένη Χατζηδάκη, συμπληρώνει: «Ηταν συνέχεια στο πόδι για να κάνει αυτό που του ζητούσαν. Σίγουρα ήξερε πράγματα, αλλά ήταν πάντα παιδί σοβαρό, που δεν μιλούσε και δεν έλεγε τι έκανε».

Παράξενη ανάφλεξη αλλά τυπική αντιμετώπιση. Στις 7 Σεπτεμβρίου 2010 n ιατροδικαστής Σουλτάνα Μαριάνου κάνει νεκροτομή στο σώμα του νεαρού. Οπως προκύπτει από την ιατροδικαστική έκθεση, το σώμα του Γιώργου Χατζηδάκη δεν έχει άλλες ιδιαίτερες κακώσεις εκτός από εγκαύματα. Η τραχεία επίσης εμφανίζει εγκαύματα και οι πνεύμονες οιδήματα. Στις γενικές πληροφορίες της έκθεσης αναγράφεται ότι «ενεπλάκη την 29/8/2010 σε τροχαίο ατύχημα με δίκυκλη μοτοσικλέτα φορώντας κράνος. Η μοτοσικλέτα ανεφλέγη συνεπεία εκτροπής και διεκομίσθη στο Νοσοκομείο ΚΑΤ με εγκαύματα σώματος».

Οι πληροφορίες όμως αυτές, που οδηγούν τελικά στην αντιμετώπιση του δυστυχήματος ως συμβατικού και συνηθισμένου ατυχήματος, δεν ισχύουν. Οι γονείς του Γιώργου Χατζηδάκη μεταφέρουν ότι ο γιος τους προτού πεθάνει είχε πει στους αστυνομικούς ξεκάθαρα πως η μηχανή ανεφλέγη αστραπιαία και δεν υπήρξε ατύχημα. Στο ίδιο το έγγραφο αναγγελίας θανάτου ο εντατικολόγος Νίκος Μουρελάτος σημειώνει ότι υπήρξε «αναφερόμενη έκρηξη», την οποία ωστόσο, όπως είναι λογικό, αποδίδει στη βενζίνη. Το είδος του ατυχήματος, στο οποίο υπεισέρχονται παράγοντες όπως φωτιά και -πολύ περισσότερο- πιθανή έκρηξη, έπρεπε να είχε οδηγήσει σε εγκληματολογική έρευνα. Αλλωστε ο ανθυποπυραγός Απόστολος Παρασκευάς, ο οποίος συντάσσει δελτίο πυρκαγιάς μετά το δυστύχημα, αναφέρει ότι «το δίκυκλο κάηκε ολοσχερώς από άγνωστη αιτία» (εμπρησμός, αμέλεια, φυσική κ.λπ.). Καμία έρευνα δεν έγινε για να αποκλειστεί η δολιοφθορά.

Σήμερα ωστόσο μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει ένα δεδομένο άγνωστο την περίοδο εκείνη. Η ανάφλεξη της πανάκριβης μοτοσικλέτας του Γ. Χατζηδάκη εν κινήσει μοιάζει με δυστύχημα-καρμπόν με αυτό που συνέβη στην Αττική Οδό με θύμα τον Παναγιώτη Μαυρίκο.

Δύο ακριβά, καινούργια οχήματα αναφλέγονται με τον ίδιο τρόπο και έχουν θύματα ανθρώπους που γνώριζαν πολλά σχετικά με τη μαφία του φαρμάκου και όσα σήμερα γίνονται γνωστά. Αν όσα καταθέτουν οι μάρτυρες για τον διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ Θ. Παπαδημητρίου ισχύουν, τότε ο Γ. Χατζηδάκης δεν ήταν ένας απλός και άτυπος μεταφορέας του ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά κάποιος που γνώριζε λεπτομέρειες για ραντεβού, συναλλαγές και πρόσωπα.

Μπίζνες Novartis με ΚΕΕΛΠΝΟ

Το 2010 η Novartis είχε εξασφαλίσει εκατοντάδες εκατομμύρια από συμβάσεις με το ελληνικό δημόσιο με τη μεσολάβηση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Η μία σύμβαση αφορούσε στην προμήθεια αντιδραστηρίων για τον μοριακό έλεγχο του αίματος και η άλλη την προμήθεια εμβολίων για τον ιό H1N1. Η Ελλάδα πλήρωσε περίπου 500 εκατ ευρώ, χωρίς διαγωνισμό.

Όπως καταθέτει ένας εκ των προστατευόμενων μαρτύρων, ο οποίος εμφανίζεται με το όνομα “Μάξιμος Σαράφης”: Επί υπουργίας του Δημήτρη Αβραμόπουλου υπήρξε στενή συνεργασία της Novartis και του υπουργείου μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ και του γενικού διευθυντή Παπαδημητρίου Θεόδωρου, που σε συνεργασία με τον Φρουζή διαχειρίστηκαν το ζήτημα της πανδημίας H1N1. Η Novartis την περίοδο 2008 – 2009 είχε εμβόλια για το H1N1, τα οποία παραγγέλθηκαν από το υπουργείο Υγείας μετά την αναβάθμιση από το ΚΕΕΛΠΝΟ του κινδύνου της πανδημίας στη μέγιστη βαθμίδα. Για το ξέπλυμα των χρημάτων που δόθηκαν (στους Αβραμόπουλο, Καλογερόπουλο και Παπαδημητρίου) χρησιμοποιήθηκε ο μηχανισμός υπερτιμολόγησης εκδηλώσεων και φαρμακοοικονομικών μελετών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, εκπροσωπούμενη τότε από τον κοσμήτορα Ιωάννη Κυριόπουλο. Ομοίως το ξέπλυμα έγινε από τον όμιλο Γριβέα”.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Documento “αν ο Παπαδημητρίου ήταν συνεργός του Φρουζή στις μεγάλες προμήθειες του ΚΕΕΛΠΝΟ από τις οποίες ο υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος φέρεται να έλαβε 40 εκατ. ευρώ, τότε ο νεαρός Γιώργος Χατζηδάκης θα γνώριζε πολλά από όσα συνέβαιναν”.

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “Οι τρεις νεκροί στον βρόμικο δρόμο της Novartis στην Ελλάδα- Ο Γ. Χατζηδάκης και το δυστύχημα – μυστήριο”

  1. CitizenMitsos

    Όπως και στο μεγαλύτερο σκάνδαλο κοκαΐνης της ιστορίας της χώρας εξαφανίστηκαν οι μάρτυρες ένας-ένας, έτσι δείχνουν να το πηγαίνουν και το σκάνδαλο της Novartis οι άσπιλοι και άμωμοι εξεταζόμενοι που αποκαλούν κουκουλοφόρους τους υπό προστασία μάρτυρες.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί