Κρούσμα ντόπινγκ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς

Στις 13 Φεβρουαρίου ο Αλεξάντερ Κρουσελνίτσκι μαζί με την Αναστάσια Μπριζγκαλόβα κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στο μικτό διπλό του κέρλινγκ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ.

Από την Κυριακή (18/2) είχε γίνει γνωστό ότι ένας Ρώσος αθλητής είχε βρεθεί θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ και τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν ο Κρουσελνίτσκι.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις που είχαμε τόσο κατά τη διάρκεια της Κυριακής όσο και τη Δευτέρα, έγινε γνωστό ότι έχει βγει το αποτέλεσμα από το πρώτο δείγμα του αθλητή και αναμένεται να βγει και το δεύτερο. Η ουσία στην οποία έχει βρεθεί θετικός είναι το μελδόνιο. Aπό την 1η Ιανουαρίου 2016, η συγκεκριμένη ουσία θεωρείται πλέον απαγορευμένη και ήδη πολλοί αθλητές από τη Ρωσία έχουν βρεθεί θετικοί σε αυτή.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί η Μαρία Σαραπόβα η οποία παραδέχτηκε ότι επί μία δεκαετία έπαιρνε το συγκεκριμένο φάρμακο για λόγους υγείας. Η ουσία “Meldonium” χρησιμοποιείται σε αντι-ισχαιμικά φάρμακα κυρίως στη Ρωσία, την Λετονία και τη Λιθουανία. Το συγκεκριμένο σκεύασμα είχε την έγκριση των Ρωσικών Αρχών, αλλά εδώ και δύο χρόνια θεωρείται απαγορευμένη.

Από το 2015 η WADA έχει ξεκινήσει τους ελέγχους πάνω στο συγκεκριμένο φάρμακο και έκρινε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση των επιδόσεων των αθλητών. Για αυτό το λόγο το έβαλε στη νέα λίστα με τα απαγορευμένα σκευάσματα που εξέδωσε το 2016.

Ο Κρουσελνίτσκι έχει ήδη αποχωρήσει από το Ολυμπιακό Χωρίο και διαμένει στη Σεούλ περιμένοντας την εξέταση και του δεύτερου δείγματος. Εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας της Ρωσίας τόνισε ότι όλοι οι αθλητές είχαν περάσει στα τέλη Ιανουαρίου από αντιντόπινγκ τεστ και κανένας δεν είχε βρεθεί θετικός. Ανάμεσα σε αυτούς φυσικά ήταν και ο Κρουσελνίτσκι.

sport24.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί