Πρωτοπορεί πανευρωπαϊκά η Κρήτη στην εξοικονόμηση ενέργειας στα σχολεία

Πρωτοπορεί πανευρωπαϊκά η Κρήτη στην εξοικονόμηση ενέργειας στα σχολεία. Ο Περιφερειάρχης παρέδωσε στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης τον «ψηφιακό φάκελο» του προγράμματος που στόχος είναι να υλοποιηθεί σε όλα τα σχολεία του νησιού

Πρωτοπορεί η Κρήτη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εξοικονόμηση ενέργειας στα δημοτικά και γυμνάσια που εντάχθηκαν και υλοποίησαν το πρόγραμμα Euronet 50/50max με τίτλο «Ξεκλειδώνοντας τις δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας σε σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια». Ειδικότερα στο πρόγραμμα για την εξοικονόμηση ενέργειας στα 87 συνολικά δημοτικά και γυμνάσια του νησιού που συμμετείχαν στο πρόγραμμα οι μαθητές τους κατάφεραν με την καθοδήγηση της Περιφέρειας Κρήτης και των εκπαιδευτικών να εξοικονομήσουν ενέργεια της τάξης του 16,2% όταν ο στόχος του ίδιου του προγράμματος ήταν το 8%. Σήμερα στη Περιφέρεια Κρήτης ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης παρέδωσε στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης Γιώργο Τερζάκη τον φάκελο με όλο το υλικό του προγράμματος σε ψηφιακή μορφή που θα προωθηθεί το επόμενο διάστημα σε όλα τα δημοτικά και γυμνάσια του νησιού με στόχο να επεκταθεί η συμμετοχή των μαθητών στα Λύκεια ακόμα και στα νηπιαγωγεία.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Γιώργος Τερζάκης συνεχάρησαν δημόσια τους μαθητές των σχολείων που συμμετείχαν με επιτυχία στο πρόγραμμα, τους εκπαιδευτικούς τους αλλά και τα στελέχη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας που είχαν την κεντρική εποπτεία υλοποίησης του  Euronet 50/50 – «Εξοικονόμηση ενέργειας στα σχολεία». Μάλιστα σε δηλώσεις τους ανέφεραν ότι στόχος τώρα είναι το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια σχολεία είναι να επεκταθεί σε όλα τα σχολεία του νησιού.

Ειδικότερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε δηλώσεις που έγιναν στα ΜΜΕ ανέφερε: «Ολοκληρώθηκε ένα σημαντικό Ευρωπαϊκό πρόγραμμα από την Περιφέρεια μας το «Euronet 50/50 max» που αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας. Εμείς συνεργαστήκαμε με 87 σχολεία σε όλη την Κρήτη και είδαμε ότι μέσα από την διαδικασία είχαμε μία εξοικονόμηση ενέργειας 16% όταν ο στόχος από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν πολύ μικρότερος (12%).  Σήμερα παραδίδομε στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης τον κ.  Τερζάκη όλο τον ενημερωτικό φάκελο και θέλουμε σε όλα τα σχολεία της Κρήτης να πάει αυτή η συνεργασία για την  εξοικονόμηση ενέργειας». Ο Περιφερειάρχης Κρήτης ανέφερε ακόμη ότι,  «δεν είναι μόνο το ζητούμενο ότι τα παιδιά έχουν μία μεγάλη εξοικονόμηση που μπορεί να ανέλθει και στο 20% στο σχολείο, αλλά η εξοικονόμηση ενέργειας από το σχολείο να μεταφερθεί και στο σπίτι. Άρα έχουμε ένα περιβαλλοντικό «αποτύπωμα» πάρα πολύ σημαντικό για το νησί μας που ξεκινάει από τα παιδιά και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η Περιφέρεια πρωτοστατεί σε αυτό. Ευχαριστούμε και τα στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης, από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος, που καθοδήγησαν εκπαιδευτικούς και μαθητές για την επιτυχία του προγράμματος όπως επίσης να ευχαριστήσω τους εκπαιδευτικούς μας που συνεργάστηκαν μαζί μας για την επιτυχή κατάληξη.  Στόχος μας είναι σε συνεργασία με τον κ. Τερζάκη να επεκταθεί το πρόγραμμα σε όλα τα σχολεία μας στο νησί. Θεωρώ ότι μπορούν όλα τα δημοτικά και τα γυμνάσια να συμμετέχουν στην εξοικονόμηση ενέργειας που ωφελεί συνολικά το νησί και το περιβάλλον».

Από την πλευρά του ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Γιώργος Τερζάκης δήλωσε: «Έχει μεγάλη αξία να δώσουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια σε όλους τους εκπαιδευτικούς και φυσικά στα παιδάκια αυτών των σχολείων που συμμετείχαν σε αυτό το πρόγραμμα. Είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι που υλοποιήθηκε, αξιολογήθηκε και κατέκτησε την πρώτη θέση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο το συγκεκριμένο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας.  Αυτή η λογική περιλαμβάνει απλές οδηγίες που μπορεί κανείς στην καθημερινή του πρακτική να εφαρμόσει. Για παράδειγμα μία απλούστατη οδηγία που δόθηκε στα παιδιά ήταν,  ότι,  όταν φεύγουν από το ένα δωμάτιο να κλείνουν το φως, τόσο απλές ήταν οι οδηγίες και οι προσεγγίσεις μέσω των οποίων έγινε μια τόσο μεγάλη εξοικονόμηση και σε επίπεδο έκλυσης διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και σε επίπεδο οικονομικό που αποτυπώθηκε αυτό σε κιλοβατώρες που εξοικονομήθηκαν.  Σε επόμενη φάση θα εξετάσουμε αν το πρόγραμμα επεκταθεί και στην προσχολική ηλικία περιλαμβάνοντας και τα νηπιαγωγεία» και πρόσθεσε: «Σήμερα ο Περιφερειάρχης μας παρέδωσε όλο το υλικό σε ψηφιακή και έντυπη μορφή το οποίο περιλαμβάνει τις δράσεις στη μεθοδολογία, τα στάδια, όλη την προετοιμασία και την εφαρμογή του προγράμματος που στοχεύουμε να διευρύνουμε και στα 1040 σχολεία του νησιού».

Στην σημερινή ενημερωτική συνάντηση στη Περιφέρεια συμμετείχαν επίσης: η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και συντονίστρια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Ελένη Χατζηγιάννη καθώς και τα στελέχη της ομάδας εργασίας Άννα Καγιαμπάκη, Μαρία Κανδηλογιαννάκη και Μαρία Στεφανάκη.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε 500 και πλέον σχολεία από 13 Ευρωπαϊκές χώρες, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών για την εξοικονόμηση ενέργειας στα σχολεία. Αποτελεί συνέχεια του επιτυχημένου Euronet 50/50 – «Εξοικονόμηση ενέργειας στα σχολεία» που υλοποιήθηκε και στην Κρήτη, και διακρίθηκε με το 1ο Βραβείο στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Βιώσιμης Ενέργειας (Περιβαλλοντική Εκπαίδευση) το 2012.

Μακροπρόθεσμος στόχος είναι η αξιοποίηση της δυνατότητας αυτής  σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την συμβολή στην επίτευξη της ευρωπαϊκής στρατηγικής για το 2020 ως προς την εξοικονόμηση της ενέργειας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο σκοπός του Προγράμματος Euronet 50/50 max ήταν να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας στα σχολεία που συμμετείχαν κατά 8%. Όμως, όπως διαπιστώθηκε από τα επίσημα αποτελέσματα του Προγράμματος, τα σχολεία της Κρήτης που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα (87 σχολεία-Δημοτικά και Γυμνάσια), πέτυχαν μείωση της κατανάλωσης κατά 16,20%, ποσοστό μεγαλύτερο όχι μόνο από το στόχο, αλλά και από το μέσον όρο που επιτεύχθηκε συνολικά στα σχολεία του συνόλου των χωρών όπου εφαρμόστηκε το Πρόγραμμα (12%).

Σε απόλυτη τιμή, όλοι οι μαθητές  που συμμετείχαν στο Euronet 50/50 max στην Κρήτη, εξοικονόμησαν 116.954 KWh ενέργειας, αποτρέποντας έτσι την έκλυση 53,81 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Με στόχο την προώθηση της μεθοδολογίας αλλαγής της συμπεριφοράς για την εξοικονόμηση ενέργειας, σε όλα τα σχολεία και τα δημόσια κτίρια, η Περιφέρεια Κρήτης αποστέλλει όλα τα παραδοτέα του προγράμματος (ενημερωτικό και υποστηρικτικό υλικό, τεχνικούς οδηγούς) σε όλα τα σχολεία της Κρήτης, στα Δημοτικά και στα Γυμνάσια.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί