Από απόστημα στο δόντι πέθανε ο 26χρονος κρατούμενος στη Λάρισα

Από απόστημα στο δόντι φαίνεται ότι προήλθε ο θάνατος του 26χρονου κρατούμενου στη Λάρισα που βρέθηκε νεκρός την περασμένη Παρασκευή στο κελί του από τους συγκρατούμενούς τους.

Νεκρός στο κελί του 26χρονος κρατούμενος

Όπως αναφέρει η ιατροδικαστική έκθεση της ιατροδικαστή Λάρισας, Ρουμπινή Λεονταρή που διενήργησε τη νεκροψία – νεκροτομή, δεν αποκλείεται ο θάνατος του 26χρονου να προήλθε από οδοντική μόλυνση σε παρακείμενους ιστούς και στις επιπλοκές που προκάλεσε αυτή.

Ο 26χρονος κρατούμενος ο οποίος εξέτιε ποινή για διακεκριμένες κλοπές, μεταφέρθηκε στις φυλακές Λάρισας στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, από το Μαλανδρίνο.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες του Δικτύου Αλληλεγγύης Κρατουμένων ο 26χρονος αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα στο δόντι του με αποτέλεσμα να παρουσιάσει πύον και να πρηστεί. Λόγω της έλλειψης οδοντιάτρου στις φυλακές Μαλανδρίνου, έγινε η μεταγωγή του στη Λάρισα.

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο νεαρός επέμενε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο γιατί η κατάστασή του επιδεινώνονταν. Κάτι που δεν έγινε εγκαίρως με αποτέλεσμα το πρωί του περασμένου Σαββάτου συγκρατούμενοί του να τον βρουν νεκρό στο κελί του.

Απαντήσεις στα ακριβή αίτια του θανάτου του 26χρονου θα δοθούν με την ολοκλήρωση των εξετάσεων, καθώς η ιατροδικαστής ζήτησε να γίνουν και ιστολογικές εξετάσεις.

Έρευνα ζητά η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων

Έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του Μαλτέζου Σώζου ζητά από το Υπουργείο Δικαιοσύνης η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων.

Παράλληλα ζητά «να αναλάβει το Υπουργείο Δικαιοσύνης τα έξοδα ταφής και μεταφοράς του νεκρού νεαρού καθώς η άπορη οικογένειά του δεν μπορεί να τα αντέξει».

Στις 2 Φεβρουαρίου 2018, ο Μαλτέζος Σώζος, 26 ετών, πέθανε μέσα στις Φυλακές Λάρισας.
Σύμφωνα με το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων, «ο 26χρονος Ρομά κρατούμενος που διήνυε τον τέταρτο χρόνο φυλάκισής του εκτίοντας την ποινή του για κλοπές, ζητούσε επίμονα από την διοίκηση της φυλακής Μαλανδρίνου, όπου κρατούνταν αρχικά, να τον μεταφέρει σε Νοσοκομείο.

Τελικά τον μετήγαγαν στις φυλακές Λάρισας επειδή, όπως καταγγέλλουν οι κρατούμενοι, οι φυλακές Μαλανδρίνου δεν διαθέτουν οδοντίατρο. Οι συγκρατούμενοι του επίσης περιγράφουν πως το πρόσωπο του είχε παραμορφωθεί από το πρήξιμο που προκάλεσε η φλεγμονή στο δόντι. Δυο μέρες μετά την μεταγωγή του στις φυλακές Λάρισας, η οποία υποτίθεται πραγματοποιήθηκε λόγω του προβλήματος του, βρέθηκε νεκρός στον θάλαμο του».

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, υπενθυμίζει ότι έκανε πολλές επισκέψεις σε φυλακές και συζητήσεις με κρατούμενους και κατέγραψε «τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές, τις ελλείψεις σε γιατρούς ειδικοτήτων, σε υποδομές, φάρμακα και περίθαλψη, αλλά και στην εγκληματική αδιαφορία κάποιων σωφρονιστικών υπαλλήλων και εργαζομένων σε διοικήσεις των φυλακών.

Προσφάτως, σε συνάντηση της με τον Γενικό Γραμματέα αντεγκληματικής πολιτικής Ευτύχη Φυτράκη, η Πρωτοβουλία κατέθεσε Υπόμνημα στο Υπουργείο με τις θέσεις της πάνω στον Σωφρονιστικό Κώδικα και τα πορίσματα από όλες τις επισκέψεις τις σε ελληνικές φυλακές. Μετά από εκτενή συζήτηση έλαβε τη διαβεβαίωση ότι το Υπουργείο εργάζεται με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών και την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις φυλακές».

tvxs.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί