Αποχώρηση Λαμπρινού- Κουράκη απ’ τη Λότζια- Η “σταθερά” Λυγερού και οι μνηστήρες στο δήμο Ηρακλείου

Μπορεί να απομένουν 16 μήνες για τις εκλογές της αυτοδιοίκησης, αλλά το διάστημα αυτό μοιάζει εξαιρετικά σύντομο για τις “ζυμώσεις” και την ανάπτυξη υποψηφιοτήτων.

Στο δήμο Ηρακλείου, τον μεγαλύτερο της Κρήτης, στην ουσία φαίνεται ότι όλα ξεκινούν από ένα “σημείο μηδέν” καθώς τα πρόσωπα είναι πιθανό να είναι όλα νέα, τουλάχιστο σε σχέση με τους διεκδικητές του δημαρχιακού αξιώματος!

Αυτή την ώρα- και πάντα με την επίκληση του αξιώματος ότι δεν υπάρχει ποτέ, ειδικά στην πολιτική-  φαίνεται ότι τόσο ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, όσο και ο προκάτοχός του, Γιάννης Κουράκης, έχουν προσανατολισμό στο να μην είναι και πάλι υποψήφιοι. Ο μεν κ. Λαμπρινός ολοκληρώνει με μια θητεία την παρουσία του στα δημοτικά πράγματα ο δε κ. Κουράκης, μετά από 3 θητείες δημάρχου και 2 δημοτικού συμβούλου, έχει πλέον “βλέμμα” προς την περιφερειακή αυτοδιοίκηση.

Από την προηγούμενη τριάδα που διεκδίκησε τουλάχιστο με πιθανότητες της δημοτική αρχή, απομένει η υποψηφιότητα του επικεφαλής της παράταξης των “Ενεργών Πολιτών”, Ηλία Λυγερού. Στα θετικά του, η δουλειά που κάνει η ομάδα του στο δήμο Ηρακλείου αλλά και το γεγονός ότι η υποψηφιότητά του θα έλυνε τα χέρια στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ. Στα αρνητικά, το γεγονός ότι στις προηγούμενες εκλογές δεν κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο αλλά και το γεγονός ότι στην κρίση του 2015 αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη ΛΑΕ, χωρίς πάντως τώρα τίθεται- δημόσια τουλάχιστον- απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.

Μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται, σ’ αυτή τη φάση, να “περνάει” μια δεύτερη υποψηφιότητα του κ. Λυγερού, όμως το κόμμα της αριστεράς έχει αυτή την ώρα εμφανές πρόβλημα επιλογής μιας υποψηφιότητας που να διεκδικεί με πιθανότητες το δήμο και δεν αποκλείεται τελικά να επανεκτιμηθεί η στήριξη στον υποψήφιο δήμαρχο του 2014.

Σε κάθε περίπτωση, στον ίδιο πολιτικό χώρο, δεν αποκλείεται τελικά να βρεθούμε σε μια “επιστράτευσ用ενός εκ των νυν βουλευτών Σωκράτη Βαρδάκη ή Νίκου Ηγουμενίδη. Όχι ότι οι ίδιοι δεν θέλουν, αλλά το ερώτημα είναι αν μπορούν να κερδίσουν.

Από το χώρο που σήμερα εκφράζει ο κ. Λαμπρινός (οι συνεργάτες του είναι από τη ΝΔ μέχρι τη ΔΗΜΑΡ και μέρος του τοπικού ΠΑΣΟΚ, αλλά και ψηφοφόροι του  ΣΥΡΙΖΑ, αν και αυτή η ανομοιογένεια μάλλον προκάλεσε πολλά εμπόδια) είναι πιθανό να δούμε τουλάχιστον 2 διεκδικητές μιας υποψηφιότητας στο δήμο Ηρακλείου. Τον αντιδήμαρχο, Χάρη Μαμουλάκη, πρόεδρο παράλληλα του ΕΣΔΑΚ, που ανήκει στον ευρύτερο χώρο της αριστεράς, και τον συνάδελφό του, Γιάννη Αναστασάκη, που ανήκει στη ΝΔ.

Από τον χώρο που εκπροσωπεί ο πρώην δήμαρχος, Γιάννης Κουράκης, και εφόσον τελικά επιβεβαιωθεί ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος, υπάρχει η περίπτωση του πρώην αναπληρωτή του και αντιδημάρχου, Βαγγέλη Σισσαμάκη. Ο ίδιος, λένε οι πληροφορίες, κάνει επαφές για το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος δήμαρχος από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά βρίσκεται στην χειρότερη συγκυρία! Εκτός από το πολιτικό πρόβλημα του κόμματός του, ο ίδιος έχει εμπλοκές με τη δικαιοσύνη που ερευνά σε βάρος του καταγγελίες, ενώ δεν είναι και στο καλύτερο επίπεδο οι σχέσεις του με τον πρώην δήμαρχο και νυν επικεφαλής της δημοτικής παράταξης.

Κατά τα λοιπά, πιθανώς δεν προχωρά ένα ενδιαφέρον που φέρεται να είχε εκφράσει για τη Λότζια ο νυν αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο οποίος αποχωρεί από την περιφέρεια.

Ενώ το ΚΚΕ, με σταθερές δυνάμεις και ξεχωριστό ψηφοδέλτιο, θα είναι στη μάχη, αλλά άγνωστο με ποιον επικεφαλής τώρα που ο Μ. Συντυχάκης είναι βουλευτής.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί