Ένας λογαριασμός για τις μίζες 3 πολιτικών!- Η ομολογία Σαλμά, που καταρρίπτει τις θεωρίες “σκευωρίας” της ΝΔ

Καταιγιστικές είναι πλέον οι εξελίξεις στην υπόθεση του μεγάλου σκανδάλου της Novartis, μετά και τη δημόσια ομολογία του πρώην υπουργού, Μάριου Σαλμά, ότι έχει ζητήσει να καταθέσει ως μάρτυρας επιβεβαίωσης (κι όχι προστατευόμενος, όπως είπε). Το αφήγημα της ΝΔ περί “σκευωρίας” καταρρίπτεται, ενώ έρχονται νέα στοιχεία στο φως που αποδεικνύουν την άμεση σύνδεση τουλάχιστον 3 πολιτικών προσώπων με τον λογαριασμό που έστελνε μίζες στην Ελλάδα!

Δείτε:

Novartis: Ένας λογαριασμός για τον κύριο πρώην υπουργό στην Ελβετία!- Ο τέως που ζήτησε να καταθέσει ως προστατευόμενος μάρτυρας

Κούλογλου: Ο Μάριος Σαλμάς είναι ο πρώην υπουργός που ζήτησε να υπαχθεί ως προστατευόμενος μάρτυρας στο FBI

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ του tvxs.gr, o τροφοδότης λογαριασμός της Ελβετίας με τον κωδικό “Β”, τρεις offshore εταιρίες σε φορολογικούς παραδείσους και η διασύνδεσή τους με πολιτικά πρόσωπα στην Ελλάδα είναι ο κομβικός κρίκος που δίνει νέα διάσταση στην υπόθεση Novartis και ήδη έχει εντοπιστεί από τις αμερικανικές και ελληνικές αρχές.

H ροή του χρήματος σ’ αυτό το τρίγωνο, δηλαδή μεταξύ Ελβετίας – offshore εταιριών και Αθήνας φέρεται, κατά τις ίδιες πληροφορίες, να έχει δώσει ήδη στο FBI και στις εγχώριες αρχές τα πρώτα ίχνη που συνδέουν τις μίζες της Novartis με τρία συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα στην Ελλάδα.

Πηγές με γνώση της εξέλιξης των ερευνών κάνουν λόγο “μόνον για την αρχή του νήματος” και τονίζουν ότι πολλά κομάτια του παζλ αναμένεται να ξεκαθαρίσουν με το άνοιγμα και την πλήρη αξιοποίηση στοιχείων από συγκεκριμένους λογαριασμούς στην Ελβετία, το οποίο ήδη έχουν ζητήσει τόσο η αμερικανική όσο και η ελληνική πλευρά. Κατά τις ίδιες πηγές, “εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία” έχουν αρχίσει να προκύπτουν και από τις έρευνες και εφόδους που έγιναν από τις εισαγγελικές αρχές στην Αθήνα, ενώ επισημαίνεται και η πρόθεση συνεργασίας που διαπιστώνεται εσχάτως και από την πλευρά της ίδιας της Novartis.

Το “κλειδί” για την περαιτέρω εξέλιξη της υπόθεσης φαίνεται να βρίσκεται στην πλήρη “χαρτογράφηση” της κίνησης κεφαλαίων που γινόταν μέσω του τροφοδότη λογαριασμού της Ελβετίας, ο οποίος φέρεται να χρησιμοποιείτο για δωροδοκίες αποκλειστικά και μόνον πολιτικών προσώπων. Τον συγκεκριμένο λογαριασμό, που εντός της Novartis εμφανίζεται να έφερε τον κωδικό “Β”, έχουν υποδείξει στις αρχές κάποιοι απο τους προστατευόμενους μάρτυρες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αμερική.

Πρόκειται για έναν λογαριασμό που έχει καταστεί ανενεργός μετά το 2015, σύμφωνα όμως με μία από τις καταθέσεις που περιλαμβάνονται στην ελληνική δικογραφία αποτελούσε την κεντρική “δεξαμενή” για τα ποσά που διοχετεύονταν και στην Αθήνα κατόπιν αιτημάτων – σύμφωνα πάντοτε με τις μαρτυρίες – του τότε αντιπροέδρου της εταιρίας Κωνσταντίνου Φρουζή.

Κατά την ίδια κατάθεση, η πάγια πρακτική που ακολουθείτο ήταν να διανέμονται τα χρήματα σε εταιρίες ”βιτρίνα” – οι οποίες συνήθως εμφανίζονταν να παρέχουν υπηρεσίες επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων -, να ξεπλένονται εκεί και, στην συνέχεια, να επιστρέφονται στον Κωνσταντίνο Φρουζή για να κάνει τις πληρωμές σε πολιτικά πρόσωπα.

Σ’ αυτό το σύστημα, οι πληροφορίες φέρουν τις αρχές να εστιάζουν το ενδιαφέρον τους και σε τρεις συγκεκριμένες offshore – μία στα νησιά Κέημαν και δύο στις Βερμούδες – μέσω των οποίων γινόταν η προσπάθεια να χαθούν τα ίχνη του χρήματος πριν φθάσουν στον εν Ελλάδι μηχανισμό πληρωμών με τελικούς αποδέκτες τα τρία συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.

Η παραδοχή και ο ρόλος Σαλμά- Η κατάρρευση της θεωρίας της ΝΔ περί “σκευωρίας”

Στο μεταξύ, σάλος έχει προκληθεί από τις αποκαλύψεις σχετικά με τις επαφές του βουλευτή της ΝΔ και πρώην αν. υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά με τις αμερικανικές αρχές ώστε να καταθέσει σχετικά με το σκάνδαλο Novartis.

Αρχικά το Τvxs.gr αποκάλυψε πως πρώην υπουργός, το όνομα του οποίου εμπλέκεται στο σκάνδαλο Novartis, είχε ζητήσει να ενταχθεί σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα από το FBI, αλλά οι αμερικανικές αρχές δεν έκαναν δεκτό το αίτημά του.

Στη συνέχεια ήρθε η αποκάλυψη του ονόματός του κατά τη διάρκεια του κεντρικού δελτίου του Ant1. Ο Νίκος Χατζηνικολάου, σχολιάζοντας τις πληροφορίες του tvxs.gr, και επικαλούμενος και δικές του πηγές, αναφέρθηκε στο όνομα του Μάριου Σαλμά. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, που ήταν καλεσμένος στο δελτίο, ανέφερε πως «οι πληροφορίες σας είναι σωστές».

Τα όσα ακολούθησαν «τίναξαν» στον αέρα το αφήγημα της ΝΔ περί σκευωρίας από την κυβέρνηση στην υπόθεση Novartis.

Αντιδρώντας ο Μάριος Σαλμάς παρενέβη ζωντανά, υποστηρίζοντας πως δεν είχε ζητήσει να ενταχθεί σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα. Όταν του επισημάνθηκε από τον Στέλιο Κούλογλου πως σχετικές αναφορές υπάρχουν στη δικογραφία, ο κ. Σαλμάς παραδέχθηκε πως είχε συναντήσεις για την υπόθεση με τον δικηγόρο Παύλο Σαράκη, ο οποίος εκπροσωπεί νομικά τα τρία στελέχη της εταιρείας που υπό το καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα έχουν καταθέσει στοιχεία στο FBI. Όπως ισχυρίστηκε δεν συναντήθηκε με στελέχη του FBI, παρά μόνο με στελέχη δικηγορικού γραφείο της Ουάσιγκτον, ώστε να καταθέσει στην Αμερική όχι ως «προστατευόμενος μάρτυρας», αλλά ως «μάρτυρας επιβεβαιώσης». Ο γαλάζιος βουλευτής απέρριψε τον χαρακτηρισμό «προστατευόμενου μάρτυρα», καθώς. όπως υποστήριξε σε μεταγενέστερη δήλωση του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, σε αυτό το καθεστώς εντάσσονται μόνο όσοι «συμμετέχουν στο αδίκημα».

Επιπλέον αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως όπως παραδέχθηκε αν και είχε επαφές για την έρευνα που βρισκόταν σε εξέλιξη δεν ενημέρωσε την ηγεσία του κόμματός του, γιατί η διαδικασία βρισκόταν ακόμη σε αρχικό στάδιο. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ο κ. Σαλμάς τόνισε στη δήλωσή του πως παρέδωσε στο δικηγορικό γραφείο της Ουάσινγκτον που σχετιζόταν με την υπόθεση στοιχεία που δείχνουν τις αθέμιτες πρακτικές της Novartis στην Ελλάδα. «Ας το καταλάβουν όλοι ότι στην υπόθεση Novartis είμαι στη λύση του προβλήματος και όχι στο πρόβλημα. Τελεία και Παύλα», επισήμανε καταλήγοντας.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου για τις δηλώσεις του Μάριου Σαλμά. «Το 2014 ο κ. Σαλμάς ισχυριζόταν πως ‘’ο Άδωνις Γεωργιάδης αύξησε το κόστος των φαρμάκων για τους ασφαλισμένους’’, εκτιμώντας την επιβάρυνση στα 200 εκατ. ευρώ. Σήμερα ο κ. Σαλμάς, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ομολόγησε πως του είχε ζητηθεί στο παρελθόν να συνεισφέρει στις έρευνες στις ΗΠΑ για το σκάνδαλο της Novartis και τις αθέμιτες πρακτικές της στην Ελλάδα  ως ‘μάρτυρας επιβεβαίωσης’. […] Κατέρριψε με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο κάθε παραθεωρία για δήθεν σκευωρία και κουκουλοφόρους μάρτυρες. Κάθε μέρα που περνάει οι αντιφάσεις της ΝΔ πυκνώνουν», ανέφεραν μεταξύ άλλων από την κυβέρνηση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί