Σολτς: Η Γερμανία πρέπει να σταματήσει να δίνει δημοσιονομικά μαθήματα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Η Γερμανία πρέπει να σταματήσει να δίνει δημοσιονομικά μαθήματα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είπε κατηγορηματικά ο μελλοντικός υπουργός Οικονομικών, σοσιαλδημοκράτης, Olaf Scholz.

Ο Γερμανός πολιτικός που αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα υπουργού Οικονομικών στην κυβέρνηση της Angela Merkel, εκτιμά ότι η Γερμανία «δεν πρέπει να υπαγορεύει στα άλλα ευρωπαϊκά Κράτη πώς θα κινούνται», σύμφωνα με συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό Der Spiegel.

«Σίγουρα, έγιναν λάθη στο παρελθόν», προσθέτει, σαφής αναφορά στην πολύ αυστηρή στάση που είχε υιοθετήσει στο παρελθόν ο συντηρητικός Wolfgang Schäuble, υπέρμαχος της δημοσιονομικής ορθοδοξίας στη χώρα του και στην Ευρώπη.

Το υπουργείο Οικονομικών ανήκε για οκτώ χρόνια στους Χριστιανοδημοκράτες της Angela Merkel, η οποία χρειάστηκε να παραχωρήσει το χαρτοφυλάκιο στους Σοσιαλδημοκράτες προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία κυβέρνησης συνασπισμού και να παραμείνει στην εξουσία.

Η συμφωνία αυτή, όπου το στίγμα των Σοσιαλδημοκρατών είναι έντονο, είναι υπέρ των φιλοευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων όπως τις παρουσίασε ο Γάλλος Πρόεδρος, Em. Macron. Ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν συγκεκριμένα δημοσιονομικά μέσα ως «σημείο αφετηρίας ενός μελλοντικού επενδυτικού προϋπολογισμού της ευρωζώνης», όπως επισημαίνεται στο σχετικό έγγραφο.

Ο κ. Scholz διαβεβαιώνει επίσης ότι η Γερμανία θα συμμετέχει «με σημαίνοντα τρόπο» για να καλύψει τα δισεκ. ευρώ που θα λείψουν από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό εξαιτίας του Brexit. Η απόφαση να ανατεθεί το χαρτοφυλάκιο των οικονομικών σε Σοσιαλδημοκράτη προκάλεσε ρίγος σε πολλούς Χριστιανοδημοκράτες, καθώς φοβούνται ότι θα χαλαρώσει ο έλεγχος του χρέους.

Ωστόσο, ο κ. Scholz διαβεβαιώνει ότι το κόμμα του θα παραμείνει προσηλωμένο στη δημοσιονομική ισορροπία του ομοσπονδιακού Κράτους. «Οι Σοσιαλδημοκράτες επιθυμούν σταθερή οικονομική κατάσταση», δήλωσε ο μέχρι τώρα δήμαρχος του Αμβούργου. [L’Allemagne veut cesser de faire la leçon budgétaire aux Européens]

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί