Σκουρλέτης: Από Αύγουστο, στόχος η επανεξέταση δεσμεύσεων – Δεν νοούνται πρωτογενή 3,5% επί 5 έτη

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε:

«Θα πρέπει να δούμε το πολυνομοσχέδιο μέσα από το πρίσμα της συμφωνίας που υλοποιείται από τον Σεπτέμβριο του 2015. Είναι άλλος ένας σταθμός που πρέπει να περάσουμε. Σταθμός που συμπυκνώνει μέτρα, μέσα από τα οποία υλοποιείται ένα πρόγραμμα που υπήρξε αποτέλεσμα συγκεκριμένων συνθηκών και συσχετισμών (…). Υπάρχουν πράγματα που κερδήθηκαν κι άλλα που θα θέλαμε να τα είχαμε κάνει αλλιώς. Σημασία έχει να κρίνουμε το εξής: Συνολικά, έστω και με τρόπο αντιφατικό, πηγαίνουν τα πράγματα προς μια νέα κατάσταση; Διαμορφώνονται οι όροι για να κερδίσουμε μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας και να έχουμε λιγότερες παρεμβάσεις από την πλευρά των δανειστών; Εκεί κρίνονται όλα, αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Κι εμείς πιστεύουμε ότι, έστω και με τρόπο αντιφατικό, είμαστε κοντά σε αυτό το σημείο».

«Μετά τον Αύγουστο δεν ξεμπερδεύουμε, αλλά ανασαίνουμε»

Ο υπουργός Εσωτερικών κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούν νέα μέτρα (όπως η μείωση των επιδομάτων τρίτεκνων οικογενειών με ετήσιο εισόδημα 13.500 – 22.500 ευρώ), καθώς και την επικείμενη εφαρμογή ήδη αποφασισμένων, όπως πχ η μείωση του αφορολόγητου. Κλήθηκε, επίσης, να απαντήσει στην άποψη, σύμφωνα με την οποία κακώς η κυβέρνηση προβάλλει ως ορόσημο τον εφετινό  Αύγουστο, καθώς οι δεσμεύσεις θα συνεχίσουν να υφίστανται. Απαντώντας, μεταξύ άλλων επεσήμανε:

«Δεν θεωρώ ότι ‘ξεμπερδεύουμε’ έπειτα από τον Αύγουστο.  Είναι σαφές, όμως, ότι μπορούμε να μιλάμε για μια άλλη μορφή επιτήρησης, χωρίς τον ασφυκτικό έλεγχο που έως τώρα ασκείται (…). Όσα αναφέρατε αντανακλούν το κόστος, έναντι του οποίου το κερδίζουμε την απαλλαγή από την ασφυκτική μορφή επιτροπείας (…) Σε κάποιες περιπτώσεις κερδίζεις, σε άλλες χάνεις. Για παράδειγμα, πλάι στις μειώσεις επιδομάτων για συγκεκριμένες κατηγορίες τρίτεκνων υπάρχουν και κέρδη για τις οικογένειες με ένα ή δυο παιδία, όπως αποσαφήνισε και η Θεανώ Φωτίου (…). Επαναλαμβάνω, πρόκειται για αντιφατική κατάσταση, η οποία όμως θα κριθεί συνολικά. Και – θα έλεγα- όχι ‘εφ’ άπαξ’, καθώς τα πράγματα έχουν μια δυναμική, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην ελληνική οικονομία».

«Σκεφθείτε να κυβερνούσαν ακόμη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ…»

Τόνισε ακόμη ο Π. Σκουρλέτης:

« Τίθεται εκ των πραγμάτων ένα ερώτημα: Πού θα ήμασταν σήμερα, εάν συνέχιζαν να κυβερνούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κι έπειτα από το 2015; Εδώ νομίζω πως η απάντηση είναι σαφής. Η σημερινή κυβέρνηση δοκίμασε πολλά πράγματα. Δοκίμασε και τις δικές της αντοχές, αλλά και τα όρια της αντιπαράθεσης, στη βάση των συγκεκριμένων ευρωπαϊκών συσχετισμών. Σε γενικές γραμμές, δεν πιστεύω ότι θα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ διαφορετικά».

Οι Λιγνιτικές Μονάδες και αυτό που πρέπει να αποτραπεί, στη ΔΕΗ  

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στη δημόσια περιουσία, στο  υπερ-ταμείο, στο ΤΑΙΠΕΔ, στην αγορά ενέργειας. Για την τελευταία, σημείωσε:

«Εξακολουθώ, σε γενικές γραμμές, να υποστηρίζω όσα έλεγα και όταν ήμουν υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας (…). Προσπαθήσαμε να βάλουμε το δικό μας αποτύπωμα στο άνοιγμα της αγοράς Ενέργειας. Σε κάποια τα καταφέραμε, ιδιαίτερα στα θέματα των δικτύων υψηλής τάσης (…). Στο ζήτημα της πώλησης των Λιγνιτικών Μονάδων, που είναι τώρα πάνω στο τραπέζι, γνώμη μου είναι ότι θα μπορούσαμε να τα έχουμε αντιμετωπίσει με διαφορετικό τρόπο. Είχα υποστηρίξει, αντί της πώλησης, τη λογική των συμπράξεων της ΔΕΗ με ιδιώτες. Η ‘φόρμουλα’  αυτή θα ταίριαζε περισσότερο στα χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς. Θα βοηθούσε και στη διασφάλιση θέσεων εργασίας. Δυστυχώς, όμως, οι ιδέες αυτές απορρίφθηκαν πριν καν συζητηθούν».

Και τώρα τι πρέπει να γίνει ή να αποφευχθεί, σε ό,τι αφορά «ιδέες» ή και αξιώσεις των δανειστών; Απάντησε ο Π. Σλουρλέτης:

«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποδεχθούμε σε αυτήν τη ΔΕΗ, που έχει ήδη προσαρμοστεί στο άνοιγμα της αγοράς, να πωληθεί το 17% και να πέσει κάτω του 50% το μερίδιο του Δημοσίου. Δεν έχει καμία λογική αυτό, θα ήταν άλλωστε παρωχημένο. Διότι, επαναλαμβάνω, η ΔΕΗ έχει ήδη προσαρμοστεί στην ευρωπαϊκή τάση για άνοιγμα της ενεργειακής αγοράς».

Η ρύθμιση για τις απεργίες, το ΔΝΤ, η ΝΔ και ο ΣΕΒ 

Σχετικά με τις αλλαγές στον τρόπο λήψης απόφασης για κήρυξη απεργίας, στις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ο  Π. Σκουρλέτης ανέφερε:

«Φυσικά, εάν συγκρίνουμε με αυτό που ίσχυε ως τώρα, δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι κάτι ουδέτερο. Ούτε διευκολύνει, ασφαλώς, τον εργατικό συνδικαλισμό, που είναι γνωστό ότι στον ιδιωτικό τομέα προσκρούει σε πολλά εμπόδια. Είναι όμως πολύ πιο ήπιο από αυτό, για το οποίο πίεζε το ΔΝΤ. Από αυτό που ήθελε και η ΝΔ,  αλλά και ο ΣΕΒ, δηλαδή να τεθεί το ΄50%+1’ ως όριο για τη λήψη απόφασης κι όχι μόνο για εξασφάλιση απαρτίας, όπως ορίζει το πολυνομοσχέδιο.  Εάν υπήρχε μια άλλη συνδικαλιστική πραγματικότητα, εάν η ΓΣΕΕ και τα Συνδικάτα έχαιραν μεγαλύτερης εκτίμησης, τότε οι εργαζόμενοι θα έδιναν εμπράκτως απάντηση. Πώς; Με μεγάλη συμμετοχή στις συνελεύσεις. Όπως έγινε σε άλλες χώρες, όπου εφαρμόστηκε ο ίδιος περιορισμός. Δυστυχώς, όμως, εδώ η κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος είναι διαφορετική».

«Κάτι σημαντικό παραβλέπει το αποσπασματικό αφήγημα του κ. Γεωργιάδη…»

Ο υπουργός Εσωτερικών κλήθηκε να απαντήσει στην πρόσφατη τοποθέτηση του αντιπροέδρου της ΝΔ, Αδ. Γεωργιάδη. Σύμφωνα με αυτήν, η κυβέρνηση δεν λέει την αλήθεια στον κόσμο σχετικά με το τι ακολουθεί έπειτα από τον Αύγουστο. Διότι- είπε ο κ. Γεωργιάδης- το μόνο που αλλάζει είναι ότι η οι δανειστές δεν θα δίνουν χρήματα. Οι δεσμεύσεις θα ισχύουν και επιπλέον η χώρα θα δανείζεται με υψηλότερα επιτόκια από τις αγορές, έχει δηλώσει το στέλεχος της ΝΔ.

«Αυτός που δεν λέει την αλήθεια είναι ο κ. Γεωργιάδης» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, προσθέτοντας: «Για την ακρίβεια, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ συγκολλά αποσπασματικά στοιχεία για να φτιάξει το αφήγημά του. Όταν θα κληθούμε να δανειστούμε από τις αγορές, θα υπάρξουν στιγμές κατά τις οποίες θα πάρουμε χρήματα με χαμηλότερα επιτόκια και στιγμές που θα το κάνουμε με υψηλότερα, σε σχέση όσα ίσχυαν επί μνημονίων.  Αλλά και στην περίπτωση των υψηλότερων επιτοκίων, αυτό θα το έχουμε ανταλλάξει με κάτι  πολύ σημαντικό. Με τον μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας κινήσεων. Αυτό είναι που θέλει να παραβλέπει ο κ. Γεωργιάδης. Ποιος είναι ο άλλος δρόμος; Μα τον ζήσαμε…».

«Στόχος ο επανασχεδιασμός των δεσμεύσεων- Διαπραγματευτικό χαρτί η οικονομία»   

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το πόση ελευθερία κινήσεων μπορεί να εξασφαλίσει η χώρα, από τον Αύγουστο,  ο Π. Σκουρλέτης είπε:

«Κοιτάξτε, πιέσεις ασκούνται σε πολλές κυβερνήσεις, αν κι όχι με τον απόλυτο τρόπο που βιώσαμε εμείς. Τελικά είναι κι ένα θέμα δημοκρατίας, στον σύγχρονο καπιταλισμό. Ποιος ελέγχει, τελικά; Οι λαοί ή οι χρηματαγορές; (…). Το σημαντικό μετά τον Αύγουστο είναι το αν η πορεία της οικονομίας, όπως θα έχει εξελιχθεί έως τότε, θα μας δώσει τη διαπραγματευτική δύναμη να ζητήσουμε και να πετύχουμε επανασχεδιασμό των δεσμεύσεων. Διότι, για να το πώς καθαρά, δεν μπορούμε να πάμε με πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για μια πενταετία. Φοβάμαι πως αν συμβεί αυτό, τότε θα υπονομευθούν τα θετικά σημάδια που έχει, ήδη, να επιδείξει η οικονομία μας».

stokokkino.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί