Όταν ο Παύλος μιλούσε για τον Μίκη… Μάους

Η ομιλία και η παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας για τη Μακεδονία την Κυριακή, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Η παρουσία του προκάλεσε χαμόγελα και πανηγυρισμούς σε ακροδεξιούς, νεοναζί και απογόνους αρχιβασανιστών της Χούντας, προκαλώντας ταυτόχρονα απογοήτευση και αποστροφή για τα «στερνά» του Μίκη.

Πριν τρεις δεκαετίες ήταν ο Παύλος Σιδηρόπουλος που σε ανύποπτο χρόνο επέκρινε τον Μίκη Θεοδωράκη για την «έπαρση» και την εν γενεί στάση του. Αναλυτικά είχε πει στη «Συζήτηση Εν Λευκώ» του 1984:

«Κύριε Θεοδωράκη εν έτη 1979 σας γνώρισα μόνο για πέντε λεπτά. Η θωριά σας κι η φωνή σας πολλών τόνων βάρους, ανέπνεε λεβεντιά αλλά και πολλή έπαρση. Σκεφτείτε να αφαιρούσαμε τους στίχους των Ελύτη, Σεφέρη, Ρίτσο και άλλων, τις εξαίρετες ερμηνείες των Καζατζίδη, Μπιθικώτση, Φαραντούρη και άλλων, το πολιτικό υπόβαθρο που σας στήριξε και σας προώθησε. Αυτό που μένει είναι πολύ μικρό μπροστά σε μια “Συννεφιασμένη Κυριακή” ή σε μια “Φραγκοσυριανή”».

Μάλιστα στον δίσκο του «Zorba the Freak» του 1985, τίτλος με σαφή υπαινιγμό στον μουσικοσυνθέτη, του αφιέρωσε κι ένα τραγούδι, έμμεση καταγγελία για την αλλοτρίωση του. Εξάλλου του ίδιο είχε κάνει και για ολόκληρη τη γενιά του Πολυτεχνείου, μέσω του τραγουδιού «Εθνική Συμφιλίωση».

Μίκυ Μάους

«Μια τούρτα αλά κρεμ σοκολά,
την ώρα που λες τα πολλά
που με χέρια ψηλά
το παίζεις ο Μπαχ και καλά

Με χρέος συμφωνίες τρεις.
Λαϊκοκλασικιστής.
Ξερνώντας μ’ έναν ήχο κοινό
το δήθεν μέγα μυστικό.

Συνθηματολογίες επικές,
σε πέντε νοτούλες γλυκές.
Για μέλλον πουλάς,
αυτά που πουλιόντουσαν χθες»

Σημειώνεται, ότι ο Παύλος Σιδηρόπουλος γνώρισε τον 93χρονο πλέον Μίκη Θεοδωράκη στην ταινία «Ασυμ­βίβαστος» του Αντρέα Θωμόπουλου, για τις ανάγκες της οποίας είχε ηχογραφήσει το «Κάποτε θα’ρθουν» του γνωστού συνθέτη με στίχους Λευτέρη Παπαδό­πουλου.

 

tvxs.gr

Δείτε επίσης:

Ο μέγας Μίκης της μουσικής, ο τόσο μικρούτσικος της πολιτικής…

Ο νέος Μίκης μίλησε για “αριστερόστροφο φασισμό” και “εθνομηδενιστές κυβερνώντες”, μειοψηφίας και αφιέρωσε την ομιλία του στον Κολοκοτρώνη!

Σχετικά Άρθρα

2 Thoughts to “Όταν ο Παύλος μιλούσε για τον Μίκη… Μάους”

  1. akakios

    Σοβαρή προσωπικότητα για να κρίνει έναν γίγαντα!!!
    Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
    Παύλος Σιδηρόπουλος
    Γέννηση 27 Ιουλίου 1948[1] Αθήνα
    Θάνατος 6 Δεκεμβρίου 1990[1] Αθήνα
    Αιτία θανάτου υπερβολική δόση ναρκωτικών!!!!

    Σοβαροί και εσείς που επικαλείστε μια κρίση που προφανώς βγήκε υπό την επήρεια ουσιών.

  2. CitizenMitsos

    Το έπιασε το θέμα σε χρόνο ανύποπτο ο Παύλος…

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί