Τα… άγνωστα 2 εκατ. κυβικά νερού στο δήμο Χερσονήσου, που πάνε υπέρ πίστεως και μεγάλων συμφερόντων!

Οι Άδειες Χρήσης Νερού, η αδιαφορία της ΔΕΥΑ Χερσονήσου και το Νέο Περιβαλλοντικό Τέλος

Η Δημοτική Κίνηση Χερσονήσου “ΠΟΛΙΤΕΣ για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ” έχει πολλάκις θέσει το θέμα των Αδειών Χρήσης, τονίζοντας ότι μεγάλες ποσότητες νερού καταναλώνονται στην περιοχή μας χωρίς οι αρμόδιοι να γνωρίζουν από που προέρχονται αυτές

Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο και ειδικότερα ο Επίτροπος Νομού Ηρακλείου αρνήθηκε να εγκρίνει χρηματικό ένταλμα της ΔΕΥΑ Χερσονήσου για την πληρωμή του νερού ύδρευσης που η επιχείρηση προμηθεύεται από το Φράγμα Αποσελέμη. Και αυτό διότι δεν υπήρχε η απαιτούμενη από το νόμο Άδεια Χρήσης Νερού. Δεν είχε δοθεί δηλαδή μέχρι τότε άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη χρήση του νερού του Φράγματος.

Τις επόμενες ημέρες πληροφορηθήκαμε από τα μέσα ενημέρωσης ότι στις 23/1/2018 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης με την υπ΄ αριθμό 1300005356798  απόφασή της χορήγησε στον ΟΑΚ την απαραίτητη Άδεια Χρήσης Νερού και έτσι μπορεί να γίνεται απρόσκοπτα η προμήθεια νερού της ΔΕΥΑΧ από το Φράγμα Αποσελέμη.

Η ιστορία αυτή, έρχεται να αναδείξει για άλλη μια φορά ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα για το Δήμο Χερσονήσου και τους Δημότες. Το θέμα των Αδειών Χρήσης Νερού. Η Δημοτική Κίνηση Χερσονήσου “ΠΟΛΙΤΕΣ για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ” έχει επανειλημμένα τονίσει, τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και σε ανακοινώσεις της ότι μεγάλες ποσότητες νερού καταναλώνονται στην περιοχή του Δήμου χωρίς οι αρμόδιοι να γνωρίζουν από που προέρχονται αυτές και φυσικά χωρίς ο Δήμος ή η ΔΕΥΑΧ και έχουν το παραμικρό όφελος.

Για τις ποσότητες αυτές, οι οποίες  κατά τους πλέον μετριοπαθείς υπολογισμούς της κίνησής μας ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια κυβικά το χρόνο, η Διοίκηση της ΔΕΥΑΧ απαξιοί να ασχοληθεί. Ενώ ψηφίζει και επιβάλλει υπερβολικά μεγάλες αυξήσεις στον απλό καταναλωτή, αρνείται πεισματικά, παρά τις οχλήσεις μας, να διερευνήσει το καθεστώς της υδροδότησης μεγάλων καταναλωτών στην περιοχή μας.

Έτσι ενώ στις αποφάσεις της ΔΕΥΑΧ και του Δήμου Χερσονήσου που αναφέρονται στα τιμολόγια ύδρευσης γίνεται λόγος για «εναλλακτικές πηγές υδροδότησης» μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, δε γίνεται η παραμικρή αναφορά στην νομιμότητα των πηγών αυτών και στην απαιτούμενη αδειοδότησή τους.

Μήπως σήμερα, μετά την ανωτέρω αναφερόμενη απόφαση του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πρέπει η Δημοτική Αρχή να αναθεωρήσει την στάση της για τις «άγνωστες» πηγές υδροδότησης που «λειτουργούν» στην περιοχή μας;

Εμείς ως Δημοτική Κίνηση το θεωρούμε επιβεβλημένο. Πολύ περισσότερο γιατί από όσο γνωρίζομε, επίκειται απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης με την οποία θα καθοριστεί το περιβαλλοντικό κόστος με το οποίο θα χρεώνονται οι ποσότητες νερού που καταναλώνει ο κάθε καταναλωτής.

Όσο μικρό κι αν είναι αυτό, θα είναι ένα επιπλέον κόστος που θα χρεωθούν οι μικροί οικιακοί καταναλωτές αλλά και οι συνεπείς επιχειρηματίες που υδροδοτούν τις μονάδες τους με νόμιμο τρόπο από τα δίκτυα της ΔΕΥΑΧ. Όμως οι μονίμως υδροδοτούμενοι από τις άγνωστες «εναλλακτικές πηγές» και πάλι θα ξεφύγουν! Δε θα πληρώσουν ξανά απολύτως τίποτα!

Η ΔΕΥΑΧ και ο Δήμος Χερσονήσου είναι οι μοναδικοί που γνωρίζουν ποιοι είναι οι περίεργοι χρήστες των «εναλλακτικών πηγών υδροδότησης». Όσο λοιπόν δεν αποφασίζουν να διερευνήσουν το θέμα, θα φορτώνουν αυξήσεις και τέλη στους συνεπείς δημότες, αφήνοντας στο απυρόβλητο τους λογής επιτήδειους της περιοχής.

Η Δημοτική Κίνηση Χερσονήσου “ΠΟΛΙΤΕΣ για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ”

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί