Αναχώρησε από την Κρήτη το πλοίο με τα πυρομαχικά (Φωτο)

Λίγο μετά τις 3.00 το μεσημέρι της Κυριακής απέπλευσε τελικά το πλοίο «Mekong Spirit” με σημαία Μάλτας, από το λιμάνι της Σούδας, που είναι φορτωμένο με εκατοντάδες τόνους πυρομαχικών και φυσιγγίων.

Σύμφωνα με το kriti24.gr, η διαδικασία είχε αρχίσει από νωρίς το πρωί. Με ρυμουλκά το πλοίο αναχώρησε για την Θεσσαλονίκη, ενώ το επικίνδυνο φορτίο του θα καταλήξει πιθανότατα σε ειδικά διαμορφωμένες αποθήκες στη Βόρεια Ελλάδα.

Το πλοίο είχε μεταφερθεί στη Σούδα, από τα τέλη του περασμένου Μαΐου, καθώς μετά από έλεγχο των Λιμενικών αρχών που έγινε στην Κω,  εντοπίστηκε να μεταφέρει το επικίνδυνο φορτίο, που προορίζονταν για την εμπόλεμη ζώνη του Σουδάν.

Οι ελληνικές αρχές προχώρησαν σε κατάσχεση του πλοίου και του φορτίου του, επειδή θεωρήθηκε ότι παραβίαζε κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ.

Η Ελληνική Ακτοφυλακή, συνόδευσε το πλοίο στη ναυτική βάση της Σούδας, καθώς οι ελληνικές αρχές δεν είχαν ενημερωθεί από τον πλοίαρχο για το επικίνδυνο φορτίο που μετέφερε.

Από την πλευρά της η πλοιοκτήτρια εταιρεία από την αρχή υποστηρίζει ότι το φορτίο του πλοίου είναι νόμιμο καθώς διαθέτει όλα τα απαραίτητα παραστατικά, που συμμορφώνονταν πλήρως με όλους τους σχετικούς κανονισμούς και δεν εμπίπτουν στις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ.

Εντός του πλοίου που παρέμενε όλο αυτό το διάστημα των οκτώ μηνών δίπλα στις πολεμικές εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου Κρήτης και ΝΑΤΟ, βρισκόταν σε μία ιδιότυπη κατάσταση κράτησης το πλήρωμα του.

Από την πλευρά φορέων των Χανίων, αλλά και των κατοίκων της Σούδας υπήρχαν πολλές αντιδράσεις, για την παραμονή του στο λιμάνι της Σούδας, καθώς όπως υποστήριζαν ετίθετο σε κίνδυνο η ασφάλεια όλης της περιοχής.

Για την μεταφορά του πλοίου από το λιμάνι της Σούδας, είχε δεσμευτεί κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Κρήτη, ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Π. Κουρουμπλής, αλλά και ο ΓΓ του Υπουργείου κ. Χρήστος Λαμπρινίδης, στη σύσκεψη που είχε γίνει πρόσφατα στο Λιμενικό Ταμείο Χανίων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί