Κρήτη: Απαλλαγή από όλα τα Δημοτικά τέλη για τους πληγέντες από τους δυνατούς ανέμους

Μια διαφορετική εβδομάδα έχει ξεκινήσει για την Ιεράπετρα, αλλά και τις περιοχές της Βιάννου και του Γούδουρα, που έχουν υποστεί πολύ σοβαρές καταστροφές από το πέρασμα των μποφόρ.

Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας αναλύθηκε η κατάσταση και τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν με βασικό στόχο το να δοθούν άμεσα επιδόματα στους πληγέντες και στη συνέχεια να προχωρήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει στο Ράδιο Λασίθι ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νταραράς, πάρθηκε η απόφαση να απαλλαγούν από τα Δημοτικά και κάθε άλλα ανταποδοτικά τέλη για μια τριετία οι πληγέντες. Μια απόφαση που τόνισε πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί αμέσως αλλά αυτό θα γίνει μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία των καταγραφών των ζημιών.

Στην απόφαση που πάρθηκε ομόφωνα το βράδυ της Κυριακής, ο Δήμος Ιεράπετρας ζητά να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ,να γίνουν διευκολύνσεις σε δάνεια και κάθε είδους οφειλές στο δημόσιο των πληγέντων αλλά και να δοθούν άμεσα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό ως έκτακτη ενίσχυση στους πληγέντες, πέρα από τις διαδικασίες που ξεκινά σήμερα ο ΕΛΓΑ στην περιοχή.

Τα μετεωρολογικά στοιχεία ειδικά για τις περιοχές του Κουτσουρά – Μακρύ Γιαλού και του Στομίου με ανέμους που ξεπέρασαν κατά πολύ τα 12 μποφόρ (η κλίμακα μποφόρ μετράει ως το 12), δείχνουν πως το φαινόμενο χαρακτηρίζεται ως τυφώνας και αυτό είναι κάτι που θα ζητηθεί από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία να τεκμηριώσει.

Ακόμα και μέσα στην πόλη που οι άνεμοι έφτασαν για πρώτη φορά τα 11 μποφόρ, ενδέχεται να υπάρξουν αστικές αποζημιώσεις τόνισε ο κ. Νταραράς αφού αυτό προβλέπεται για ανέμους από λίγο κάτω από τα 12 μποφόρ (τυφώνας).

Για αυτό το λόγο όλες οι ζημιές θα πρέπει να δηλωθούν ακόμα και οι μικρότερες. Ο κ. Νταραράς τόνισε πως το μέγεθος της θεομηνίας πρέπει να φανεί στο σύνολό του.

Στο Ράδιο Λασίθι μίλησε και ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου κ. Μιχαλάκης ο οποίος τόνισε πως αισιοδοξία για αποζημιώσεις δεν μπορεί να υπάρχει, αφού αυτό έχει φανεί στο παρελθόν, όμως πιστεύει πως θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Ο ίδιος κάλεσε τους βουλευτές του νομού, να πιέσουν όσο μπορούν τη κυβέρνηση αφού μόνο η πολιτική πίεση μπορεί να φέρει αποτέλεσμα.

Σε ανακοίνωσή του, ο Δήμος Ιεράπετρας γνωστοποιεί ότι όλοι οι δημότες που έχουν υποστεί ζημιές από τους θυελλώδεις ανέμους, είτε στο φυτικό είτε στο πάγιο κεφάλαιο, στις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Ιεράπετρας μπορούν να υποβάλλουν στους αρμόδιους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ Δήλωση Ζημίας από σήμερα μέχρι και τις 09.02.2018.

Μαζί με τη δήλωση πρέπει να προσκομίσουν και:

  • Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας
  • Α.Φ.Μ.
  • Βιβλιάριο τραπέζης (ΙΒΑΝ)

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί