Με την Πρέσβη της Κούβας ο Ν. Ηγουμενίδης

Συνάντηση με την πρέσβη της Κούβας στην Ελλάδα κα Zelmys Maria Dominguez Cortina είχε σήμερα στη Βουλή ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ηγουμενίδης. Σε συνέχεια της προηγούμενης συνάντησης πριν από λίγους μήνες (Νοέμβριος του 2017), στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης βρέθηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας και συγκεκριμένα οι τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης και του τουρισμού.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης που ακολούθησε στη Βουλή της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Κούβας με την Πρέσβη και τον Πρόξενο της Πρεσβείας της Κούβας στην Αθήνα, ο Νίκος Ηγουμενίδης ως μέλος της κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας και με αφορμή την καθορισμένη ατζέντα που αφορούσε θέματα διμερούς συνεργασίας αλλά και την ειδική αναφορά στον Κουβανό ποιητή Χοσέ Μαρτί, έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση:

«Είναι ιδιαίτερη η χαρά μας κάθε φορά που υποδεχόμαστε στη Βουλή την Πρέσβυ και τον Πρόξενο της Κούβας στην Αθήνα.

Η προηγούμενη συνάντηση μας ήταν τον περασμένο Νοέμβριο, όταν με πολύ εποικοδομητικό τρόπο μια σειρά από ζητήματα μπήκαν στο τραπέζι.

Θεωρώ ότι η εντατικοποίηση των συναντήσεων μας προχωρά εμπράκτως θέματα διμερούς συνεργασίας αλλά αποτελεί και ένδειξη προθέσεων για ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση των κοινοβουλευτικών σχέσεων των δύο χωρών.

Επιτρέψτε μου να σημειώσω και πάλι ότι η Ελλάδα ψηφίζει παγίως υπέρ της απόφασης για την άρση του οικονομικού αποκλεισμού στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Οι ελληνικές θέσεις στα θέματα που αφορούν στην Κούβα συνδιαμορφώνονται από κοινού με τους κοινοτικούς μας εταίρους με βάση την Κοινή Θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι τη

ς Κούβας.

Μαζί με τις χώρες της ΕΕ, είμαστε αντίθετοι στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Κούβας που στρέφονται ενάντια στον Κουβανικό λαό και στην ανάπτυξη της χώρας.

Από την Ελλάδα, εκτιμάται ιδιαίτερα ότι η χώρα σας άμεσα κινητοποιήθηκε για τον τερματισμό διάθεσης στην αγορά της, προϊόντων με παράνομη και παραπλανητική χρήση της ονομασίας «ελληνική φέτα».

Σχετικά με τους τομείς διμερούς συνεργασίας που έχουμε σήμερα να συζητήσουμε, θα ήθελα να θυμίσω ότι τον Απρίλιο του 2017, κατά τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών της Κούβας, τόσο με τον Πρωθυπουργό όσο και με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, συμφωνήθηκε η άμεση ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς της εκπαίδευσης και ειδικότερα σε θέματα υποτροφιών, και ανταλλαγών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, αλλά και στον τομέα του πολιτισμού με τον προγραμματισμό εβδομάδων μουσικής και θεάτρου, αλλά και η διερεύνηση της συνεργασίας σε τομείς όπως η βιοτεχνολογία, η φαρμακοβιομηχανία και γενικότερα της υγείας.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας έχει ένα ρόλο να παίξει, στην ενίσχυση αυτών των συμφωνιών.

Επιτρέψτε μου να πω ότι θεωρώ εξαιρετικά σημαντική την πολύ πρόσφατη υπογραφή της διμερούς Διακρατικής Συμφωνίας Αναγνώρισης των Αποδεικτικών Ναυτικής Ικανότητας που υπογράφτηκε στην Κούβα τον Οκτώβρη του 2017, όπου επίσης συμφωνήθηκε να εξεταστεί η δυνατότητα να διδάσκεται η νεοελληνική γλώσσα στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας και επίσης να συμβάλει η Ελλάδα στη συντήρηση των εκμαγείων αρχαιοελληνικών αγαλμάτων του Μουσείου της Αβάνας.

Είναι σαφές ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης διμερών πολιτιστικών σχέσεων. Οι μορφωτικές σχέσεις ρυθμίζονται από διμερή «Μορφωτική Συμφωνία» που υλοποιείται από Εκτελεστικά Προγράμματα τριετούς διάρκειας.

Ίσως θα ήταν σκόπιμο να ρωτήσω επί τη ευκαιρία την αξιότιμη Πρέσβη αν υπάρχει νεότερο από τον σχολιασμό του νέου εκτελεστικού προγράμματος από την κουβανική πλευρά.

Θα ήθελα βέβαια να τονίσω κάτι που μου έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση και μαρτυρά μια μακρόχρονη και ουσιαστική σχέση  των δύο χωρών, ότι το 1842 λειτουργεί στη Σχολή Γραμμάτων και Τεχνών του Πανεπιστημίου της Αβάνας έδρα Διδασκαλίας της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού.

Ίσως σε αυτό το στάδιο θα μπορούσαμε να διερευνήσουμε τις δυνατότητες περαιτέρω προώθησης της συνεργασίας, μέσω και της συμβολής των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής, δηλαδή των Μορφωτικών Υποθέσεων στη δική μας περίπτωση, κυρίως με έμφαση στους τομείς του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την σημερινή αναφορά στον επαναστάτη, τον Κουβανό ποιητή και διανοούμενο που έδωσε τη ζωή του στον αγώνα για ανεξαρτησία, τον Χοσέ Μαρτί,, έχει σημασία να θυμάται κανείς, εδώ στην Ελληνική Βουλή τη περίφημη φράση του «Ο άνθρωπος χωρίς πατρίδα είναι σαν δέντρο στην θάλασσα».

Αξιότιμη κυρία Ζέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα,

Σήμερα γίνεται μια προσπάθεια να σταθεί στα πόδια της η πατρίδα μας, με θυσίες του ελληνικού λαού, ώστε να αποτιναχθεί από πάνω του το σύγχρονο καθεστώς της ασφυκτικής εποπτείας.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, δεν είναι τυχαίο  ότι πρόσωπα όπως ο Χοσέ Μαρτί ασκούν και σήμερα επίδραση. Η επίδραση του μεγάλου πολιτικού, διανοούμενου και ποιητή Χοσέ Μαρτί δεν ήταν μόνο πάνω στο ιστορικό γίγνεσθαι της Αμερικής.  Ο Χοσέ Μαρτί με τις ιδέες του, με την αγωνιστική του στάση, με το επαναστατικό του ήθος, επέδρασε ουσιαστικά πάνω στους λαούς που αγωνίζονταν για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια τους. Μια σειρά από λιτές του φράσεις  – όπως η περίφημη ότι «ο καλύτερος τρόπος να πεις κάτι είναι να το κάνεις» – δείχνουν τον δρόμο και σήμερα.

Η Κούβα είναι μια χώρα με σπουδαίους ανθρώπους, αλλά και με σπουδαίους αγώνες για ανεξαρτησία, ελευθερία, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια. Δεν ξεχνάμε ότι παραμένει μια ηρωική χώρα που τα έβαλε ενάντια σε ισχυρούς αντιπάλους με στόχο τα πανανθρώπινα ιδανικά, μια χώρα με αγώνες στους οποίους αναδείχτηκαν παγκόσμιες φυσιογνωμίες, όπως ο Τσε Γκεβάρα και ο Χοσέ Μαρτί.

Φυσικά είμαστε ευγνώμονες εμείς όλοι από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού που τέτοια πρόσωπα χάραξαν την ανθρωπότητα.

Σας ευχαριστώ.»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί