Στοχεύουν να μπουν στο ρεκόρ Γκίνες με την απαγγελία του Ερωτόκριτου

Η Ελληνική Περιηγητική Λέσχη Σητείας προτείνει να διεκδικήσει την καταγραφή της Σητείας στο Βιβλίο Παγκόσμιων Ρεκόρ Guinness, και το Έργο του Ποιητή Βιτσέντζου Κορνάρου «Ερωτόκριτος» να συμπεριληφθεί στα έργα της Παγκόσμιας Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco με 14 ώρες συνεχόμενη απαγγελία-ανάγνωση του ποιήματος «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου. Προτείνει η εκδήλωση να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη  21 Ιουνίου 2018, Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής και μεγαλύτερη ημέρα του έτους (θερινό Ηλιοστάσιο).

Το ποίημα του Βιτσέντζου Κορνάρου αποτελείται από 10.010 στίχους. Έχοντας δοκιμαστικά καταμετρήσει ένα μέσο ρυθμό ανάγνωσης του κειμένου, προέκυψε ότι κατά μέσο όρο οι 30 στίχοι απαιτούν περί τα 2,5 λεπτά. Επομένως αυτό στατιστικά τους αποδίδει περίπου 14 ώρες (840 λεπτά) συνεχούς ανάγνωσης από 333 διαφορετικά άτομα. Προφανώς ο αριθμός (333) είναι ο μέγιστος των απαιτούμενων ατόμων, καθώς μπορεί ανάλογα με την περίσταση κάποιος αναγνώστης να θελήσει να απαγγείλει περισσότερους των 30 στίχων. Ζήτημα που προφανώς θα κρίνει η αρμόδια οργανωτική επιτροπή που θα αναλάβει τα τεχνικά μέρη του εγχειρήματος αυτού. Σε κάθε περίπτωση ο αριθμός δεν είναι απαγορευτικός καθώς μεταξύ των επιλεγμένων αναγνωστών θα είναι μαθητές, φοιτητές, δάσκαλοι, καθηγητές και μέλη των πολιτιστικών συλλόγων του δήμου Σητείας αλλά και της Παγκρήτιας Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων (ΠΕΠΣΥ).

Επειδή ακριβώς η εκδήλωση θα έχει ειδικό πολιτιστικό χαρακτήρα και έντονο συμβολισμό, μεταξύ των επιλεγμένων αφηγητών που θα προσκληθούν και θα φιλοξενηθούν στην πόλη τους Σητείας, θα είναι και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, που έχουν ασχοληθεί συστηματικά με τον Ερωτόκριτο στα πλαίσια της εργασίας ή των ενδιαφερόντων τους. Έτσι θεωρείται δεδομένη η πρόσκληση προσωπικοτήτων που ασχολούνται με την Ερωτοκριτολογική: Γιάννης Μαυρομάτης, Στέφανος Κακλαμάνης, Τίνα Λεντάρη, Ειρήνη Λυδάκη, Μιχαήλ Πασχάλης, Ειρήνη Παπαδάκη, Μαρία Ροδοσθένους-Μπαλάφα, Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Δημήτρης Πολυχρονάκης, Αλέξανδρος Κατσιγιάννης, Ναταλία Δεληγιαννάκη, Μανώλης Σειραγάκης, Γιώργος Καλλίνης, Ερατοσθένης Καψωμένος, Ντία Φιλιππίδου, Wim F. Bakker, Μαρία Πρεβελάκη, Τασούλα Μαρκομιχελάκη, Μιχάλης Πιερής, Βασίλης Λέτσιος, Χρύσα Μαλτέζου, Σταματία Λαουμτζή, Μαίρη Μικέ, Giuseppe Spadaro, Massimo Peri, Cristina Stevanoni, Alfred Vincent, David Holton, Ulrich Moennig, Cristiano Luciani

Ειδική τιμητική πρόσκληση θα σταλεί και σε ανθρώπους του καλλιτεχνικού στερεώματος που μέσω τους τέχνης τους έχουν συμβάλει ουσιαστικά στη διάδοση και προβολή του έργου του Βιτσέντζου Κορνάρου.

Επομένως θεωρείται δεδομένο ότι ανάμεσα τους αφηγητές θα είναι και ηθοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές, γλύπτες, ζωγράφοι, ποιητές, συγγραφείς, παρουσιαστές, ραδιοφωνικοί παραγωγοί κ.ά.

Σημαντική θα πρέπει να είναι η παρουσία των αιρετών της αυτοδιοίκησης από όλη την Κρήτη, καθώς σε μια τόσο σημαντική εκδήλωση προβολής του Ερωτοκρίτου ο συμβολισμός αγκαλιάζει όλο το νησί και την ποιητική του παράδοση.

Τέλος ειδική πρόσκληση θα λάβουν οι αντιπρόσωποι από όλα τα σωματεία και πολιτιστικούς συλλόγους και ενώσεις του νησιού, αλλά και των απόδημων ομογενών.

Anatolh.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί