Αγροτικό μπλόκο και από τους Τρικαλινούς

Το δεύτερο θεσσαλικό μπλόκο, μετά τους Καρδιτσιώτες, έστησαν σήμερα το μεσημέρι οι Τρικαλινοί αγρότες, στον κόμβο του Μεγαλοχωρίου, παρατάσσοντας τα τρακτέρ σε παράδρομο του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε-65.

Η απόφαση των νέων κινητοποιήσεων πάρθηκε ομόφωνα σε ευρεία σύσκεψη αγροτών και κτηνοτρόφων με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων “Η Άνοιξη”, διεκδικώντας την επίλυση χρόνιων προβλημάτων του αγροτικού κόσμου. Στο μπλόκο βρέθηκαν, σε πρώτη φάση, τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα από τις περιοχές των Δήμων Τρικκαίων και Φαρκαδόνας και συγκεκριμένα από το Ζάρκο, την Πηνειάδα, το Γριζάνο, το Μεγαλοχώρι, τη Χρυσαυγή, το Αρδάνι, τον Παλαιόπυργο και την Κρηνίτσα. Κάλεσμα σε κάθε αγρότη του Νομού Τρικάλων να ενισχύσει δυναμικά το μπλόκο, απηύθηνε ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας της Τρικαλινής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων “Η Άνοιξη” Αχιλλέας Λιάτος, σε δηλώσεις του στα Μέσα Ενημέρωσης από το σημείο της κινητοποίησης. “Στον δρόμο μας βγάζουν τα προβλήματα και οι πολιτικές…”, ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας με έμφαση πως “υπερασπιζόμαστε ως αγρότες αυτά που έχουμε κατακτήσει με τους αγώνες μας και συνεχίζουμε για μία καλύτερη ζωή, αποτρέποντας τον αφανισμό και το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίας αγροτιάς…”.

Το μπλόκο θα ενισχυθεί εντός των επόμενων εικοσιτετραώρων και με τρακτέρ από αγρότες της περιοχής του Δήμου Πύλης, ενώ μέσα στην εβδομάδα, σε σύσκεψη των συμμετεχόντων του μπλόκου, θα αποφασιστεί πιθανή παράταξη των τρακτέρ επί του οδικού άξονα του Ε-65. Άνδρες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Τρικάλων είχαν λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποφυγή προβλημάτων στην κυκλοφορία των αγροτικών οχημάτων επί του Αυτοκινητόδρομου, χωρίς -προς ώρας- να απαιτούνται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Αναφορικά, δε, με το διεκδικητικό πλαίσιο των αγροτικών αιτημάτων, όπως αυτό έχει καθοριστεί και από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, στα βασικότερα προτάσσονται οι κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα με άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα των πολύ χαμηλών τιμών, η μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, φτηνό αγροτικό ρεύμα και νερό και κατάργηση του Φ.Π.Α. στα αγροτικά μέσα και εφόδια, αλλά και του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια και χωράφια.

Επίσης, ζητούν αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί με παράλληλη κατάργηση των τεκμηρίων, ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος επίσης των 12.000 ευρώ, προσαυξημένου κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, καθώς και κατάργηση των μεγάλων αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές, με συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια ζωής για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Στα πάγια αιτήματα του αγροτικού κόσμου, ειδικά τα τελευταία χρόνια εφαρμογής των μνημονίων, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, είναι να “να μην γίνει καμία κατάσχεση πρώτης-δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού από δάνεια που βρίσκονται στο “κόκκινο”, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων”, ενώ από τον ΕΛΓΑ ζητείται η αναγνώριση όλων των αποζημιώσεων στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο που δεν καλύπτει ο φορέας.

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί