Ισραήλ: Ζήτημα προσάρτησης οικισμών εποίκων στη Δ. Όχθη συζητά με ΗΠΑ ο Νετανιάχου

Ζήτημα επίσημης προσάρτησης στο Ισραήλ οικισμών Ισραηλινών εποίκων σε κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη στη Δυτική Όχθη έχει ανοίξει, σε συζητήσεις του με Αμερικανούς αξιωματούχους, ο πρωθυπουργός του εβραϊκού κράτους Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σχετική δήλωση έκανε ο εκπρόσωπός του.

Νομοσχέδιο με το οποίο 19 οικισμοί εποίκων γίνονται και επισήμως τμήμα της ισραηλινής επικράτειας έχει κατατεθεί στο κοινοβούλιο (Κνεσέτ) του Ισραήλ από βουλευτή του δεξιού κόμματος Λικούντ, του οποίου ηγείται ο κ. Νετανιάχου, μέσα στο 2017, ωστόσο δεν έχει προωθηθεί προς ψήφιση, λόγω του έντονου συμβολισμού που θα είχε κάτι τέτοιο για την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Η αναγνώριση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Κράτους του Ισραήλ, η πρώτη από ξένη χώρα μετά την ίδρυση του εβραϊκού κράτους το 1948, έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, με τους Παλαιστίνιους να μη δέχονται πλέον καμία μεσολαβητική προσπάθεια των Αμερικανών και την διαδικασία ειρήνευσης να έχει πρακτικά νεκρώσει.

Μολονότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί ντε φάκτο τη δυτική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του από το 1948, ενώ το 1967 κατέλαβε στρατιωτικά από τους Άραβες αντιπάλους του και την ανατολική, η διεθνής κοινότητα μέχρι πρότινος αναγνώριζε ομόθυμα το Τελ Αβίβ ως πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους και εκεί φιλοξενούνται οι ξένες πρεσβείες.

naftemporiki.gr

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί