Γλέζος: Ο άνθρωπος είναι ο δημιουργός της κλιματικής αλλαγής – Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα πλημμυρικά φαινόμενα

Ο Μ. Γλέζος ασχολήθηκε εκτεταμένα με τα αντιπλημμυρικά έργα και την περιβαλλοντική θωράκιση κατά την διάρκεια της αυτοδιοικητικής του δράσης στον τόπο καταγωγής του, την Νάξο.

Όπως διαπίστωσε κατά τον χαιρετισμό του ο κ. Γλέζος, «η Ελλάδα υποφέρει από λειψυδρία, μαστίζεται από τις πλημμύρες, και χάνει κάθε χρόνο σε καλλιεργήσιμη έκταση ισοδύναμη με αυτή της Πάτμου. Αυτό θέλω να το τονίσω, και από εκεί να ξεκινάμε, για το τι χάνουμε κάθε χρόνο, μήπως συνέλθουμε και συσκεφτούμε καλύτερα τα προβλήματα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το φαινόμενο που γίνεται στην Ελλάδα γίνεται σε ολόκληρο τον κόσμο και ο μοναδικός αίτιος είναι ο ίδιος ο άνθρωπος, ο οποίος προκαλεί τα φαινόμενα. «Τα φαινόμενα αυτά δεν είναι φυσικά αλλά ανθρωπογενή. Αιτία δημιουργίας αυτών των φαινομένων, των πλημμυρών, της λειψυδρίας, όλων των καταστροφών, είναι ο ίδιος ο άνθρωπος» σημείωσε.

Η κλιματική αλλαγή σε ολόκληρο τον πλανήτη δεν οφείλεται σε αντικειμενικά αίτια αλλά σε ανθρωπογενή, διαπίστωσε, σημειώνοντας ότι «ο άνθρωπος είναι ο δημιουργός της κλιματικής αλλαγής. Ο καθηγητής Ηλίας Μαριολάκος αποδεικνύει με έρευνα του ότι κανονικά δε θα έπρεπε να είμαστε σήμερα σε αυτή την κατάσταση. Η κλιματική αλλαγή έχει αιτία τον άνθρωπο, ο οποίος με τα καύσιμα που δημιουργεί, με την ενέργεια και τις εκπνοές δημιουργεί αυτή την κατάσταση».

«Εφόσον είναι ανθρωπογενή τα αίτια δημιουργίας αυτών των φαινομένων, μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε, αρκεί να σκεφτούμε ξανά ότι δεν είμαστε εμείς οι ίδιοι παρά δημιουργήματα της φύσης, δεν είμαστε δημιουργήματα του εαυτού μας. Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε φυσικούς νόμους, οι οποίοι υπάρχουν εξ αντικειμένου, αλλά να τους αξιοποιήσουμε, για να προχωρήσουμε μπροστά» τόνισε ο Μανώλης Γλέζος.

«Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα πλημμυρικά φαινόμενα, και ταυτόχρονα να εμπλουτίσουμε τους υδροφορείς με το απαραίτητο σε εμάς νερό, αρκεί να κάνουμε τα ειδικά αντιπλημμυρικά έργα , αρχίζοντας από τα πάνω προς τα κάτω, δηλαδή από τότε που αρχίζει να σχηματίζεται το ρεύμα-το ρυάκι, με φράγματα ανάσυρσης της χειμαρρικής ροής, τηρώντας δέκα βασικούς κανόνες» τόνισε ο κ. Γλέζος, ενώ παρουσίασε τους δέκα αυτούς άξονες.

Την ημερίδα η οποία έλαβε χώρα στην αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης διοργάνωσαν το ΓΕΩΤ.Ε.Ε.-Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας μαζί με την Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, την Ελληνική Υδροτεχνική Ένωση, τον Σύλλογο Ελλήνων Γεωλόγων και το Κέντρο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Υδάτων/ΑΠΘ (ΚΕΟΔΥ).

stokokkino.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί