Ν. Ηγουμενίδης: “Διαρκείς και νόμιμες οι αξιώσεις μας για το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις”

Mε αφορμή την παρουσία του στο διήμερο της Ά ετήσιας εκδήλωσης ανάδειξης και διατήρησης ιστορικής μνήμης των γεγονότων της περιόδου της Γερμανικής Κατοχής (1941-1944) στην Περ. Τυμπακίου,  ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ε. Ηγουμενίδης έστειλε το ακόλουθο μήνυμα:

«Όποιος την ιστορία του την ίδια δεν ξέρει, το πώς και το γιατί εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια, στης αμάθειας το σκοτάδι μένει και ζει μονάχα απ’ τη μια στην άλλη μέρα».

Με αυτή την πολύ γνωστή φράση του Γκαίτε και με την πεποίθηση ότι δεν ζούμε απλώς από τη μια στην άλλη μέρα, το διήμερο εκδηλώσεων μάς δίδει μια σπουδαία ευκαιρία.

Έχουμε την ευκαιρία στην Πρώτη αυτή εκδήλωση ιστορικής μνήμης για το Τυμπάκι να θυμηθούμε ξανά τα γεγονότα. Να ανατρέξουμε στο πώς και στο γιατί. Να καταγράψουμε λεπτομέρειες και ντοκουμέντα της ιστορίας του τόπου μας.Να ξαναπιάσουμε το νήμα της ιστορίας και να φωτίσουμε άγνωστες πλευρές που αποτυπώνουν πώς το Τυμπάκι και η ευρύτερη περιοχή εκθεμελιώθηκε σε ποσοστό σχεδόν 100% και οι κάτοικοι του εκδιώχθηκαν από το χωριό τους.

Να φωτίσουμε περισσότερο τη σημασία του Αεροδρομίου ή την καταναγκαστική εργασία στα εργοτάξια του αεροδρομίου και στα οχυρωματικά του έργα και του ρόλου που ήθελαν να παίξει το αεροδρόμιο οι Γερμανοί κατακτητές. Αλήθεια, πόσοι μαθητές ή φοιτητές ιστορίας ξέρουν ή έχουν διαβάσει ότι ο στρατάρχης του Γ΄Ράιχ, ο  Έρβιν  Ρόμελ, ήρθε από την Αφρική τον Ιούνιο του 1942 σ’ αυτόν εδώ τον τόπο στο Τυμπάκι, προκειμένου να επιθεωρήσει το Αεροδρόμιο και να συντονίσει τον ανεφοδιασμό;

Μέσα στις δύο αυτές μέρες θα ακουστούν και θα αποτυπωθούν πολλά που το βάρος της Ιστορίας είναι τέτοιο που τίποτε δεν μπορεί να αποσιωπηθεί.

Σημασία έχει να φύγει το μήνυμα για τις διαρκείς και νόμιμες αξιώσεις μας για το κατοχικό δάνειο και για τις αποζημιώσεις της γερμανικής ναζιστικής κατοχής.

Πρώτα απ’ όλα όμως από το Τυμπάκι, από τους απογόνους μιας γενιάς που πλήρωσε με αίμα και με ανθρώπινες ζωές το τίμημα της γερμανικής κατοχής, πρέπει να φύγει το μήνυμα ότι συνεχίζεται ο αγώνας για ειρήνη, ελευθερία, ισότητα και δικαιοσύνη και ότι θα είμαστε στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα.

Μόνον έτσι θα μπορούμε να πούμε ότι πραγματικά διαφυλάσσουμε την ιστορική μνήμη.

Μόνον έτσι η Μνήμη πραγματικά νικά απέναντι στη Λήθη.

Μόνον έτσι θα μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι δεν ζούμε μονάχα από την μια στην άλλη μέρα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί