Κρήτη: Οι άνεμοι διέλυσαν τα θερμοκήπια…

Τρέχουν και δεν φτάνουν οι παραγωγοί και όχι μόνο να αρχίσουν να επισκευάζουν τις μεγάλες ζημιές που έχουν προκληθεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα από τους σαρωτικούς ανέμους που χτύπησαν τη νοτιοανατολική Κρήτη.

Η πρώτη εκτίμηση της καταστροφής από τον αντιδήμαρχο Αγροτικών Θεμάτων του Δήμου Ιεράπετρας  Αργύρη Πανταζή που το πρωί του Σαββάτου μίλησε στο Ράδιο Λασίθι, κάνει λόγο για 250 στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών και εγκαταστάσεων που έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή και συνολικά 800 που έχουν υποστεί σοβαρές αλλά μικρότερες ζημιές με καλλιέργειες να έχουν καταστραφεί ακόμα και από μικρές τρύπες που άφησαν τα φυτά εκτεθειμένα στον αέρα, ζημιές οι οποίες συνεχίστηκαν να καταγράφονται μέχρι και το απόγευμα της Παρασκευής.

Σε αυτά δεν προσμετρώνται οι ζημιές που έγιναν σε άλλου είδους επιχειρήσεις με τζαμαρίες να έχουν κατεδαφιστεί μέσα στην Ιεράπετρα, οικοσκευές  και μηχανήματα που έχουν καταστραφεί από τις διακοπές ρεύματος, ζημιές στις ταράτσες και μπαλκόνια, καταστροφές σε δίκτυα άρδευσης και ύδρευσης.

Το μόνο ευχάριστο είναι πως δεν έχουν υπάρξει σοβαροί τραυματισμοί από τα φαινόμενα, έχουν όμως καταγραφεί 3 περιστατικά ανθρώπων που τραυματίστηκαν στην προσπάθεια τους να επισκευάσουν τα θερμοκήπιά τους. Χθες, μάλιστα στο Κεντρί κάποιοι είχαν δεθεί με πέτρες προκειμένου να ανέβουν στα θερμοκήπια και να προσπαθήσουν να συγκρατήσουν την καταστροφή.

Το αίτημα προς την Περιφέρεια Κρήτης και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης για κήρυξη της περιοχής της Ιεράπετρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν έχει απάντηση προς το παρόν.

Ο κ. Πανταζής τόνισε πως καλό θα είναι και όσοι δεν είναι ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ να δηλώσουν τις ζημιές τους. Αυτοί που δεν είναι ασφαλισμένοι, δεν δικαιούνται αποζημίωση από ΠΣΕΑ, όμως τα στοιχεία όλων είναι απαραίτητα να υπάρχουν, αφού πέρα από τον ΕΛΓΑ είναι και άλλες διαδικασίες σε εξέλιξη με σκοπό να εκταμιευτούν χρήματα όπως στην περίπτωση των πλημμυροπαθών της Μάνδρας.

Ανέφερε επίσης πως στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Αγροτικών θεμάτων ένα απ’ τα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι να υπάρξει πρόταση να ενταχθούν οι θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις στα πλαίσια των αποζημιώσεων, κάτι το οποίο δεν ισχύει σήμερα, αφού δεν θεωρούνται σταθερές εγκαταστάσεις.

Επίσης ο αντιδήμαρχος τόνισε πως όσοι έχουν ξεκινήσει να επισκευάζουν της ζημιές τους, να φροντίσουν να τραβήξουν φωτογραφίες, ώστε να υπάρχουν τα απαραίτητα τεκμήρια την ώρα που θα γίνουν οι δηλώσεις.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί