ΥΠΕΞ κατά Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ

«Η Τουρκία συνεχίζει να αμφισβητεί τη διεθνή νομιμότητα παραβιάζοντας κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Kαλούμε την Τουρκία να αποστεί από περαιτέρω έκνομες ενέργειες και να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Ανάλογες συμπεριφορές είναι ενδεικτικές ορισμένων προθέσεων της Τουρκίας ως προς το Κυπριακό», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών για να προσθέσει:

«Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν συνάδει με τη συμπεριφορά ενός υποψηφίου κράτους για ένταξη στην ΕΕ. Χαιρετίζουμε την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε  με προκλητική ανακοίνωσή του, μονομερείς  τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ, προειδοποιώντας μάλιστα πως θα στηρίξει το ψευδοκράτος και τα «αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού στις πλουτοπαραγωγικές πηγές του νησιού του οποίου είμαστε συνιδιοκτήτες».

Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ εξαπολύει επίθεση στην ελληνοκυπριακή πλευρά, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «αντί να αναλώνει προσπάθειες προς μια δίκαιη και μόνιμη διευθέτηση στην Κύπρο, επιμένει να συμπεριφέρεται σαν να είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού».

in.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί