Έκτακτη Σύνοδος των ιεραρχών για ΠΓΔΜ και συλλαλητήρια

Έκτακτη Σύνοδο συγκαλούν οι ιεράρχες για την Παρασκευή, στον απόηχο του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ αλλά και μετά τις δηλώσεις του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου ο οποίος ανέφερε πως η Εκκλησία θα πρέπει να επανεξετάσει τη θέση της στο θέμα.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας συγκαλείται εκτάκτως προκειμένου – όπως αναφέρει – να ασχοληθεί με τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα. Ωστόσο σύμφωνα με «πηγές» της Αρχιεπισκοπής που μίλησαν στο in.gr, στη διάρκεια της συνεδρίασης θα συζητηθεί και το θέμα της ΠΓΔΜ. Η συζήτηση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα γίνει σε τρία σκέλη.

Θα επαναβεβαιωθεί η θέση της προηγούμενης Συνόδου των ιεραρχών να μην υπάρχει στο όνομα της ΠΓΔΜ ο όρος ΄΄Μακεδονία΄΄, θα τεθεί από ορισμένους ιεράρχες  το θέμα των συλλαλητηρίων ενώ θα  ζητηθεί να έχει εφεξής η Εκκλησία μία κοινή γραμμή για το θέμα.

Η προηγούμενη απόφαση της ΔΙΣ και κυρίως η προσωπική άποψη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου ότι αυτή την ώρα «δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία» φαίνεται πως δεν συμμερίζονται όλοι οι ιεράρχες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πρόσφατες δηλώσεις του μητροπολίτη Άνθιμου ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα πρέπει να συζητήσει ξανά τη στάση της Εκκλησίας απέναντι στα συλλαλητήρια.

Ο Αρχιεπίσκοπος πάντως, είχε δηλώσει το Δευτέρα για το θέμα του συλλαλητηρίου
ότι από τους 82 ιεράρχες που μετέχουν στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο έδωσαν το παρών μόνο 9.

Μιχάλης Νιβολιανίτης

in.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί