Ο Άδωνις ανέλαβε την ευθύνη για 13 από τις 23 προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ

Την ώρα που το σκάνδαλο Novartis – Gate ανοίγει και η σχετική δικογραφία διαβιβάζεται στη Βουλή, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται σε αυτό – καταθέτει στην Εξεταστική Επιτροπή για άλλο ένα μεγάλο σκάνδαλο στο χώρο της Υγείας, αυτό του ΚΕΕΛΠΝΟ. Με ενδιαφέρον αναμένεται τόσο η κατάθεση του για το «αμαρτωλό» ΚΕΕΛΠΝΟ, όσο και μια πιθανή αντίδραση του για την εμπλοκή του στο μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων ετών στην Ελλάδα, αυτό της Novartis. Ένα σκάνδαλο που φαίνεται να κάνει τη Siemens να ωχριά μπροστά του. Σημειώνεται ότι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ έχει ήδη αρχίσεινα απειλεί με μηνύσεις.

Την ευθύνη για 13 από τις 23 προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ ανέλαβε ο πρ. υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα στην Υγεία. Ο Αδ. Γεωργιάδης είπε ότι γνωρίζει τους 13 από τους 23 που περιλαμβάνονται στο έγγραφο με τις προσλήψεις που έγιναν επί των ημερών του και παραδέχθηκε ότι εργάσθηκαν στο γραφείο του. Ωστόσο ισχυρίσθηκε ότι δεν τους γνώριζε και δεν έκανε καμία παρέμβαση για να προσληφθούν, αλλά αργότερα ομολόγησε ότι τους ήξερε. «Ο υπουργός Υγείας μπορεί να πάρει στο γραφείο του όλο το ΚΕΕΛΠΝΟ», είπε μάλιστα επί λέξει, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι οι μετακινήσεις υπαλλήλων δεν ήταν κάτι μεμπτό για εκέινον.

 

Αναλυτικά:

Δεν θέλουν κάποιοι να γίνει Προανακριτική Επιτροπή;

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την προτροπή του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής, Αντώνη Μπαλωμενάκη, η εξέταση του μάρτυρα να περιοριστεί στα υπό εξέταση ζητήματα και να μην παρεκλίνει λόγω επικαιρότητας στην υπόθεση Novartis. Ωστόσο, ο Γιώργος Γεωργαντάς και ο Νότης Μηταράκης εκ της ΝΔ, όπως και η Έυη Χριστοφιλοπούλου εκ του ΠΑΣΟΚ ανέβασαν εξαρχής τους τόνους, κάνοντας αντιπολιτευτικό σόου και λόγο για «λάσπη» εκ μέρους της κυβέρνησης και ζήτησαν επιμόνως να έρθει η δικογραφία για τη Novartis στην Εξεταστική.

Η τοποθέτησή της προκάλεσε την αντίδραση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτας Καββαδία, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας επεσήμανε ότι η υπόθεση δεν έρχεται στη Βουλή από την κυβέρνηση αλλά από την Δικαιοσύνη.

Ο κ. Μπαλωμενάκης από την πλευρά του σημείωσε ότι ένα από τα ενδεχόμενα είναι το ζήτημα της Novartis να διερευνηθεί από Προανακριτική Επιτροπή και όχι από την Εξεταστική Επιτροπή, με τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να εξανίστανται, προκαλώντας το εύλογο ερώτημα: «Δεν θέλουν κάποιοι να γίνει Προανακριτική;».

Οι γαλάζιες απειλές

Με την… απειλή «να φοβάστε για τη συνέχεια» ξεκίνησε την κατάθεση του ο Άδωνις Γεωργιάδης κι έκανε γνωστό ότι επιθυμεί την άρση του τραπεζικού του απορρήτου, για να συνεχίσει με επίθεση στον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη αναφορικά με τις αποκαλύψεις για τα υπερκοστολογημένα ημερολόγια του αδελφού του Λεωνίδα Γεωργιάδη που αγόρασε το ΚΕΕΛΠΝΟ. Η ΝΔ επιτέθηκε μάλιστα σύσσωμη και στον Αντώνη Μπαλωμενάκη, για δήλωση που έχει κάνει πέραν της αρμοδιότητας του ως πρόεδρος της Εξεταστικής στον συγκεκριμένο δημοσιογράφο, με τον Νότη Μηταράκη να τον απειλεί εμμέσως… υπενθυμίζοντας προηγούμενη καταδίκη προέδρου άλλης Εξεταστικής Επιτροπής.

Σιωπή για τη Novartis

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, ξεκινώντας την εισήγηση του, συμφώνησε με ευλάβεια -που δεν μας έχει συνηθίσει – να μην παρεκλίνει της διαδικασίας και να μην αναφερθεί στις αποκαλύψεις για το Novartis – Gate, παρόλο που από χθες διαμήνυε ότι στην Εξεταστική σήμερα θα κατέπεφτε όλη η «σκευωρία» εναντίον του και καλούσε τους δημοσιογράφους να την παρακολουθήσουν γιατί όταν τελειώσει την κατάθεση του για τη Novartis «όλα θα έχουν τελειώσει».

Από τους 23 που δεν γνώριζε είχε αποσπάσει «μόνο» τους 13 που τελικά… γνώριζε

«Έκπληκτος» που τον κάλεσε η Επιτροπή αντί για τον Πάυλο Πολάκη δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, στην εισηγητική του τοποθέτηση, επιχειρόντας να κάνει αντιπερισπασμό με το να κατηγορεί τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη για «μανία» εναντίον του.

Ο κ. Γεωργιάδης παραδέχτηκε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση πως οι 13 από τους 23 προσληφθέντες εργάστηκαν στο υπουργικό του γραφείου, σημειώνοντας αρχικά πως δεν ήξερε κανέναν τους πριν εργαστούν για εκείνον, κάτι που αναίρεσε ο ίδιος λίγα λεπτά αργότερα. «Ο υπουργός Υγείας μπορεί να πάρει στο γραφείο του όλο το ΚΕΕΛΠΝΟ», είπε μάλιστα επί λέξει, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι οι μετακινήσεις υπαλλήλων δεν ήταν κάτι μεμπτό για εκέινον.

Πώς αναίρεσε όμως τον ευατό του; «Ερευνάτε εδώ και 3 μήνες τους δήθεν παράνομους διορισμούς 23 ανθρώπων», είπε ο πρώην υπουργός Υγείας για την υπόθεση των προσληφθέντων του ΚΕΕΛΠΝΟ, που φέρονται να μετακινήθηκαν στο υπουργείο Υγείας και σε πολιτικά γραφεία, ανάμεσα στους οποίους και μια καθηγήτρια aerobic! Απαντώντας στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρο Λάππα, ο  Άδωνις Γεωργιάδης κατέθεσε ότι από τους «23» γνώριζε… μόνο τους 13, τους οποίους και είχε αποσπάσει στο γραφείο του. «Μην μου χρεώνετεκαι τους 23. Μόνο τους 13…», είπε αναλαμβάνοντας την ευθύνη για αυτούς. Μάλιστα ο Αδ. Γεωργιάδης, με αυτή του την ομολογία, «άδειασε» την προϊσταμένη διοικητικού του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Θεοφιλάτου που έχει καταθέσει ότι οι 23 προσέφεραν εργασία στον Οργανισμός, για την χορηγία από την οποία πληρώθηκαν. Όταν δε, ο Σπύρος Λάππας τον ρώτησε αν γνώριζε πως πληρώνονταν οι συγκεκριμένοι, είπε ότι από την Εξεταστική Επιτροπή έμαθε ότι πληρώνονταν από χορηγικά πακέτα.  Ο κ. Λάππας σημείωσε στη συνέχεια ότι προηγούμενος μάρτυρας είπε στην Επιτροπή ότι ποτέ δεν έμαθε για τα χορηγικά προγράμματα και ότι δεν πέρασε το θέμα των «23» από το διοικητικό συμβούλιο και επέμεινε στην ερώτηση «πώς πληρώθηκαν» οι συγκεκριμένοι κι αν επιβάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό, πράγμα που δεν έχει καταστεί δυνατό να διευκρινιστεί μέχρι σήμερα, με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ να νίπτει για άλλη μια φορά τας χείρας του, λέγοντας «εγώ δεν είχα καμία εμπλοκή στη διαδικασία».

Ένα επίμαχο έγγραφο

Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε «έγγραφο που αναφέρει ότι η συνεργασία έληγε το Μάιο του ’14», για να προσθέσει ότι υπάρχει έγγραφο με ίδια ημερομηνία και αριθμό πρωτοκόλλου που δεν περιλάμβανε αυτό τον όρο.  Επ’ αυτού, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την ύπαρξη του πλαστογραφημένου εγγράφου που έφτασε στην Επιτροπή για το ζήτημα των 23 διορισμών από το ΚΕΕΛΠΝΟ, ζητώντας παράλληλα την επέμβαση εισαγγελέα.

Ο Άδωνις Γεωργιάδη ισχυρίστηκε επίσης ότι το έγγραφο με τις 23 προσλήψεις είναι πλαστογραφημένο και ότι «όλη η υπόθεση είναι στημένη από τον Π. Πολάκη και τον υπεύθυνο της εταιρείας φύλαξης Γιαννακουλόπουλο». Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ απέδωσε τις ενέργειες του Γιαννακουλόπουλου στο ότι μία ημέρα όταν ήταν υπουργός τον επέπληξε επειδή αρνήθηκε να επιτρέψει την είσοδο στον δημοσιογράφο της ΑΥΓΗΣ Βασίλη Βενιζέλο με τον οποίο ήρθε στα χέρια. «Από τότε προφανώς με εχθρεύεται. Ισχυρίζομαι , δεν το γνωρίζω, ότι τα γράμματα είναι δικά του γιατί είχε μεγάλη έχθρα με τον Μπεσκένη και έβαλε το όνομα του Μπεσκένη στο έγγραφο» είπε και πρόσθεσε ότι «σήμερα ο Γιαννακουλόπουλος συνεχίζει να έχει την φύλαξη του ΚΕΕΛΠΝΟ και η διοίκηση του έδωσε 1,5 εκατ. ευρώ με αντίθετη εισήγηση της υπηρεσίας. Ισχυρίζομαι ότι τον πλήρωσε ο Πολάκης. Ισχυρίζομαι ότι η υπόθεση των 23 ξεκίνησε από τον Πολάκη και τον Γιαννακουλόπουλο και ο Γιαννακουλόπουλος πληρώθηκε από τον Πολάκη».

Λαμβάνοντας τον λόγο ο «γαλάζιος» Νότης Μηταράκης κατέθεσε αίτημα πραγματογνωμοσύνης για το έγγραφο των 23 προσλήψεων, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να προαναγγέλλει ότι θα καταθέσει μήνυση κατά του Γιαννακόπουλου και να… προσφέρεται να δείξει στην επιτροπή τα γράμματα του για να «αποδείξει» ότι δεν έχει εμπλοκή στο επίμαχο έγγραφο. «Μπορεί να μην είναι δικά σας τα γράμματα, αλλά συνεργάτη σας», αντέτεινε η Επιτροπή. Ακολούθησε η εξέταση Γεωργιάδη από τον Μηταράκη, που έδινε πάσες στον αντιπρόεδρο του κόμματος του, ώστε να μπορεί να ισχυριστεί ότι τα έκανε όλα σωστά.

Δεν τον εκπλήσσουν τα… ρουσφέτια

Έπειτα, επισημάνθηκε στον μάρτυρα κατάθεση μάρτυρα που είχε περιγράψει ρουσφέτια στο υπουργείο Υγείας για διοικητικά στελέχη με τη διαδικασία «by pass», ο πρώην υπουργός Υγείας απάντησε «με ρωτάτε αν γίνονται ρουσφέτια στην Ελλάδα;», επιχειρώντας αόριστα να πετάξει για άλλη μία φορά το μπαλάκι αλλού, με το να πει: «Επιβεβαιώνω ότι σήμερα, στην εποχή της πρώτης φοράς αριστεράς έχουν γίνει τα περισσότερα ρουσφέτια από ποτέ» και να προκαλέσει την αντίδραση μέρους της Επιτροπής.

Όσον αφορά το αν είναι «περίεργο» ότι και οι 23 επίμαχοι εργαζόμενοι είναι συγγενείς παλαιών εργαζομένων στο ΚΕΕΛΠΝΟ, ο Άδωνις γεωργιάδης με κυνικότητα είπε: «Δεν με εκπλήσσει. Σε όλο το ελληνικό δημόσιο αυτό έγινε».

Η καθηγήτρια του aerobic και οι φωτογραφίες της

Όταν δε ρωτήθηκε για την καθηγήτρια aerobic που απασχολήθηκε στο γραφείο Τύπου του ως υπουργού, επικαλέστηκε ότι η εν λόγω εργαζόμενη έχει… φωτογραφηθεί με πλήθος στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέδρια, γεγονός που σύμφωνα με τον ίδιο αποδεικνύει την αξία της και σύμφωνα με τη συλλογίστική του… «γιατί εκείνος να μην την θεωρούσε άξια για να υπηρετήσει το γραφείο Τύπου».

Η ανώνυμη πραγματογνωμοσύνη

Ο πρώην υπουργός Υγείας ισχυρίστηκε επίσης πως έλαβε στις 20/11/17  ανώνυμο φάκελο στο γραφείο του από την ΕΛ.ΑΣ. με την πραγματογνωμοσύνη για το ηχητικό που είδε το φως της δημοσιότητας και αφορούσε συνομιλίες του διευθυντή του γραφείου του με τον τότε πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ για ρουσφετολογικές προσλήψεις,  όπου δείχνει -σύμφωνα με τον ίδιο- πως είναι προϊόν πλαστογραφίας.

«Ισχυρίζομαι ότι αυτή την πλαστογραφία την έχει διαπράξει ο κ. Πολάκης και ο κ. Γιανακουλόπουλος», είπε ο κ. Γεωργιάδης, κάνοντας μία ακόμη επίθεση στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας. Χωρίς να καταθέσει δε αποδείξεις, ισχυρίστηκε ότι ο κ. Γιαννακουλόπουλος έχει πάρει 8 εκατ. ευρώ για ανύπαρκτες υπηρεσίες.

Καλώς έγιναν οι καμπάνιες για την «επιδημία» του καρκίνου

Το θέμα των μαύρων ταμείων του ΚΕΕΛΠΝΟ και τη ροή χρήματος προς μιντιάρχες για τις διαφημιστικές του καμπάνιες, τέθηκε στη συνέχεια της συνεδρίασης στον αντιπρόεδρο της ΝΔ.
Υπενθυμίζεται ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ σπατάλησε σχεδόν 3 εκατομμύρια ευρώ, με απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες επικοινωνίας και εκστρατείες για τις οποίες μάλιστα δεν είχε αρμοδιότητα υλοποίησης. Οι επίμαχες καμπάνες αφορούσαν στην εθνική επικοινωνιακή εκστρατεία πρόληψης για τον καρκίνο, σε δράσεις για την εποχική γρίπη την περίοδο 2011 – 2012, συμπράξεις του ΚΕΕΛΠΝΟ για την υποστήριξη νομοθετικών ρυθμίσεων του υπουργείου Υγείας για το έτος 2012, όπως και την προώθηση των γενοσήμων φαρμάκων και την ορθή χρήση των αντιβιοτικών. Αφορούσαν επίσης ένα ακόμη πρόγραμμα για τον ιό HIV.
Σημειώνεται ότι αν και υπήρχε η δυνατότητα για δωρεάν προβολή από τα ΜΜΕ, με βάση τις νομοθετικές διατάξεις και τους κανονισμούς του ΕΣΡ για τα ενημερωτικά μηνύματα κοινωνικού χαρακτήρα, κάτι τέτοιο δεν αξιοποιήθηκε από την διοίκηση του Κέντρου, με αποτέλεσμα τα δυσθεώρητα αυτά ποσά να καταλήξουν σε τσέπες μιντιαρχών.
«Πολύ καλώς έγιναν οι εκστρατείες για τον καρκίνο από το ΚΕΕΛΠΝΟ», ισχυρίστηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης, παρά το γεγονός ότι ο οργανσιμός ήταν υπέυθυνος για την ενημέρωση του κόσμου επί επιδημιών.

Οι εξηγήσεις που καλείται να δώσει 

Πέραν από τη διερεύνηση του ζητήματος της πρόσληψης 23 προσώπων στο ΚΕΕΛΠΝΟ τα οποία όμως στη συνέχεια μετακινήθηκαν σε πολιτικά γραφεία, ο κ. Γεωργιάδης αναμένεται να ερωτηθεί για την ύπαρξη ενός κρυφού χορηγικού λογαριασμού στο ΚΕΕΛΠΝΟ ο οποίος ενδέχεται να συνδέεται με τη διακίνηση μαύρου χρήματος. Ακόμη θα του ζητηθούν στοιχεία για τις υπερκοστολογημένες συμβάσεις που σύναπτε το ΚΕΕΛΠΝΟ με συγγενείς εργαζομένων του Κέντρου κάποιοι εκ των οποίων είχαν μετακινηθεί και στο πολιτικό του γραφείο.

Υπενθυμίζουμε ότι η Εξεταστική Επιτροπή έχει λάβει εντολή από την Ολομέλεια να διερευνήσει και το σκάνδαλο Novartis αλλά το ζήτημα δεν έχει μπει ακόμη στην ημερήσια διάταξη.

Δείτε ακόμη:

Πανικός στη ΝΔ για τη Novartis (Βίντεο)

Σκάνδαλο Novartis: Οι… υπουργοί ταχυδαχτυλουργοί και το χρήμα που έρεε προς Μαξίμου και υπουργεία

Ένα… υπουργικό συμβούλιο ΝΔ- ΠΑΣΟΚ για το σκάνδαλο με τη Novartis!

Ο Άδωνις έχει… αγώνα σήμερα!- Εκτός από Novartis έχει και εξεταστική για το ΚΕΕΛΠΝΟ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί