Δικαστική απόφαση για τον Πουτζντεμόν: “Πρέπει να επιστρέψει στη χώρα”

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας αποφάνθηκε σήμερα ότι ο Κάρλες Πουτζντεμόν πρέπει να επιστρέψει στη χώρα και να είναι παρών στο περιφερειακό κοινοβούλιο για να πάρει την εξουσία να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, η σημερινή απόφαση υπαγορεύει ότι ο πρώην ηγέτης της Καταλονίας μπορεί να παρακολουθήσει μια συνεδρία για την ανάδειξή του ως ηγέτη της περιφέρειας μόνο αν είναι φυσικά παρών στο κοινοβούλιο και έχει άδεια από δικαστή για να παρευρεθεί.

Σύμφωνα λοιπόν με το δικαστήριο η σύνοδος της τοπικής καταλανικής Βουλής, η οποία είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη, θα αναβληθεί, εάν ο Πουτζντεμόν προσπαθήσει να επανεκλεγεί χωρίς να εμφανιστεί στην αίθουσα.

Η απόφαση αναφέρει επίσης ότι ο ίδιος πρέπει να ζητήσει δικαστική εξουσιοδότηση για να παραστεί στη συνεδρίαση. Σημειώνεται πως οι αυτονομιστές της Καταλονίας μπορεί να τον ψηφίσουν πάλι ως περιφερειακό αρχηγό χωρίς να έχει επιστρέψει από το Βέλγιο.

Ο Πουτζντεμόν ζει «αυτοεξόριστος» στις Βρυξέλλες από τον περασμένο Οκτώβριο και κινδυνεύει με σύλληψει έαν γυρίσει στη χώρα του, καθώς κατηγορείται για εξέγερση και στάση ως επικεφαλής του κινήματος για την ανεξαρτησία.

Για να εκλεγεί θα πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το καταλανικό κοινοβούλιο στις 30 Ιανουαρίου, ως μοναδικός υποψήφιος για τον θώκο.

Θυμίζουμε ότι πρώην ηγέτης είχε ζητήσει να γυρίσει στη Βαρκελώνη και να μιλήσει στο Κοινοβούλιο, αλλά η Μαδρίτη δεν το είχε αποδεχτεί.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί