Στη βουλή η καθυστέρηση της κατασκευής του φράγματος Πλακιώτισσας

Σήμερα, Παρασκευή 16/2/18, οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Διαμάντω Μανωλάκου και Σταύρος Τάσσος κατέθεσαν ερώτηση προς  τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την καθυστέρηση της κατασκευής του φράγματος Πλακιώτισσας.

Αναλυτικά, η ερώτηση:

Ένα από τα άμεσα και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγροτική παραγωγή στον κάμπο της Μεσαράς, στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, είναι η παρατεταμένη ανομβρία, με συνέπεια τον περιορισμό των αξιοποιούμενων υδάτινων πόρων. Η εξέλιξη αυτή, έχει ως αποτέλεσμα, την καταστροφή της  φυτικής και ζωικής παραγωγής, η οποία σημειωτέων δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ.

Οι συνέπειες της ανομβρίας επιβαρύνουν ιδιαίτερα τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, οι οποίοι πλήττονται από παλιά και νέα μνημονιακά μέτρα, τη συνολική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και των προηγούμενων, των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ.

Εγγειοβελτιωτικά έργα, όπως το φράγμα της Πλακιώτισσας, είναι ζωτικής σημασίας για την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή στην περιοχή της ανατολικής Μεσσαράς. Η χρόνια καθυστέρηση στην ολοκλήρωση και την αξιοποίησή του, το έχουν μετατρέψει σε «Γιοφύρι της Άρτας». Ενώ η κατασκευή του έργου έχει ολοκληρωθεί, οι προηγούμενες αλλά και η σημερινή κυβέρνηση –στα δύο χρόνια της θητείας της– δεν είχαν ασχοληθεί με την κατασκευή των δικτύων. Μόλις πρόσφατα υπογράφηκε η σύμβαση της μελέτης των δικτύων, 37.000 στρ. και κανείς δεν γνωρίζει, αν, πότε και πως θα χρηματοδοτηθεί η μελέτη, το χρονοδιάγραμμα κατασκευής των δικτύων και της παράδοσης του φράγματος στους παραγωγούς προς χρήση του νερού, χωρίς καμία οικονομική, ανταποδοτική επιβάρυνση αυτών.

Επειδή μάλιστα η συνολική ποσότητα νερού του φράγματος δεν επαρκεί για τις αρδευτικές ανάγκες της περιοχής, όλοι διερωτώνται γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρά άμεσα στη μελέτη και κατασκευή επιπρόσθετων λιμνοδεξαμενών στον κάμπο της Μεσσαράς για να καλυφτούν οι ανάγκες, πριν οι αγρότες εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε:

-Να χρηματοδοτηθεί άμεσα η μελέτη των δικτύων άρδευσης, να επισπευσθούν οι εγκρίσεις και η ένταξή του στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα κατασκευής και παράδοσης του έργου στους αγροτοκτηνοτρόφους.

-Να κατασκευαστούν και άλλα αρδευτικά έργα – λιμνοδεξαμενές –  στους ορεινούς όγκους της περιοχής. Η κατασκευή των έργων άρδευσης και η διαχείριση των υδάτινων πόρων και οι υπηρεσίες άρδευσης να μην επιβαρύνουν τον παραγωγό στη βάση της ανταποδοτικότητας την οποία επιβάλει η κοινοτική οδηγία – πλαίσιο 2000/60 και με την οποία εναρμονίστηκε η ελληνική νομοθεσία το 2003.

-Να μειωθεί η τιμή ανά κυβικό μέτρο του νερού.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί