Το Ηράκλειο μιας άλλης εποχής, με τα κάρα στους δρόμους και τα χαμόσπιτα που έγιναν τσιμέντα (βίντεο)

Εικόνες από το Ηράκλειο μιας άλλης εποχής, μας μεταφέρουν τα δυο φιλμ.

Είναι εικόνες από την πόλη μισό αιώνα πριν, με τα φορτηγά – κάρα να υπάρχουν ακόμα στους σκονισμένους δρόμους, τις παράγκες στην πέριοχή του Αγίου Ανδρέα, κάτω από τον τάφο του Καζαντζάκη, εκεί όπου σήμερα πλέον υπάρχει το πολιτιστικό κέντρο και τα γύρω σπίτια γκρεμίζονται από το δήμο για να “καθαρίσει” το Ηράκλειο…

Και τα δυο φιλμ, που έχει τραβήξει ο Αμερικανός αξιωματικός Burre, είναι από τον Μάρτιο του 1968

 

Άρθρα στην ίδια κατηγορία

Μία άποψη για το “Το Ηράκλειο μιας άλλης εποχής, με τα κάρα στους δρόμους και τα χαμόσπιτα που έγιναν τσιμέντα (βίντεο)”

  1. AvatarSteve Burre

    Just wanted to let you know that you can find quite a few other film clips by searching Crete + Burre + Vimeo on Google and you’ll land on dozens of film clips I have published (the current set I’m currently putting out was just processed – with a bit better processing…I may redo the older ones – and includes clips not previously published).

    I also have about 400 very nice resolution Kodachrome 64 slides from Crete during 1967-1968…some of which are here:

    https://www.flickr.com/photos/silkydog/albums/72157639068161285

    I’m excited to be planning a return trip to Athens, Santorini and Crete late April/early May (I have not had the opportunity to return although my parents did make a return trip in the year 2000)

Προσθήκη σχολίου

Η διεύθυνση mail σας ΔΕ θα εμφανιστεί

Το Candiadoc και οι «άριστοι ιδιοκτήτες» του κράτους

Οι «άριστοι ιδιοκτήτες» του τόπου στην επιστροφή τους στην κυβέρνηση, μέσω σειράς από πολιτικές απάτες, στοχεύουν, εκτός από το φαγοπότι και την ευνοιοκρατία, να εφαρμόσουν όλα εκείνα τα μέσα και μέτρα ώστε να μην υπάρχει κανείς να αμφισβητεί την κυριαρχία τους.

Έτσι εξαγοράζουν μέσα και συνειδήσεις. Και όσα δεν μπορούν να εξαγοράσουν, τα οδηγούν βίαια στην εξαφάνιση, μέσω οικονομικής ασφυξίας.
Το Candiadoc είναι ένα από τα ελάχιστα μέσα που αντιστέκεται σε αυτό το αυταρχικό καθεστώς που επιβάλλει μια ομάδα υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Γι αυτό, εδώ και πολύ καιρό, βρίσκεται σε καθεστώς οικονομικής ασφυξίας με στόχο να σταματήσει να υπάρχει.

Θα τα είχαν καταφέρει οι «άριστοι» αν δεν υπήρχαν περισσότεροι από 50.000 πολίτες καθημερινά και πάνω από 1 εκατομμύριο κάθε μήνα να στηρίζουν την προσπάθεια, ως ενεργοί αναγνώστες. Όλοι αυτοί που έχουν αναδείξει το Candiadoc από ένα περιφερειακό μέσο, σε μέσο πανελλαδικής απήχησης.
Αυτή η εμπιστοσύνη είναι που κρατά όρθια την ομάδα μας. Είναι η μεγάλη ηθική δύναμη που μας βοηθάει.
Όπως όμως είναι κατανοητό, εξαιτίας της οικονομικής ασφυξίας προκαλούνται και σειρά άλλων προβλημάτων, όπως είναι προφανές. Που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με τη διάθεση της ομάδας μας.

Επιπλέον, το τελευταίο διάστημα έχουμε δεχθεί επιθέσεις στο τεχνικό κομμάτι. Κι αυτό προσθέτει νέα προβλήματα αλλά και την ανάγκη να τα αποκαταστήσουμε.
Σύντομα θα επιστρέψουμε, ελπίζουμε με καλύτερους όρους, από κάθε πλευρά.
Επειδή, παρά τα προβλήματα, θα είμαστε εδώ να κάνουμε ό,τι ξέρουμε καλά: να λέμε την αλήθεια, να αποκαλύπτουμε την πραγματικότητα, να καταθέτουμε την άποψή μας χωρίς να στεκόμαστε «ουδέτεροι» ανάμεσα στην κοινωνία και τους καταστροφείς της.

Αλέκος Α. Ανδρικάκης