Μεξικό: Συνελήφθη ο ηγέτης του διαβόητου καρτέλ ‘Λος Ζέτας’

Ο αρχηγός του διαβόητου καρτέλ Los Zetas, τον οποίο είχαν επικηρύξει οι ΗΠΑ με το ποσό των 5 εκατομμυρίων δολαρίων, συνελήφθη στο Μεξικό, ανακοίνωσαν οι μεξικανικές αρχές.

Ο Χοσέ Μαρία Γκισάρ Βαλένσια ή “Ζ43” συνελήφθη χωρίς να προβάλει αντίσταση σε μια επιχείρηση στη συνοικία Ρόμα, στην καρδιά της Πόλης του Μεξικού, ανέφερε ο Ρενάτο Σάλες, ο Εθνικός Επίτροπος, αρμόδιος για την ασφάλεια.

Το καρτέλ Ζέτας, που ιδρύθηκε από πρώην λιποτάκτες στρατιωτικούς των ειδικών δυνάμεων, έγινε γνωστό για τις βίαιες μεθόδους του, κυρίως τους αποκεφαλισμούς των αντιπάλων του. Ο αρχηγός του ήταν καταζητούμενος για υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών και όπλων, για οργανωμένο έγκλημα, για ανθρωποκτονίες και απαγωγές.

Σύμφωνα με πολλά μεξικανικά μέσα ενημέρωσης, ο “Ζ43”, που έχει διπλή υπηκοότητα, μεξικανική και αμερικανική, γεννήθηκε το 1969. Αρχικά δρούσε από την Πολιτεία Μιτσοακάν, κατόπιν, από το 2001, από την Ταμαουλίπας, στο βόρειο Μεξικό. Από το 2003 μετέφερε τη βάση του στο Παλένκε, στην Πολιτεία Τσιάπας, όπου “στρατολόγησε ντόπια εγκληματικά στοιχεία”, δήλωσε ο Σάλες.

Τα τελευταία χρόνια επέκτεινε τη δράση του στη Βερακρούς, κατά μήκος του Κόλπου του Μεξικού και στην Πολιτεία Πουέμπλα.

Οι αρχές θεωρούν ότι από το 2007 ευθύνεται για την εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών από την Κολομβία, μέσω Γουατεμάλας.

Ο προηγούμενος αρχηγός των Ζέτας, ο Ομάρ Τρεβίνιο ή “Z42”, συνελήφθη το 2015.

Τον Αύγουστο του 2010 η οργάνωση εκτέλεσε 72 μετανάστες από χώρες της Κεντρικής Αμερικής που αρνήθηκαν να εργαστούν για λογαριασμό της ή δεν είχαν τα λύτρα για να εξαγοράσουν την ελευθερία τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί