Αν. Ξανθός: Σκάνδαλο πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων η υπόθεση Novartis (Βίντεο)

Για σκάνδαλο πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων σχετικά με την υπόθεση της Novartis, έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στην ΕΡΤ1.

Γίνεται σοβαρή προσπάθεια θεσμικής διερεύνησης στον τομέα της Υγείας, για πρώτη φορά υπάρχει ένα μέτωπο ενάντια στη διαφθορά στον τομέα της υγείας τόνισε ο κ. Ξανθός για να επισημάνει ότι την υπόθεση ανέδειξαν οι αμερικανικές δικαστικές Αρχές με εμπλοκή μάλιστα και του FBI.

Δεν υπάρχει καμιά πολιτική δίωξη, ανέφερε ο υπουργός.

Όπως εξήγησε ο κ. Ξανθός, “υπήρξε μια έκρηξη στη φαρμακευτική δαπάνη σε βάθος δεκαετίας ειδικά από το 2000, χωρίς αυτό ποτέ να γίνει αντικείμενο σχεδιασμού και ελέγχου της διασφάλισης της σωστής διαχείρισης του δημόσιου χρήματος. Από μόνο του αυτό απορρέουν πολιτικές ευθύνες”.

Η μαύρη αυτή οικονομία είναι της τάξης πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων, ενώ για πρώτη φορά επιχειρείται σοβαρή θεσμική διερεύνηση σε αυτό το πεδίου που υπήρχε στο χώρο της υγείας σπατάλη, διαφθορά, συναλλαγή με συμφέροντα, επιρροές επιχειρηματικών συμφερόντων κ.ά.

Σήμερα θα γίνεται η τιμολόγηση των φαρμάκων μέσω του ΕΟΦ και ο υπουργός απλά θα επικυρώνει μια διαδικασία που θα γίνει με διαφάνεια και καθαρούς όρους.

Ερωτηθείς ο υπουργός για την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία τόνισε ότι “υπήρχαν παθογένειες και στρεβλώσεις στο χώρο της υγείας διαχρονικά και το κρίσιμο είναι αν είμαστε σε μια κατεύθυνση σταδιακής αντιμετώπισης όλων των προβλημάτων. Καταφέραμε με κρίσιμες πολιτικές παρεμβάσεις να κερδίσουμε τη μάχη της επιβίωσης της δημόσιας περίθαλψης και να αποφύγουμε ένα λειτουργικό μπλακ άουτ”.

Ο κ. Ξανθός εξήγησε ότι έχουμε σταθεροποιήσει στο 5% του ΑΕΠ τις δαπάνες για την υγεία που όπως παραδέχθηκε όμως είναι χαμηλότερο του μέσου όρου των χωρών της Ε.Ε. “Είμαστε σε μια φάση επούλωσης πληγών” είπε. “Είναι σε εξέλιξη μια σημαντική ένεση ζωής στο σύστημα υγείας. Έχουν ήδη προσληφθεί γύρω στους 4.000 εργαζόμενους στο χώρο της υγείας ενώ αναμένεται να τοποθετηθούν άλλα 2.000 άτομα μέσω ΑΣΕΠ και θα προκηρυχθούν άλλες 1500 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού μέσα στο 2018.”

Δείτε ακόμη:

Σκάνδαλο Novartis: Οι… υπουργοί ταχυδαχτυλουργοί και το χρήμα που έρεε προς Μαξίμου και υπουργεία

Ένα… υπουργικό συμβούλιο ΝΔ- ΠΑΣΟΚ για το σκάνδαλο με τη Novartis!

Ο Άδωνις έχει… αγώνα σήμερα!- Εκτός από Novartis έχει και εξεταστική για το ΚΕΕΛΠΝΟ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί