Απορρίφθηκε η πρόταση της ΝΔ να μην αφορά πρόσωπα η ψηφοφορία για τη NOVARTIS

Κατά πλειοψηφία απέρριψε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής την πρόταση της ΝΔ, να μην αφορά πρόσωπα η επικείμενη ψηφοφορία για τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τη NOVARTIS. H σημερινή απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων προβλέπει, κατ’ αρχήν, ότι στην αυριανή ψηφοφορία θα στηθούν 10 κάλπες. Όμως, η απόφαση για τις δέκα κάλπες μπορεί να ανατραπεί εάν αύριο στην Ολομέλεια προκύψουν νέα δεδομένα. Εάν, για παράδειγμα, τα πέντε εν ενεργεία πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία δηλώσουν αυτοβούλως ότι προτίθενται να μην πάρουν μέρος στην ψηφοφορία για τους υπολοίπους αναφερόμενους στη δικογραφία. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε, ίσως, να στηθεί μία κάλπη, σίγουρα όμως τα ψηφοδέλτια θα κάνουν ονομαστική αναφορά στα δέκα πολιτικά πρόσωπα και βεβαίως τον τελευταίο λόγο θα έχει η εθνική αντιπροσωπεία.

Αμέσως μετά τη Διάσκεψη, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ανακοίνωσε ότι πλειοψήφησε, με ψήφους 14 έναντι 8, η εισήγησή του για 10 κάλπες. Στη Διάσκεψη η ΝΔ αντιπρότεινε μία μη προσωποποιημένη ψηφοφορία αύριο με γενική αναφορά στη συγκρότηση ή τη μη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης. Η εισήγηση του προέδρου της Βουλής, που εγκρίθηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΚΚΕ στη Διάσκεψη, προβλέπει ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει αύριο στις 9:00 και θα περαιωθεί σε μία συνεδρίαση, «ό,τι και αν σημαίνει κάτι τέτοιο από πλευράς χρόνου».

Η υπό συγκρότηση Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης θα έχει, κατ’ αρχήν, έναν μήνα προθεσμία και θα απαρτίζεται από 21 μέλη.

«Η θέση του ΚΚΕ είναι διερεύνηση, ανεξάρτητα από κωλύματα και προσχήματα μέχρι τέλους, και όχι όπως στην υπόθεση Παπαντωντίου» δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, τονίζοντας ότι η Προανακριτική που θα συσταθεί θα πάει μέχρι τέλους και πρέπει να προσέλθουν οι μάρτυρες χωρίς «κουκούλες» για να καταθέσουν. «Πρέπει να προχωρήσει η Προανακριτική και όχι να εφευρεθούν υπαρκτά ή ανύπαρκτα νομικά θέματα για να κλείσει η υπόθεση» σημείωσε ο κ. Παφίλης και πρόσθεσε πως από τη στιγμή που στη δικογραφία γίνεται αναφορά σε 10 πολιτικά πρόσωπα δεν μπορεί να μην εκφράσει άποψη η εθνική αντιπροσωπεία. «Η άποψή μας είναι πως πρέπει να εξεταστούν τα πρόσωπα αυτά από την υπό συγκρότηση επιτροπή» επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί