Τοποθέτηση Β.Λαμπρινού για το Πάρκο Γεωργιάδη

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με αφορμή την παρουσία των Φυλών του Πάρκου στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και μια ανακοίνωση που οι «Ενεργοί Πολίτες» εξέδωσαν για το θέμα θα μου επιτρέψετε να διευκρινίσω εκ νέου ορισμένα πράγματα, διότι τελικά το βασικότερο πρόβλημα σε ετούτη την υπόθεση είναι η λανθασμένη πληροφόρηση που υπάρχει.

Καταρχήν, θέλω να επαναλάβω κάτι απλό:  Όποιος έχει διαβάσει το προεκλογικό μας πρόγραμμα και όποιος έχει παρακολουθήσει τη δράση μας στα 3,5 χρόνια που είμαστε δημοτική αρχή, γνωρίζει ότι όχι απλώς δεν φοβόμαστε τη συμμετοχή του κόσμου αλλά την επιζητούμε! Και μαζί με τη συμμετοχή, επιζητούμε και την ανιδιοτελή κριτική που μας βοηθά να βελτιωνόμαστε.

Πρώτοι εμείς αναδείξαμε τις αρχές του Αναπτυξιακού Δημοκρατικού Διαλόγου και της Συμμετοχικής Διακυβέρνησης ως βασικούς πυλώνες της πολιτικής μας. Και είμαστε ικανοποιημένοι που βλέπουμε σήμερα να υιοθετούν αυτές τις αρχές ολοένα και περισσότερες παρατάξεις, συλλογικότητες και απλοί πολίτες.

Είμαστε σταθερά ανοιχτοί στην έννοια του κοινωνικού ελέγχου. Αυτός όμως προϋποθέτει διάλογο χωρίς προκαταλήψεις για να προσδιορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα ασκείται.

Το βασικό μας πιστεύω ήταν και παραμένει ότι αν δεν αλλάξουμε εμείς, δεν θα αλλάξει η πόλη.  Πλέον είναι φανερό ότι αλλάζουμε. Ο κόσμος ενεργοποιήθηκε, συμμετέχει, καταθέτει προτάσεις, μας ελέγχει αυστηρά , παρακινούμενος από την αγάπη του και την ανησυχία του για το Ηράκλειο. Εμείς αυτό θέλουμε. Και εφόσον ο έλεγχος των δημοτών  είναι καλοπροαίρετος είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να μετατρέψουμε την έλλειψη εμπιστοσύνης που κυριαρχεί σήμερα, ίσως σε κάποιο βαθμό δικαιολογημένα,  σε σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας η οποία θα ωφελήσει την πόλη.

Λένε ορισμένοι ότι συρθήκαμε στη δημόσια διαβούλευση για τη διαχειριστική μελέτη του Πάρκου Γεωργιάδη, εξαιτίας των αντιδράσεων των δημοτών. Και ξεχνούν ότι από το καλοκαίρι του 2016, στην κορύφωση μιας διαδικασίας που είχε ξεκινήσει από το 2015, κάναμε εκτεταμένη δημόσια διαβούλευση στο πλαίσιο εκπόνησης της Στρατηγικής  Σχεδίων Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης και Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΟΑΠ και ΒΑΑ).

Επί σχεδόν τρεις μήνες πολίτες και φορείς  μπορούσαν να καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους ώστε μαζί να διαμορφώσουμε το όραμα για την πόλη μας.  Και τώρα έρχονται κάποιοι και μας κατηγορούν ότι δεν ανοίξαμε διάλογο και δεν κάναμε δημόσια διαβούλευση για κάθε έργο μεμονωμένα. Μα η διαβούλευση για το ΣΟΑΠ και τη ΒΑΑ δεν ήταν μονάχα επί της αρχής. Ήταν και επί των έργων.

Στον προτεινόμενο πίνακα μάλιστα βρισκόταν και η Περιβαλλοντική Αναβάθμιση του Πάρκου Γεωργιάδη.

Επαναλαμβάνω για να γίνει κατανοητό: Το καλοκαίρι του 2016 καλέσαμε τον κόσμο να καταθέσει προτάσεις, μεταξύ πολλών άλλων έργων και για το Πάρκο Γεωργιάδη. Παρότι η διαβούλευση είχε μεγάλη επιτυχία, με τη συμμετοχή 59 φορέων που κατέθεσαν 144 προτάσεις, για το Πάρκο  ουδείς κατέθεσε πρόταση!

Για τις δημοτικές παρατάξεις και ειδικά για τους «Ενεργούς Πολίτες» θέλω να πω και ετούτο: Όχι μόνο δεν συμμετείχαν στη δημόσια διαβούλευση  για το Πάρκο τότε, αλλά ούτε και στο Δημοτικό Συμβούλιο εξέφρασαν κάποια από τις σημερινές τους αντιρρήσεις,  όταν η Μελέτη  ψηφιζόταν ομόφωνα. Τώρα μας δηλώνουν ότι κακώς ψήφισαν τότε τη μελέτη και δεν είμαστε άξιοι της εμπιστοσύνης τους.  Το ποιος είναι άξιος εμπιστοσύνης, εμείς που λέμε σταθερά την αλήθεια στον κόσμο ή εσείς που εγείρετε ξαφνικά ενστάσεις για ένα έργο το οποίο έχετε ψηφίσει, θα το κρίνουν άλλοι, όχι εγώ. Το γεγονός ότι αυτές οι ενστάσεις εμφανίσθηκαν μόλις αντιληφθήκατε τις αντιδράσεις των δημοτών, θα το εκλάβω, ασφαλώς,  ως τυχαίο.

Οι φυλές και οποιοσδήποτε άλλος ήθελε, μπορούσε να έχει καταθέσει ιδέες και προτάσεις για την μορφή του Πάρκου το 2016.  Δεν το έπραξαν.

Παρόλα αυτά εμείς ανοίξαμε και πάλι τον διάλογο, μέσα από τη Δημόσια Διαβούλευση για τη διαχειριστική μελέτη. Συστήνουμε μάλιστα μια επιστημονική επιτροπή η οποία απαρτίζεται από επιστήμονες εκπροσώπους φορέων και όχι μόνο (ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ, Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, υπηρεσιακούς παράγοντες διαφόρων ειδικοτήτων και ενεργούς δημότες) για να τις αξιολογήσει.

Εφόσον μέσα από την επεξεργασία των προτάσεων, η Επιτροπή κρίνει ότι μπορούν και πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις στην τεχνική μελέτη,  στο πλαίσιο της υλοποίησης της εξασφαλισμένης χρηματοδότησης του έργου, τότε σας διαβεβαιώνω ότι θα πραγματοποιηθούν.

Όπως σας λέω και πάλι κατηγορηματικά ότι:

  • Δεν θα κοπεί κανένα δέντρο, πέρα από αυτά που θα είναι νεκρά όταν ξεκινήσει το έργο.
  • Όποιο κλάδεμα γίνει στα υφιστάμενα δέντρα θα αφορά αποκλειστικά στην ασφάλεια των χρηστών και την υγεία των δέντρων.
  • Θα φυτευτούν πολλά καινούργια δέντρα και χιλιάδες νέα φυτά ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζεται ότι η διατήρηση μεγάλων προσβάσιμων χώρων για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων.
  • Την επίβλεψη του έργου θα έχουν οι Υπηρεσίες του Δήμου αλλά και η Δασική Υπηρεσία.
  • Δεν πρόκειται να αλλάξει ο χαρακτήρας του Πάρκου. Θα παραμείνει ένας ανοιχτός χώρος ανάπαυλας, έκφρασης, διαλόγου , κοινωνικής συναναστροφής και αλληλεπίδρασης ιδεών.
  • Οι χρήσεις αυτές έχουν εμπεδωθεί στην συνείδηση του μέσου Ηρακλειώτη και εμείς, δεν έχουμε καμία πρόθεση να τις αλλάξουμε γιατί απλά είμαστε από την ίδια πλευρά του νομίσματος.
  • Το προσχέδιο της Διαχειριστικής Μελέτης είναι ένα τεχνικό κείμενο που συντάχθηκε με βάση την κείμενη δασική νομοθεσία, το οποίο, όμως, μέσα από τη δημόσια διαβούλευση θα εξελιχθεί σε ένα κείμενο αρχών, δράσεων και ενεργειών.
  • Η Περιβαλλοντική Αναβάθμιση του Πάρκου Γεωργιάδη, είναι επί της ουσίας ένα μια μεγάλη όσο και απαραίτητη συντήρηση, η οποία έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καρό. Εμείς βρήκαμε το χρηματοδοτικό εργαλείο να την προχωρήσουμε. Το προϋπολογισθέν κόστος του 1.000.000 ευρώ, έχει πέσει κάτω από το μισό εκατομμύριο με την έκπτωση του εργολάβου και είναι δεσμευμένο αποκλειστικά για αυτό το έργο. Δεν μπορεί, επομένως το συγκεκριμένο ποσό να δοθεί αλλού, όπως προτείνουν κάποιοι.
  • Έχουμε ήδη προγραμματίσει σωρεία παρεμβάσεων που στοχεύουν στην αύξηση του Πρασίνου στην πόλη του Ηρακλείου (γενναία συντήρηση του πρασίνου των Ενετικών Τειχών, δημιουργία περιπατητικής διαδρομής πάνω στα τείχη, ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων, στην 62 Μαρτύρων, στο Πάρκο Ερυθραίας κ.α.).
  • Κυρίως, όπως έχουμε εξαγγείλει ήδη, είναι στον προγραμματισμό μας , το προσεχές διάστημα να ξεκινήσει ένας ευρύς διάλογος για τη διαμόρφωση ενός master plan που θα αφορά το Πράσινο στο Ηράκλειο.

 

 

Επομένως, εμείς από την πλευρά μας:

  • Προκαλέσαμε δημόσιο διάλογο στο πλαίσιο του ΣΟΑΠ – ΒΑΑ για το ίδιο το έργο, δίχως να υπάρξει συμμετοχή, αναφορά πάντα με το συγκεκριμένο Πάρκο.
  • Προκαλέσαμε δημόσιο διάλογο τώρα για τις χρήσεις του Πάρκου. Και παραμένουμε ανοιχτοί σε όποιες τροποποιήσεις επί της μελέτης εφαρμογής μπορούν να γίνουν.
  • Διαβεβαιώνουμε ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε ο χαρακτήρας, ούτε η μορφή του Πάρκου.

Με βάση όλα τα παραπάνω, ειλικρινά δεν καταλαβαίνω ποια αντίρρηση έχουν όσοι εξακολουθούν να διαμαρτύρονται.

Ακόμη κι έτσι όμως, το γραφείο μου είναι ανοιχτό για όποιον ή όποιους θελήσουν να έρθουν να συζητήσουμε ανοιχτά, τι ακριβώς επιθυμούν για  το Πάρκο. Και είμαι διατεθειμένος, εφόσον μου το ζητήσουν, να περπατήσω μαζί με τις Φυλές στους χώρους του Πάρκου για να μου δείξουν επί τόπου τι τους φοβίζει και τι τους ανησυχεί.

Στο βαθμό που έχω τη δικαιοδοσία, προτείνω ακόμα στον αρμόδιο αντιδήμαρχο να ανοίξουμε ξανά τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης για μια επιπλέον εβδομάδα. Και επαναλαμβάνω ότι αν κατατεθούν προτάσεις βελτίωσης της μελέτης εφαρμογής και εφόσον η επιστημονική επιτροπή κρίνει ότι είναι εφικτό να ενσωματωθούν, τότε θα ενσωματωθούν.

Με πιο απλά λόγια, εμείς λέμε και πάλι ελάτε να μιλήσουμε. Σας το ζητήσαμε το καλοκαίρι του 2016, δεν ήρθατε. Σας το ζητήσαμε στη δημόσια διαβούλευση για τη διαχειριστική μελέτη, ήρθατε με ερωτήματα, όχι με προτάσεις. Σας το ζητάμε και τρίτη φορά. Ελάτε να μιλήσουμε και να ενημερωθείτε από πρώτο χέρι  για τις προθέσεις μας.

Αν δεν το κάνετε , τότε θα καταστεί προφανές ότι τον διάλογο τον αρνείστε εσείς. Και ότι δεν ψάχνετε για λύσεις αλλά για εχθρούς.  Αλλά πρέπει να ξέρετε ότι ετούτη η Δημοτική Αρχή, δεν δέχεται ούτε απειλές, ούτε τελεσίγραφα.

Και να έχετε πάντα στο μυαλό σας, ότι το Πάρκο δεν ανήκει μόνο σε εσάς.

Εσείς είστε μια δυναμική κατηγορία χρηστών αλλά υπάρχουν κι άλλες κατηγορίες, οι οποίες έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις με τις «Φυλές». Το Πάρκο ανήκει και στις μαμάδες με καρότσια και στους ηλικιωμένους που θέλουν να κάνουν ένα απλό περίπατο. Το Πάρκο ανήκει σε όλους τους Ηρακλειώτες. Το ζητούμενο είναι να ικανοποιηθούν οι περισσότεροι. Αν επιμείνετε σε μια στείρα άρνηση, τότε αποδεικνύετε ότι το καλό του Πάρκου Γεωργιάδη σας ενδιαφέρει λιγότερο από μια αντιπαράθεση που επί της ουσίας δεν έχει αντικείμενο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί