Αλλάζει στίχος του εθνικού ύμνου του Καναδά

Ο εθνικός ύμνος του Καναδά αλλάζει και γίνεται ουδέτερος φύλου, ώστε να οι στίχοι του να εκφράζουν όλους τους πολίτες της χώρας, όχι μόνο τους άνδρες. Σύμφωνα με νόμο που πέρασε από την καναδική Γερουσία, αλλάζει ο δεύτερος στίχος του ύμνου που λέει «σε όλες τις εντολές των γιων σου» και θα γίνει «σε όλες τις εντολές μας».

Για να γίνει νόμος του κράτους η αλλαγή στον εθνικό ύμνο του Καναδά πρέπει να συναινέσει ο εκπρόσωπος της βασίλισσας της Αγγλίας -ως ανώτατη άρχων της Κοινοπολιτείας.

Για την αλλαγή του εθνικού ύμνου έχει γίνει μια εκστρατεία που διήρκεσε περίπου τρεις δεκαετίες και σύμφωνα με τη γερουσιαστή Φράνσις Λάνκιν, «μπορεί να είναι μια μικρή αλλαγή, μόλις δύο λέξεων, αλλά ταυτόχρονα είναι μεγάλη καθώς αφορά ένα από τα μεγαλύτερα εθνικά σύμβολα της χώρας. Είμαι περήφανη γι΄ αυτό».

Βέβαια το νομοσχέδιο, που πέρασε έπειτα από 18 μήνες διαβούλευσης, αντιμετώπισε μεγάλες αντιδράσεις από τους Συντηρητικούς, οι οποίοι ζητούσαν η αλλαγή να περάσει από δημοψήφισμα και να ρωτηθεί ο καναδικός λαός.

Τις τελευταίες δεκαετίες είχαν κατατεθεί 12 διαφορετικά νομοσχέδια για την αλλαγή του εθνικού ύμνου, στην αγγλική εκδοχή του -η γαλλική εκδοχή χρησιμοποιεί διαφορετικά λόγια και δεν δημιουργεί ζητήματα διάκρισης φύλων- αλλά ποτέ πριν δεν είχε περάσει κανένα.

Η ιδέα άρχισε να αποκτά μεγαλύτερη δυναμική το 2013, όταν μια ομάδα από διακεκριμένες Καναδέζες, μεταξύ των οποίων και η συγγραφέας Μάργκαρετ Άτγουντ και η πρώην πρωθυπουργός Κιμ Κάμπελ, πήραν την υπόθεση στα χέρια τους. Όπως είπαν, αρχικά τα λόγια του ύμνου ήταν ουδέτερα φύλου («εσύ μας δίνεις εντολές»), αλλά άλλαξαν το 1913 για συμπεριληφθεί η λέξη «γιοι».

Πλέον, όπως λένε, με τη μικρή αυτή αποκατάσταση της ουδετερότητας φύλου στον εθνικό ύμνο θα μπορεί να εξασφαλίσει «ότι περισσότερες από 18 εκατομμύρια Καναδέζες θα συμπεριλαμβάνονται σε αυτόν».

Εφημερίδα των Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί