Προαιρετική η ασφάλιση στον ΕΦΚΑ για εικαστικούς καλλιτέχνες

Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Εργασίας ορίζεται ότι όσοι είναι μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ) δεν υπάγονται στο ΕΦΚΑ (πρώην ΤΕΒΕ) για κάθε είδους καλλιτεχνική δραστηριότητα, εκτός αν οι ίδιοι επιθυμούν. Η προαιρετικότητα της ασφάλισης των εικαστικών καλλιτεχνών κρίθηκε και εξακολουθεί να είναι αναγκαία λόγω της ιδιομορφίας της εικαστικής δραστηριότητας, δεδομένου ότι πρόκειται για δραστηριότητα που δεν αποτελεί επάγγελμα με μόνιμη διάθεση του καλλιτεχνικού έργου και λαμβάνοντας υπόψη της κοινωνικής αξίας και προσφοράς που συνεπάγεται η καλλιτεχνική δραστηριότητα.

Οι εικαστικοί καλλιτέχνες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, εάν επιλέξουν να υπαχθούν στον ΕΦΚΑ ως ελεύθεροι επαγγελματίες, θα υποστούν την υποχρέωση να καταβάλλουν εισφορές, σε σχέση με το εισόδημά τους.

Στο ίδιο έγγραφο υπενθυμίζεται ότι υπάρχει η πρόβλεψη από νόμο του 2013, (ν.4151), να χορηγούνται συντάξεις σε καλλιτέχνες, έως 20 το έτος, λόγω της διακεκριμένης προσφοράς τους μέσω των έργων τους. Οι συντάξεις αυτές χορηγούνται με βάση εισοδηματικά κριτήρια και εφόσον κριθούν από αρμόδια επιτροπή η οποία συστήνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στην περίπτωση που ο εικαστικός καλλιτέχνης συνεχίζει την δραστηριότητά του, τότε οι συντάξεις αυτές καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 60%. Εάν όμως οι δραστηριότητες που έχουν αναληφθεί δεν υπάγονται στον ΕΦΚΑ, τότε η περικοπή αυτή δεν υφίσταται.

dikaiologitika.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί