Κρήτη: Αναβολή στη δίκη των αστυνομικών για το θάνατο του 18χρονου

Αναβλήθηκε για τις 26 Απριλίου 2018 η δίκη των δυο αστυνομικών που κατηγορούνται για το θάνατο από αμέλεια του 18χρονου Μανόλη Γερομαρκάκη από το Νικηθιανό. Η δίκη αναβλήθηκε λόγω απουσιάς του ενός αστυνομικού ο οποίος νοσηλεύεται.

Οι δυο αστυνομικοί κατηγορούνται  για ανθρωποκτονία από αμέλεια, σωματική βλάβη από αμέλεια από υπόχρεο, ψευδορκία κατ’ εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και υπόθαλψη εγκληματία κατ’ εξακολούθηση.

Θυμίζουμε ότι η υπόθεση αφορά το θάνατο, τέλη Ιουλίου του 2013, του Μανόλη Γερομαρκάκη. Ο 18χρονος είχε αφήσει την τελευταία του πνοή νυκτερινές ώρες στην άσφαλτο, από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και ο θάνατος διαπιστώθηκε στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου. Σύμφωνα με την τότε καταγραφή ο νεαρός έχασε τη ζωή του όταν η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε βγήκε από το δρόμο της και προσέκρουσε σε μια ελιά στην επαρχιακή οδό Αγίου Νικολάου – Νεάπολης. Οι πληροφορίες ανέφεραν πως από το σημείο εκείνο περνούσε όχημα της Αστυνομίας σε περιπολία, το οποίο σταμάτησε να βοηθήσει.

Η υπόθεση, μετά το αρχικό σοκ ξεχάστηκε από το κοινό, όχι όμως και για την οικογένεια του θύματος. Η μητέρα του νεαρού επιδόθηκε σε μια τιτάνια προσπάθεια για να διαλευκάνει τα αίτια του θανάτου του γιου της. Το αποτέλεσμα ήταν το απλό δυστύχημα να μετατραπεί σε μια υπόθεση όπου τα δεδομένα ανατράπηκαν. Η αγωνιώδης και επίμονη αναζήτηση της οικογένειας, οι έρευνες που ακολούθησαν και όσα προέκυψαν, οδήγησαν στο εδώλιο αστυνομικούς.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που προέκυψε στην πορεία διερεύνησης της υπόθεσης, το περιπολικό της Αστυνομίας συγκρούστηκε μ’ ένα ηλικιωμένο πεζό που βρισκόταν στην δεξιά πλευρά του εθνικού δρόμου κινούμενος προς τη Νεάπολη. Οι δυο αστυνομικοί που ήταν στο περιπολικό τον είδαν την τελευταία στιγμή και προσπάθησαν να τον αποφύγουν, τραυματίζοντας τον ηλικιωμένο, λίγο στο χέρι. Το κρίσιμο της υπόθεσης είναι πως κατηγορούνται ότι έκαναν ελιγμό στο δρόμο, κι έκλεισαν την πορεία στο μηχανάκι που οδηγούσε ο νεαρός, με αποτέλεσμα να ξεφύγει από την πορεία του και να προσκρούσει πάνω σε μια ελιά. Τα τραύματα της πρόσκρουσης οδήγησαν στο θανάσιμο τραυματισμό του νεαρού.

 

Ευθύνες για δύο ακόμα

Μαζί και εξαιτίας της υπόθεσης, δικάζονται δυο ακόμα αστυνομικοί από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Νεάπολης. Ο ένας με την κατηγορία της ψευδορκίας και ο άλλος, αξιωματικός για παράβαση καθήκοντος με τις υποθέσεις αυτές να συνδέονται με την πρώτη.

Η ΕΔΕ που διεξήχθη έδειξε πως υπάρχουν ευθύνες. Οι συνήγοροι των δύο πλευρών υποστηρίζουν αθωότητα και ενοχή αντίστοιχα, σε μια υπόθεση που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και οδηγείται σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λασιθίου και θα εξελιχθεί σε τρεις διαφορετικές δίκες.

Του Μιχάλη Ατσαλάκη, anatolh.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί