Ευ.Αποστόλου στον Ν.Ηγουμενίδη: «Το Πλατύ στις ανειλημμένες υποχρεώσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης»

Όλη η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της Επίκαιρης Ερώτησης του Νίκου Ηγουμενίδη στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Αποστόλου σχετικά με την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων και τα εγγειοβελτιωτικά έργα του Νομού Ηρακλείου

«Πάνω από πενήντα έργα, μικρότερα ή μεγαλύτερα, που αφορούν τους υδάτινους πόρους του Νομού Ηρακλείου, βρίσκονται κατατεθειμένα στις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης», επεσήμανε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης κατά τη διάρκεια συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Αποστόλου.

Ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου με αφορμή την ερώτηση του με τίτλο «Αξιοποίηση των υδάτινων πόρων και υλοποίηση των εγγειοβελτιωτικών έργων στο Νομό Ηρακλείου» υπογράμμισε ότι «η αξιολόγηση, η προτεραιοποίηση, η ωρίμανση και η εύρεση των αναγκαίων χρηματοδοτικών πόρων για την υλοποίηση τους αποτελούν τα σημεία αιχμής, αν θέλουμε να προχωρήσουμε ουσιαστικά και όσο το δυνατόν γρηγορότερα». Σχετικά με τα αναγκαία έργα, αναφέρθηκε ονομαστικά στο φράγμα των Αμιρών στη Βιάννο, στο φράγμα του Αναποδάρη ποταμού, στο φράγμα του Ληθαίου ποταμού και στη παρέμβαση στον Πλατύ ποταμό για τη διευκόλυνση του φράγματος της Φανερωμένης.

«Μόλις χθες οι προβολείς της δημοσιότητας φώτισαν πάλι το χωριό Σφενδάμη. Είναι ένα χωριό που ήταν εξ ολοκλήρου καλυμμένο από το νερό του φράγματος του Αποσελέμη και αποκαλύφθηκε εξ ολοκλήρου λόγω της υποχώρησης της στάθμης των υδάτων, απότοκο της ανομβρίας που υπάρχει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ηγουμενίδης.

Ειδικά για το φράγμα στον Πλατύ ποταμό, ο βουλευτής του Ν. Ηρακλείου υπογράμμισε ότι «μετά από πολυετή καθυστέρηση και με ευθύνες, που προφανώς βαραίνουν τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξής, σήμερα έχουμε επιτέλους στα χέρια μας την έγκριση της γεωλογικής μελέτης, της οριστικής συγκοινωνιακής μελέτης, της οριστικής υδραυλικής μελέτης του φράγματος και του αγωγού μεταφοράς, των τευχών δημοπράτησης και της μελέτης οικονομικής σκοπιμότητας».

Απαντώντας στον Νίκο Ηγουμενίδη, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου σημείωσε: «Και εσείς και εμείς γνωρίζουμε ιδιαίτερα τα προβλήματα που υπάρχουν στη διαχείριση και στην αναγκαιότητα για την Κρήτη. Αναφέρεστε σε πενήντα έργα στον Νομό Ηρακλείου. Αν αναφερθούμε συνολικά σε όλη την Κρήτη, αντιλαμβάνεστε ότι τα έργα που έχουν ανάγκη να υλοποιηθούν είναι πολλά, αλλά υπάρχουν και άλλα ακόμη που χρειάζονται μελέτη και σχεδιασμό. Αυτό κάνουμε εμείς ως Υπουργείο».

Σχετικά με τον σχεδιασμό του Υπουργείου ο Ευάγγελος Αποστόλου τόνισε ότι «πρέπει να δούμε τα πράγματα με βάση τις δυνατότητες που έχουμε να χρηματοδοτήσουμε από εθνικούς πόρους τα συγκεκριμένα έργα, να δούμε πώς θα συνεχίσουμε την εκτέλεση έργων, διότι υπάρχουν έργα που είναι ημιτελή και σύμφωνα με τις ανειλημμένες υποχρεώσεις πρέπει να προηγηθούν αυτά»

Αναφορικά με το ζήτημα της αιρεσιμότητας, συμπλήρωσε ότι «εγώ αυτό που έχω να σας πω είναι ότι μέχρι χθες, προχθές, είχαμε το μεγάλο πρόβλημα για τα εγγειοβελτιωτικά έργα σύμφωνα με τη γνωστή αιρεσιμότητα που είχε σχέση με την απαίτηση από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ολοκληρώσουμε διαδικασίες που αφορούσαν στη διαχείριση των υδάτινων πόρων και, κυρίως, την κατάθεση μελετών για τη διαχείριση των λεκανών απορροής των ποταμών. Έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Περιμένουμε την απάντηση της Επιτροπής σήμερα, αύριο. Ήδη, όμως, εμείς ετοιμαζόμαστε από τη δική μας πλευρά για να προκηρύξουμε τα συγκεκριμένα μέτρα».

Απευθυνόμενος στον βουλευτή του Ν.Ηρακλείου, ο Υπουργός είπε: «Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι έχοντας ανειλημμένες υποχρεώσεις, έχοντας αναγκαιότητες πολλαπλάσιες των πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας, εκεί εκ των πραγμάτων θα έχουμε κριτήρια και με βάση αυτά τα κριτήρια, τα οποία αφορούν όλη τη χώρα, τις ανάγκες που έχει κάθε περιοχή, θα προχωρήσουμε. Και εκεί βεβαίως θα φανεί κατά πόσο μπορούμε και ποιες από αυτές τις περιπτώσεις που έχουν υποβληθεί μπορούμε να υλοποιήσουμε.

Κατά την δευτερολογία του, ο Νίκος Ηγουμενίδης σημείωσε ότι δεν γίνεται κατανοητό ποια έργα μπαίνουν σήμερα και με ποια σειρά προτεραιότητας, επιμένοντας για τον Πλατύ ποταμό ως εγγειοβελτιωτικό έργο πρώτης προτεραιότητας: «Για τον Πλατύ Ποταμό υπάρχει από 24 Ιανουαρίου του 2018 ένα αίτημα της Περιφέρειας, πριν από μια βδομάδα μιλάμε. Η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων του Υπουργείου Υποδομών έχει ζητήσει από το δικό σας Υπουργείο τις υφιστάμενες μελέτες για να προχωρήσει και να το εντάξει στα συνδυασμένα έργα φραγμάτων Πλατύ και Γερακάρι, φράγματος Φανερωμένης και τα αρδευτικά έργα. Γίνονται ενέργειες για να τρέξει στα τομεακά προγράμματα του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων».

Σχετικά  με την αξιοποίηση του νερού των βιολογικών καθαρισμών προς άρδευση, ο Νίκος Ηγουμενίδης παρατήρησε ότι δεν είναι μικρά τα ποσά και ότι «μόνο η ΔΕΥΑΗ αυτή τη στιγμή έχει δεκατεσσεράμισι χιλιάδες κυβικά το εικοσιτετράωρο. Με μια επένδυση 5 εκατομμυρίων έχουμε είκοσι εννέα χιλιάδες κυβικά το εικοσιτετράωρο που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άρδευση. Είναι χίλια διακόσια κυβικά την ώρα, όταν ο σχεδιασμός από τον Αποσελέμη -δεν παίρνει τώρα τόσα γιατί ουσιαστικά δεν έχει νερό το φράγμα- ήταν τριακόσια. Τετραπλάσιο ποσό μπορεί να δίνει και αυτήν τη στιγμή αυτό το νερό πάει στη θάλασσα».

Ο Νίκος Ηγουμενίδης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην χθεσινή ανακοίνωση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ.κ. Σκουρλέτη, Χαρίτση και Φάμελλου σχετικά με το πρόγραμμα για εκατόν εξήντα εννέα οικισμούς πάνω από δύο χιλιάδες κατοίκους, πρόγραμμα 916 εκατομμύρια, σχεδόν 1 δισεκατομμύριο για τη συγκρότηση και εφαρμογή Εθνικού Σχεδίου Υποδομών και Λυμάτων, σημειώνοντας ότι το ποσό από τους βιολογικούς καθαρισμούς θα αυξηθεί.

Πάνω στον συνολικό σχεδιασμό των Υπουργείων υπογράμμισε επιπλέον ότι «ο κ. Σκουρλέτης με τον κ. Χαρίτση σε συνέντευξή τους πριν από το συνέδριο της ΚΕΔΕ ανακοίνωσαν ένα πρόγραμμα μέχρι 2 δισεκατομμύρια σε βάθος πενταετίας. Σε συνεννόηση με τους δήμους του Ηρακλείου –όπως ενημερώθηκα από αλληλογραφία που είχα με τους δημάρχους- 100 εκατομμύρια η Κυβέρνηση τα διαθέτει για τους δήμους, για να φτιάξουν έργα ύδρευσης και αποχέτευσης. Άρα, θα έχουμε μία μεγάλη ποσότητα νερού για άρδευση που θα παράγεται ή παράγεται ήδη από τους βιολογικούς καθαρισμούς».

Κατά την δευτερολογία του, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, σημείωσε ειδικά για την Κρήτη και ιδιαίτερα για τον Πλατύ Ποταμό ότι: «Σήμερα, αυτή την ώρα, χρηματοδοτούνται, ιδιαίτερα από τις ανειλημμένες υποχρεώσεις, τρία έργα στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου. Κι επειδή αναφέρεστε στο Πλατύ, έχουμε εντάξει τη συγκεκριμένη ανάγκη χρηματοδότησης στις ανειλημμένες υποχρεώσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, οι οποίες, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι πολύ λιγότερες από το σύνολο του ποσού που έχει το συγκεκριμένο μέτρο. Οπότε, εκ των πραγμάτων, θα είναι κάτι το οποίο θα ικανοποιηθεί.»

Επιπρόσθετα, ο Υπουργός παρατήρησε ότι: «το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που έχει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στα εγγειοβελτιωτικά έργα αφορά, κυρίως, δύο περιπτώσεις. Η μία είναι οι ανειλημμένες υποχρεώσεις, που εκεί πρέπει οπωσδήποτε να ολοκληρωθούν, και η δεύτερη αφορά τη συμμετοχή του κράτους για την απορρόφηση του ποσού που αφορά το συγκεκριμένο μέτρο από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης».

Ο Ευάγγελος Αποστόλου ενημέρωσε επίσης ότι «είμαστε, όμως, υποχρεωμένοι με βάση το Πρόγραμμα να προκηρύξουμε το συγκεκριμένο μέτρο απευθυνόμενοι σε όλη την Ελλάδα, να περιμένουμε να έρθουν και από την Κρήτη, αλλά και από άλλες περιοχές, οι προτάσεις τους. Κι εκεί, λοιπόν, όπως αντιλαμβάνεστε, έχουμε συγκεκριμένα χρήματα που αφορούν την εθνική συμμετοχή στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, συν το συγκεκριμένο μέτρο που προβλέπει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και υπάρχουν κριτήρια –«Διαύγεια» έχουμε-, τα οποία οπωσδήποτε έχουν σχέση με τις ανάγκες κάθε περιοχής.

Ειδικά για την Κρήτη, ο Ευάγγελος Αποστόλου, συμπλήρωσε: «Κι όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, ιδιαίτερα η Κρήτη έχει προβλήματα και ανάγκες και οπωσδήποτε τα κριτήρια που θα μπουν για τη συγκεκριμένη περιοχή, σε σχέση με άλλες περιοχές, θα είναι πιο ευνοϊκά. Δεν μπορώ, όπως αντιλαμβάνεστε, τώρα να προβλέψω μέχρι πού θα φτάσει η σχετική διαδικασία. Θα σας έλεγα ότι το πρώτο εξάμηνο του 2018 πλέον θα ξεκαθαρίσουν».

 

– Επισυνάπτονται τα πρακτικά όλης της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης.

  – Video aπό την συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης βρίσκεται στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=FIM4V5-5NkI

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί