Το Ιράν δεν επιθυμεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν εκτίμησε ότι η κατάσταση στη Συρία «είναι ιδιάιτερα περίπλοκη» εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών στην ευρύτερη περιοχή για το ξέσπασμα πολέμου, ενώ σε ό,τι αφορά τα πυρηνικά όπλα τόνισε ότι η χώρα του δεν έχει τέτοια επιδίωξη.

«Ο φόβος του πολέμου είναι παντού στην περιοχή μας», τόνισε ο Αμπάς Αρακτσί σε συνέντευξή του στο BBC.

Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, η παρουσία του Ιράν στη Συρία δεν έχει στόχο να δημιουργήσει ένα νέο μέτωπο εναντίον του Ισραήλ, αλλά να καταπολεμήσει την τρομοκρατία.

«Σκεφτείτε να μην ήμασταν εκεί. Τώρα θα είχαμε το Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) στη Δαμασκό και ίσως στη Βηρυτό και σε άλλα μέρη», τόνισε ο Ιρανός υπουργός.

Ωστόσο κατήγγειλε τα δεινά των πολιορκημένων κατοίκων της ανατολικής Γούτα, την οποία βομβαρδίζει σφοδρά ο συριακός στρατός τις τελευταίες ημέρες.

Εξάλλου ο Αρακτσί τόνισε ότι η συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν βρίσκεται «σε κρίσιμο σημείο», μετά τις απειλές των ΗΠΑ ότι ενδέχεται να επιβληθούν εκ νέου κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης.

Τον προηγούμενο μήνα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε επισημάνει ότι θα πρέπει να διορθωθούν «τα φοβερά ελαττώματα» της συμφωνίας αυτής.

Ο Ιρανός υπουργός δήλωσε στο BBC ότι δεν πιστεύει πως η συμφωνία θα μπορέσει να εξακολουθήσει να ισχύει, αν αποχωρήσουν οι ΗΠΑ.

Η συμφωνία αυτή –που υπεγράφη μεταξύ του Ιράν από τη μία πλευρά και των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας από την άλλη– επιβάλλει, μεταξύ άλλων, περιορισμούς στις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου από την Τεχεράνη ως το 2025.

Όμως τώρα η Ουάσινγκτον επιθυμεί οι χώρες της ΕΕ που έχουν υπογράψει τη συμφωνία να συμφωνήσουν σε μόνιμους περιορισμούς στο πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν. Επίσης ο Τραμπ θέλει να περιληφθεί στη συμφωνία και το βαλλιστικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

«Δεν υπάρχει ρήτρα λήξης ισχύος» στην πυρηνική συμφωνία, υπογράμμισε ο Αρακτσί. «Αν και η αμερικανική κυβέρνηση και ο Τραμπ κάνουν λόγο για ρήτρα λήξης ισχύος και λένε ότι η συμφωνία ισχύει μόνο για 10 χρόνια, αυτό δεν είναι αλήθεια. Η δέσμευση του Ιράν να μην επιδιώξει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα είναι μόνιμη», πρόσθεσε.

Ο Ιρανός υπουργός επεσήμανε ότι και οι ΗΠΑ πρέπει να τηρήσουν τη δική τους πλευρά της συμφωνίας, προτού μπορέσουν να συζητηθούν άλλα θέματα.

«Μια άλλη συμφωνία για οποιοδήποτε άλλο θέμα εξαρτάται από το πόσο επιτυχημένη είναι η συμφωνία που έχουμε ήδη κάνει και εμείς παραμένουμε απόλυτα πιστοί σε αυτή, ενώ η άλλη πλευρά όχι», υπογράμμισε ο Αρακτσί.

«Αν η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα αποτελέσει μια επιτυχημένη εμπειρία για το Ιράν, τότε θα μπορούν να μας ζητήσουν να διαπραγματευτούμε οποιοδήποτε άλλο θέμα», πρόσθεσε.

Μάλιστα ο Ιρανός υπουργός επεσήμανε ότι οι υποτιμητικές δηλώσεις του Τραμπ υπονομεύουν τη συμφωνία και αυτό δεν επιτρέπει την οικονομία του Ιράν να αναπτυχθεί. Αυτό με τη σειρά του συνέβαλε στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν τον προηγούμενο μήνα, εξήγησε ο Αρακτσί.

real.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί