Βρέθηκε η «ασπιρίνη της κατάθλιψης»; Παράνομη ουσία επιδρά σε μόλις 30 λεπτά

Διανοίγονται σημαντικές προοπτικές για την καταπολέμηση της σύγχρονης μάστιγας από τη χρήση της κεταμινής

Όταν έχουμε πονοκέφαλο παίρνουμε ασπιρίνη ή άλλο παραπλήσιο φάρμακο, προκειμένου να διακόψουμε τα ανεπιθύμητα συμπτώματα. Όταν έχουμε πόνους στην κοιλιά, υπάρχουν στη διάθεσή μας διάφορα σκευάσματα, τα οποία μας ανακουφίζουν. Σε λίγο καιρό, δεν αποκλείεται να κυκλοφορήσει κάτι αντίστοιχο και για τη σύγχρονη κοινωνική «ασθένεια», την κατάθλιψη. Σύμφωνα με νέα μεγάλη έρευνα, η παράνομη ουσία «κεταμίνη», δρα καθοριστικά στην ψυχολογική κατάσταση του ασθενούς, αντιμετωπίζοντας την κατάθλιψη σε διάστημα μόλις 30 λεπτών!

Σύμφωνα με τους ειδικούς που διεξήγαγαν την έρευνα, η κεταμίνη επιδρά στέλνοντας «ηλεκτρικά σήματα» στα νευρικά κύτταρα, εκμηδενίζοντας τις αρνητικές σκέψεις, ενώ προκαλούν ευθυμία. Τα πειράματα της έρευνας έγιναν σε τρωκτικά, τα οποία χρησιμοποιούνται από τις επιστημονικές ομάδες, καθώς έχει αποδειχθεί ότι οι επιδράσεις στον οργανισμό τους είναι ανάλογες με εκείνες στους ανθρώπους.

Όπως δηλώνουν οι ερευνητές, αν η κεταμίνη έχει ανάλογη αντίδραση στον άνθρωπο, θα προκαλέσει μία επανάσταση στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, μίας ασθένειας που έχει εξελιχθεί σε παγκόσμια μάστιγα, ιδιαίτερα στις δυτικές κοινωνίες, στις οποίες ο φρενήρης και ακραία ανταγωνιστικός ρυθμός της καθημερινότητας, προκαλεί αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα στους ανθρώπους.
Η κεταμίνη είναι απαγορευμένη και θεωρείται ναρκωτικό. Ωστόσο, με την κατάλληλη επεξεργασία και εφόσον αποδειχθεί ότι επιδρά το ίδιο και στον άνθρωπο, είναι δυνατόν να ενταχθεί στο «οπλοστάσιο» των επιστημόνων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν μία ασθένεια που απαιτείται πολύς χρόνος για την καταπολέμησή της και με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα σε κάθε περίπτωση. Η ίδια ουσία, χρησιμοποιείται και ως αναισθητικό για ανθρώπους και ζώα.

Οι ερευνητές του Zhejiang University διαπίστωσαν ότι η κεταμίνη είναι αποτελεσματική σε συνδιασμό με την ενεργοποίηση συγκεκριμένων κέντρων στον εγκέφαλο. Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα ανοίγει νέους δρόμους για την καταπολέμηση της κατάθλιψης, καθώς, αν και απαγορευμένη, η κεταμίνη δείχνει να έχει πολύ καλές προοπτικές για ένα μελλοντικό φάρμακο, κατά της σύγχρονης μάστιγας.

protothema.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί