Αλλαγή δεδομένων στην ενέργεια

Η Ευρώπη κατάφερε να παράγει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, όπως η ηλιακή, η αιολική και η βιομάζα, από ό,τι από καύση άνθρακα το 2017.

Η ανάλυση δεδομένων από την ομάδα κλιματικής πολιτικής Sandbag, με έδρα το Λονδίνο, έδειξε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπέρασαν οριακά την παραγωγή άνθρακα πέρυσι, με 679 τεραβατώρες, έναντι 669 του άνθρακα.

Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η Eurostat, μόνο το 19% της ευρωπαϊκής ενέργειας παράγεται από στερεά καύσιμα όπως ο άνθρακας. Ένα επιπλέον 24% προέρχεται από άλλες πηγές με εκπομπές άνθρακα, όπως το φυσικό αέριο και το αργό πετρέλαιο, γεγονός που σημαίνει ότι η σταδιακή κατάργηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα είναι μόνο ένα βήμα προς τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Επιπλέον, δεν είναι σαφές εάν η χρήση βιομάζας, δηλαδή οργανικής ύλης όπως το ξύλο και τα φυτικά υλικά, για την παραγωγή ενέργειας, παρέχει περιβαλλοντικά οφέλη σε σχέση με την καύση άνθρακα ή άλλων ορυκτών καυσίμων. Διεθνής ομάδα ερευνητών από διάφορα πανεπιστήμια και ινστιτούτα δημοσίευσαν πρόσφατα μια μελέτη, στην οποία εξηγούν ότι ενώ η καύση ξύλου μπορεί να μειώσει μακροπρόθεσμα τις συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα, στην πραγματικότητα θα αυξήσει αυτά τα επίπεδα βραχυπρόθεσμα.

naftemporiki.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί