Με δέκα κάλπες η ψηφοφορία στη Βουλή για το σκάνδαλο Novartis

Σε μία συνεδρίαση, σήμερα Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, θα γίνει η συζήτηση και ψηφοφορία επί της προτάσεως της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση Novartis.

Σύμφωνα με την «Αυγή», με γνωμάτευση και του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής επιβεβαιώθηκε ότι την Τετάρτη στη Βουλή θα στηθούν 10 κάλπες για την σύσταση της Προκαταρκτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της Novartis.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης παρουσίασε στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής την προφορική γνωμάτευση του Επιστημονικού Συμβουλίου που ξεκαθάριζε ότι δεν είναι παράνομο να υπάρξουν 10 κάλπες.

Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ ζητούσε να έχει γραπτή γνωμοδότηση από το Επιστημονικό Συμβούλιο. Η εισήγηση του Ν. Βούτση ψηφίσθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες ενώ καταψηφίσθηκε από τη ΝΔ το ΠΑΣΟΚ την Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι.

Η συνεδρίαση

Σε μία συνεδρίαση θα γίνει η συζήτηση και ψηφοφορία επί της προτάσεως της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση NOVARTIS, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Κατά πλειοψηφία, η Διάσκεψη δέχθηκε την εισήγηση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, να στηθούν δέκα κάλπες, μία για κάθε εμπλεκόμενο. Στα ψηφοδέλτια, ένα για κάθε εμπλεκόμενο, ο κάθε βουλευτής θα δηλώνει «ναι», «όχι» ή «παρών» στη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τα αδικήματα που αναφέρονται στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Το περίγραμμα της διαδικασίας που θα εξελιχθεί έχει ως εξής: Η συζήτηση της πρότασης θα γίνει την Τετάρτη. Θα ξεκινήσει στις 9:00 -με αρχικό προγραμματισμό να ολοκληρωθεί έως τις 22:00- και τότε να ξεκινήσει η ψηφοφορία. Σύμφωνα με την εικόνα που έχει η Βουλή μέχρι τώρα, από τα αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα στη δικογραφία, όλοι θα μιλήσουν ενώπιον της Ολομέλειας, εκτός του Ευρωπαίου επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος την ίδια ημέρα θα είναι σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, και θα στείλει υπόμνημα. «Μέχρι στιγμής οι εννέα από τους δέκα αναφερόμενους στη δικογραφία έχουν δηλώσει ότι θα μιλήσουν στην Ολομέλεια» σημείωσε ο κ. Βούτσης.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει με τους οκτώ εισηγητές, ένας από κάθε κόμμα. Θα συνεχιστεί με 16 ομιλητές, κατ’ αναλογία της δύναμης των κομμάτων, στους οποίους θα είναι και ένας βουλευτής από τους ανεξάρτητους. Θα μιλήσουν, επίσης, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, οι αναφερόμενοι στη δικογραφία και οι πολιτικοί αρχηγοί. Τον λόγο θα λάβουν ακόμη τέσσερις υπουργοί, ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Τα αναφερόμενα στη δικογραφία πολιτικά πρόσωπα θα έχουν 20 λεπτά στη διάθεσή τους για να αναπτύξουν την επιχειρηματολογία τους.

Στην ψηφοφορία θα λάβουν μέρος οι πέντε εκ των δέκα πολιτικών προσώπων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, διότι είναι εν ενεργεία βουλευτές. Δεν θα έχουν δικαίωμα, όμως, να ψηφίσουν σε σχέση με τον εαυτό τους, αλλά έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν για τα άλλα αναφερόμενα πρόσωπα. Η απόφαση προβλέπει δέκα κάλπες, μία για κάθε πολιτικό πρόσωπο. Υπάρχει ένα ενδεχόμενο, να στηθεί μια κάλπη στην Ολομέλεια, με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Αυτό θα μπορούσε, ίσως, να συμβεί εάν τα πέντε εν ενεργεία πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία δηλώσουν ότι δεν θα κάνουν χρήση τού δικαιώματός τους να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία για τα υπόλοιπα πέντε πολιτικά πρόσωπα. Σε αυτήν την περίπτωση, τον τελευταίο λόγο θα έχει την Τετάρτη η Ολομέλεια.

Έμπλεξαν οι «γραμμές» στη ΝΔ

Ο έκδηλος πανικός στην αξιωματική αντιπολίτευση έχει δημιουργήσει σύγχυση ως προς τη στάση της ΝΔ στην αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή αναφορικά συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει δημιουργήσει μείζον θέμα σχετικά με το αν θα είναι μία ή δέκα οι κάλπες. Στη Διάσκεψη των Προέδρων, η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε μία ψηφοφορία με μία κάλπη για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να υπάρξει επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Δεν αποκλείεται αυτό το ζήτημα να το θέσει η ΝΔ και στη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης άφησε το ενδεχόμενο αποχώρησης της ΝΔ από την αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή για τη σύσταση προανακρικής επιτροπής στην υπόθεση της Novartis, αν η κυβέρνηση επιμείνει στη θέση να τοποθετήσει 10 κάλπες στην ψηφοφορία. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε χαρακτηριστικά: «Θα δούμε. Η ΝΔ έχει τα όπλα της».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση «πάει για μαλλί και βγαίνει κουρεμένη». Αυτό έγινε στο Σκοπιανό, αυτό γίνεται και στο θέμα της Novartis, όπου τα στοιχεία είναι μαρτυρίες γνώμης και όχι γνώσης». Τόνισε πως «η κυβέρνηση είναι ικανή στα επικοινωνιακά τρικ και ανίκανη να λύσει το κάθε πρόβλημα. Αντίθετα, προσθέτει συνέχεια καινούρια προβλήματα». Επανέλαβε πως η στάση της ΝΔ είναι «όλα στο φως», για να πρσθέσει: «Δεν έχουμε να κρύψουμε απολύτως τίποτα. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, θα σταθούμε απέναντι σε αυτή τη μεθόδευση και στην Ολομέλεια».

Από την άλλη, ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος, δήλωσε στο Ραδιόφωνο 24/7 ότι το κόμμα του θα ψηφίσει υπέρ της προανακριτικής για την υπόθεση Novartis «γιατί δεν έχει να φοβηθεί τίποτε»!

Αναφερόμενος στην αντίδραση της ΝΔ για τις δέκα κάλπες, είπε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να ρίξει λάσπη στην αντιπολίτευση. Όπως πρόσθεσε ο κ. Καραγκούνης, η ΝΔ μείωσε τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη από 5 δισ. σε 2,2 δισ ευρώ αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ είχαν καταψηφίσει τότε τη μείωση.

Μπακογιάννη: «Δεν ξέρω τι θα κάνει η ΝΔ»

«Θεσμικό πραξικόπημα» χαρακτήρισε από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιαννη το ενδεχόμενο να στηθούν δέκα κάλπες, κατά την αυριανή ψηφοφορία για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, να προστατεύσει το κύρος της Βουλής των Ελλήνων και το δικό του κύρος και να μη δεχτεί κάτι τέτοιο. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την περίπτωση του Γιάννη Αλευρά το 1985, λέγοντας ότι ήταν ένας καλός πρόεδρος, αλλά η θητεία του χαρακτηρίστηκε από την ιστορία με την «ψήφο Αλευρά».

Σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη, όπως έχει διαμορφωθεί η πρόταση της πλειοψηφίας, μόνο μία κάλπη μπορεί να στηθεί και να απαντήσουν οι βουλευτές με ένα «ναι» ή ένα «όχι» για το αν δέχονται, ή όχι, την προανακριτική επιτροπή. Σε ερώτηση αν θα πρέπει να αποχωρήσει η ΝΔ, σε περίπτωση που στηθούν δέκα κάλπες, απάντησε: «Δεν ξέρω τι θα κάνει η ΝΔ, αλλά, προσωπικά, δεν θεωρώ ότι μπορούμε να δεχθούμε μια τέτοια διαδικασία».

Για «στήσιμο της διαδικασίας» μιλάει ο Βρούτσης

Πάση θυσία θέλει να αποφύγει η Ν.Δ. τις δέκα κάλπες όπως δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ, Γ. Βρούτσης. Υποστήριξε ότι η ΝΔ θα πρέπει να πάρει αντίμετρα αν μπουν δέκα κάλπες, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίζει τι εννοεί. «Είναι λάθος να μπουν δέκα κάλπες» επανέλαβε, αλλα τόνισε ότι διαφωνεί με ενδεχόμενη αποχώρηση της ΝΔ από την Ολομέλεια, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει να αλλοιώσει το αποτέλεσμα, χωρίς φυσικά να διευκρινίζει πως μπορεί να γίνει αυτό!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί