ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ: Κανείς θα μας στερήσει το δικαίωμα να είμαστε Μακεδόνες

“Φωτιά” στην διαπραγμάτευση βάζει ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ με δηλώσεις του μετά την συνάντηση του με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς.

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ εμφανίστηκε αδιάλλακτος ως προς την ονομασία αλλά και τους αλυτρωτισμούς. «Δεν θα υπάρξει λύση για το όνομα αν χρειαστεί διαπραγμάτευση για αλλαγή στην εθνικότητα, τη γλώσσα και την ταυτότητα» τόνισε αρχικά ο Ντιμιτρόφ και πρόσθεσε: «Η «μακεδονική» γλώσσα είναι μία αναγνωρισμένη γλώσσα της ομάδας των σλαβικών γλωσσών».

«Θέλω να επισημάνω ότι αυτό το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για τους πολίτες της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Μερικοί από αυτούς παρακολουθούν το ζήτημα με ανησυχία, ορισμένοι με θυμό. Τον 21ο πρώτο αιώνα κανείς δεν μπορεί να αγγίξει το δικαίωμά μας να είμαστε «Μακεδόνες» και να μιλάμε «μακεδονικά» ως μέρος της ομάδας των σλαβικών γλωσσών. Όσο περισσότερο συζητά κανείς δημοσίως γι’ αυτό το θέμα, μειώνονται οι πιθανότητες εξεύρεσης λύσης. Εάν υπάρχει ένας αξιοπρεπής τρόπος που να σέβεται την ταυτότητα και των δύο μερών, τότε μπορεί να βρεθεί λύση» είπε ακόμα ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως «συζητήσαμε ιδέες που παρουσίασε ο κ. Νίμιτς στη Νέα Υόρκη. Του είπα ότι υπάρχουν ιδέες που δεν είναι κακές, αλλά υπάρχουν και ιδέες που δεν είναι καλές και προκαλούν ανησυχίες».

Από την πλευρά του ο ειδικός διαμεσολαβητής, Μάθιου Νίμιτς εμφανίστηκε αισιόδοξος, τονίζοντας ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι υπάρχει θέληση για λύση και από τις δύο πλευρές.

«Είχαμε ελπίδες τα προηγούμενα χρόνια, αλλά για τον έναν ή το άλλον λόγο δεν προχώρησε το ζήτημα. Τώρα έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας. Και στις δύο χώρες υπάρχουν ηγεσίες που ειλικρινά θέλουν συμφωνία, αλλά υπάρχουν και αντικειμενικοί λόγοι που τώρα είναι η ώρα για να βρούμε λύση», τόνισε ο κ. Νίμιτς.

Ερωτηθείς αν εκτός από το όνομα οι προτάσεις του περιλαμβάνουν και αλλαγή ταυτότητας, ο ειδικός διαμεσολαβητής, απάντησε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει ακούσει κάτι από την ελληνική κυβέρνηση που να αρνείται την ταυτότητα των ανθρώπων στη Μακεδονία».

ΠΗΓΗ: ΑΝΤ1

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί