Γερμανία: Μέρκελ και Σουλτς συμφώνησαν για κυβέρνηση συνασπισμού

Κορυφαίοι διαπραγματευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) ανακοίνωσαν σήμερα μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης ότι κατέληξαν σε συμφωνία με τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης συνασπισμού.

Σε μήνυμά του που ανήρτησαν μαζί με μια φωτογραφία του επικεφαλής του SPD Μάρτιν Σουλτς και άλλων σοσιαλδημοκρατών διαπραγματευτών να χαμογελούν, οι διαπραγματευτές του SPD έγραψαν: «Κουρασμένοι αλλά χαρούμενοι. Υπάρχει συμφωνία! Επιτέλους. Τώρα γίνεται η επεξεργασία των τελευταίων λεπτομερειών στο κείμενο. Μετά οι 35 διαπραγματευτές του SPD θα το αξιολογήσουν».

Οι ηγέτες των τριών κομμάτων κατέληξαν σε συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία έπειτα από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις και αφού ήραν τις τελευταίες διαφωνίες που αφορούσαν την κατανομή των υπουργείων, την μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας και το ρυθμιστικό πλαίσιο των συμβάσεων απασχόλησης ορισμένου χρόνου.

Οι συντηρητικοί της Αγγελα Μέρκελ (CDU/CSU) και οι σοσιαλδημοκράτες (SPD) συμφώνησαν ότι η διάρκεια των συμβάσεων απασχόλησης ορισμένου χρόνου θα πρέπει να περιορισθεί στους 18 μήνες έναντι των 24 μηνών που ισχύει σήμερα και να σταματήσει η επ΄αόριστον ανανέωσή τους, έγινε γνωστό από πηγές της διαπραγμάτευσης.

Την είδηση σχηματισμού κυβερνησης μετέδωσε νωρίτερα το Spiegel online επιβεβαιώνοντας και οι Ηandelsblatt και Sueddeutsche Zeitung

Την είδηση επιβεβαίωσε και η βουλευτής του CDU Σεράπ Γκιουλέρ μέσω ανάρτησής της στο Twitter.

Σύμφωνα με τo Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) οι Σοσιαλδημοκράτες διεκδικούσαν και πάλι το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Θεμάτων, κάτι το οποίο προσέκρουε στην επιθυμία του Χορστ Ζέεχοφερ, του προέδρου του CSU, να το αναλάβει το δικό του κόμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τόσο το τηλεοπτικό δίκτυο ZDF όσο και το περιοδικό Der Spiegel, oι Σοσιαλδημοκράτες θα αναλάβουν μεταξύ άλλων τα υπουργεία Εξωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας, ενώ το CDU της Μέρκελ το Οικονομίας και Αμυνας. Την είδηση επιβεβαιώνει πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων στο Reuters. Ο Ολαφ Σολτς αναλαμβάνει υπουργός Οικονομικών σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) θα αναλάβουν το νέο, αναβαθμισμένο, υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο, όπως μεταδίδει η Bild, αναμένεται να αναλάβει ο ίδιος ο αρχηγός του κόμματος και απερχόμενος Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ.

Τώρα θα πρέπει όμως να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας τα 450.000 μέλη του SPD, με μια εσωκομματική διαδικασία η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και 3 εβδομάδες.

Το Βήμα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί