Το ύποπτο παρελθόν του πλοίου με τα εκρηκτικά που βρίσκεται στο λιμάνι του Ηρακλείου

Στη μαύρη λίστα των ευρωπαϊκών υπηρεσιών ασφαλείας ήταν καταχωρισμένο τα τελευταία τρία χρόνια το φορτηγό πλοίο «Andromeda», που τη Δευτέρα εντοπίστηκε να πλέει νότια της Κρήτης φορτωμένο με 29 κοντέινερ με εκρηκτικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», κλιμάκιο της ασφάλειας του Λιμενικού κατόπιν «σήματος» διωκτικής αρχής της Ε.Ε. είχε στις αρχές του 2015 πραγματοποιήσει έρευνα στα αμπάρια του πλοίου, ενώ έπλεε στο Ιόνιο με δηλωμένο προορισμό την Αλβανία. Κατά τον έλεγχο είχε διαπιστωθεί ότι μετέφερε σακιά με νιτρική αμμωνία, η οποία κατόπιν επεξεργασίας θα μπορούσε να μετατραπεί σε εκρηκτική ύλη (ANFO). Ο εισαγγελέας, πάντως, που είχε ενημερωθεί για την υπόθεση, είχε διατάξει την αποδέσμευση του πλοίου και των μελών του πληρώματος.

Πριν από μερικά εικοσιτετράωρα, το υπό σημαία Τανζανίας φορτηγό πλοίο εντοπίστηκε να κάνει ύποπτους πλόες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Λιβύης και στη συνέχεια προσέγγισε το λιμάνι του Αγίου Νικολάου στην Κρήτη, όπου ακινητοποιήθηκε. Το πρωί της Δευτέρας το «Andromeda» κατέπλευσε συνοδεία σκαφών του Λιμενικού στο Ηράκλειο, προκειμένου να γίνει ενδελεχής έλεγχος στο φορτίο του. Μετέφερε 29 κοντέινερ με εκρηκτικά (ANFO) και πυροκροτητές, καθώς και 11 δεξαμενές υγραερίου. Είχε αποπλεύσει από τη Μερσίνη της Τουρκίας και είχε δηλωμένο προορισμό το Τζιμπουτί και το Ομάν. Το επικίνδυνο φορτίο συνοδευόταν από τα απαραίτητα δηλωτικά έγγραφα, ωστόσο, στη διάρκεια της ανάκρισης προέκυψε ότι προορισμός του πλοίου δεν ήταν το Τζιμπουτί και το Ομάν αλλά το λιμάνι Μισράτα της Λιβύης. «Ο πλοίαρχος έλαβε εντολή από τον ιδιοκτήτη να μεταβεί στον λιμένα της Μισράτας στη Λιβύη προκειμένου να εκφορτώσει το σύνολο του φορτίου», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού.

Δείτε επίσης:

Το πλοίο με τα εκρηκτικά στο Ηράκλειο: “Μία κινητή βόμβα που θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες” (φωτο- βίντεο)

Δεσμεύτηκε το φορτίο του ‘Ανδρομέδα’ – Συνελήφθησαν τα μέλη του πληρώματος

Η ανακοίνωση του Λιμενικού και οι φωτο από το πλοίο με τα εκρηκτικά που εντοπίστηκε στην Κρήτη

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί