Εννέα άτομα έχουν χάσει τη ζώη τους από τη γρίπη

Εννέα θάνατοι έχουν καταγραφεί μέχρι και τις 4 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα εξαιτίας της γρίπης, ενώ 35 άτομα χρειάστηκε να νοσηλευθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Αναλυτικά, την εβδομάδα 29 Ιανουαρίου – 4 Φεβρουαρίου στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ) και στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΕΚΠΑ, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 178 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα 142 από νοσοκομεία και 36 από τα δίκτυα Sentinel. Τα 51 ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα έξι ήταν τύπου Α και τα 45 ήταν τύπου Β.

Επίσης, καταγράφηκαν 35 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 34 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Εξ αυτών εμβολιασμένα ήταν τα τρία.

Πρόκειται για 21 άνδρες και 13 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 3 έως 81 έτη.

Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά εννέα θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι οκτώ θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς με νοσηλεία σε ΜΕΘ και ένας θάνατος σε ασθενή χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. Κανένα από τα προαναφερθέντα κρούσματα που απεβίωσαν δεν είχε εμβολιαστεί για τη γρίπη.

Πρόκειται για 7 άνδρες και 2 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 39 έως 87 έτη.

«Με βάση τα ανωτέρω, η χώρα παραμένει σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης. Επικρατούντες υπότυποι μέχρι τώρα είναι ο Β και ο A (H1N1)pdm09. Τονίζεται η σημασία του αντιγριππικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη», υπογραμμίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί