Καμμένος: Όποιος τολμήσει να ανέβει σε ελληνικό έδαφος δεν θα υπάρχει την επόμενη στιγμή

Την προσφορά των βατραχανθρώπων προς την πατριδα και το έθνος, εξήρε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, με την ευκαιρία του εορτασμού της 60ης επετείου από την ίδρυση της σχολής Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ), στις εγκαταστάσεις της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ), στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά.

“Όλοι μας αντλούμε δύναμη από το παράδειγμά σας, από τον τρόπο που εκτελείτε το καθήκον σας, μαθαίνουμε πώς είναι να προσφέρεις στην πατρίδα και στο έθνος. Θέλω να ξέρετε ότι η αποτελεσματικότητα των ενόπλων δυνάμεων – και εν προκειμένω των βατραχανθρώπων – σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων τους, αποτελεί μήνυμα προς όλους, τόσο προς τους συμμάχους και εταίρους μας που έχουν επιλέξει η εκπαίδευση των ειδικών δυνάμεων να γίνεται εδώ στην Ελλάδα, στην Κρήτη, στο ΚΕΝΑΠ, όπως επίσης και στους αντιπάλους μας. Ένα μήνυμα αξιοπιστίας, σταθερότητας, αλλά κυρίως ένα μήνυμα αποτροπής”, ανέφερε χαρακτηριστικά..

Απευθυνόμενος προς τους παρευρισκόμενους, εν ενεργεία και βετεράνους βατραχανθρώπους, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας σχολίασε: “Η παρουσία όλων εσάς που ήρθατε από τα άκρα της Ελλάδας, από τα νησιά μας, από τη Θεσσαλονίκη, αποτελεί την εγγύηση για το μέλλον, γιατί όσο υπάρχουν οι Έλληνες βατραχάνθρωποι δεν θα τολμήσει κανείς ποτέ να αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία”.

Παράλληλα επανέλαβε ότι “οι κανόνες εμπλοκής είναι απελευθερωμένοι και ξέρουν καλά, ότι όποιος τολμήσει να ανέβει σε ελληνικό έδαφος δεν θα υπάρχει την επόμενη στιγμή. Δεν παίρνει πλέον ο άνεμος τις σημαίες, τις σημαίες τις υποστέλλουμε μόνο εμείς για να τις αντικαταστήσουμε όταν φθαρούν», πρόσθεσε.

Ο κ. Καμμένος εξήγγειλε τη δημιουργία Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπου και “θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση και στην εξέλιξη των στελεχών μας”, όπως είπε. Επίσης διαβεβαίωσε ότι “θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τις συνθήκες λειτουργίας της σχολής Υποβρυχίων Καταστροφών, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται πλήρως στο υψηλό έργο που επιτελείτε, αλλά και στις ανάγκες που έχετε”.

Εξάλλου γνωστοποίησε ότι “προωθούμε την αποκατάσταση αδικιών του παρελθόντος σχετικά με το επίδομα των στελεχών της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών και θα μεριμνήσουμε άμεσα για τα κονδύλια τα οποία απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό της μονάδας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν εν αποστρατεία στελέχη απόφοιτοι της σχολής οι οποίοι με την προσφορά τους συνετέλεσαν καθοριστικά στην αναβάθμιση και εξέλιξη τόσο της ΣΥΚ όσο και της ΔΥΚ, καθώς και ο πρώτος Έλληνας υποβρύχιος καταστροφέας, που αποφοίτησε από την αντίστοιχη σχολή των ΗΠΑ.

Τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας συνόδευαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης και ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο αρχηγός ΛΣ-ΕΛΑΚΤ αντιναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης , ο αρχηγός Στόλου αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος , καθώς και απόφοιτοι της ΣΥΚ.

Η ιστορία της διοίησης Υπορυχίων Καταστροφών ξεκίνησε το 1953 όταν με την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, δημιουργήθηκε η πρώτη ομάδα αμφιβίων αναγνωρίσεων, με αποστολή την υποστήριξη των πλοίων αποβάσεως του Πολεμικού Ναυτικού. Ακολούθησε η αποστολή αξιωματικών και υπαξιωματικών στις ΗΠΑ, στο σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών, με σκοπό τη δημιουργία ενός πρώτου πυρήνα Ελλήνων εκπαιδευτών, οι οποίοι στη συνέχεια θα αναλάμβαναν και την οργάνωση της ΣΥΚ στην Ελλάδα. Αυτή ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1957 στο κέντρο Εκπαίδευσης Κανελλόπουλος (ΚΕΚΑΝ), υπό τη διοίκηση του πλοίαρχου Κ. Εγκολφόπουλου.

Το 1968 δημιουργήθηκε η Διοίκηση Ομάδων Υποβρυχίων Καταστροφών (Δ/ΟΥΚ), με έδρα το Σκαραμαγκά και το 1969 μετονομάστηκε σε Μονάδα Υποβρύχιων Καταστροφών (ΜΥΚ) με παράλληλη αύξηση του αριθμού των επιχειρησιακών ομάδων.

Με την πάροδο των ετών η ΜΥΚ εξελίχθηκε, και τον Απρίλιο του 2002 έλαβε τη σημερινή της ονομασία και δομή.

enikos.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί