Η Κομισιόν “υιοθετεί” τον αγωγό αερίου EastMed, μέσω Κρήτης

Επικυρώθηκε η χρηματοδότηση ύψους 34,5 εκατ. ευρώ από την ΕΕ  για τις τελικές τεχνικές μελέτες του αγωγού EastMed, με την επίσημη έγκριση που δόθηκε χθες από την Κομισιόν στο πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος «Συνδέοντας την Ευρώπη».

Η πρόταση είχε κατατεθεί από την IGI Poseidon S.A. που ηγείται του έργου και αφορά τις λεπτομερείς τεχνικές μελέτες (Front End Engineering and Design) για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed.

Η είδηση έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά πρόσφατων εξελίξεων και επαφών για την προώθηση του EastMed, σε συνέχεια του Μνημονίου Κατανόησης που υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας και Ισραήλ, με τη στήριξη της ΕΕ, τον περασμένο Δεκέμβρη στην Κύπρο.

Άλλωστε, εντός των επομένων μηνών και πάντως μέσα στο 2018 επίκειται η υπογραφή Διακρατικής Συμφωνίας για τον αγωγό από τις εμπλεκόμενες χώρες, που θα δρομολογήσει τα επόμενα βήματα στην κατεύθυνση προς την υλοποίηση του έργου.

Το θέμα του EastMed απασχόλησε πριν από λίγες ημέρες τις επαφές Τσίπρα-Τζεντιλόνι στη Ρώμη, στο περιθώριο των εργασιών της τέταρτης Συνόδου των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου, αλλά και τη συζήτηση μεταξύ των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας, Ιταλίας και Ισραήλ, Σταθάκη, Καλέντα και Στάινιτς αντίστοιχα, στην Ιερουσαλήμ, στο περιθώριο του Israel Business Conference 2018.

Τι αφορά η χρηματοδότηση

Η έγκριση από την Κομισιόν αφορά τη χρηματοδότηση τελικού λεπτομερούς μηχανολογικού σχεδιασμού για το θαλάσσιο τμήμα του αγωγού από την Κύπρο μέχρι την Κρήτη και από την Κρήτη μέχρι την Πελοπόννησο, καθώς και για το τμήμα του αγωγού από την Πελοπόννησο μέχρι την Θεσπρωτία.

Επίσης, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση της λεπτομερούς βυθομέτρησης και χάραξης της πορείας του αγωγού, καθώς και έργα μηχανικής θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι η έγκριση αφορά και το κόστος των απαιτούμενων για την ολοκλήρωσή του αδειοδοτήσεων, για τις οποίες θα αιτηθεί η IGI Poseidon S.A. στις αρμόδιες ελληνικές και κυπριακές αρχές.

Συνολικά, η εγκριθείσα χρηματοδότηση αγγίζει στο 50% του κόστους των σχετικών έργων.

Σε σχετικές του δηλώσεις, ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γ. Λακκοτρύπης σημείωσε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει προκαταρκτικά πάντοτε, 35 εκατ. ευρώ περίπου», προσθέτοντας ότι πρόκειται επίσης για «πολύ σημαντικό κονδύλι που δείχνει ταυτόχρονο την στρατηγική σημασία που έχει αυτός ο αγωγός για την Ευρώπη», υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι «το έργο είχε τύχει προηγούμενης χρηματοδότησης και ήταν οι προκαταρκτικές μελέτες, το Pre FEED».

Η αναφορά αυτή του κ. Λακκοτρύπη αφορά προηγούμενη χρηματοδότηση από την ΕΕ για το 50% (2 εκατ. ευρώ) της προκαταρτικής μελέτης βιωσιμότητας και της τεχνικής μελέτης για τη δυνατότητα υλοποίησης του EastMed.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί