#SouthEUsummit: «Μόνο αν αλλάξει η Ευρώπη, μπορεί να έχει ένα ευοίωνο μέλλον», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας (βίντεο)

Μόνο αν αλλάξει η Ευρώπη, μπορεί να έχει ένα ευοίωνο μέλλον για τους πολίτες της, αλλά δεν φτάνει μόνον αυτό, πρέπει να μην επαναλάβουμε και τα λάθη μας, επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός και τόνισε την ανάγκη τολμηρών αλλαγών, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 7 ευρωμεσογειακών χωρών, στο πλαίσιο της 4ης Συνόδου τους στη Ρώμη.

Το 2018 μπορεί να είναι έτος ορόσημο για το τέλος της κρίσης στην Ευρώπη, είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε πως “το θέμα δεν είναι μόνο να βγούμε από την κρίση, αλλά να προλάβουμε και την εκδήλωση νέας κρίσης στην Ευρώπη”.

To βίντεο με τις κοινές δηλώσεις:

Με τον Ιταλό Πρωθυπουργό, Πάολο Τζεντιλόνι συναντήθηκε το απόγευμα ο Αλ. Τσίπρας ο οποίος βρίσκεται στην ιταλική πρωτεύουσα για την τέταρτη Σύνοδο των χωρών του Νότου, στην οποία συμμετέχουν οι ηγέτες της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Μάλτας.

«Στην Ελλάδα πάμε όλο και καλύτερα. Οι εξελίξεις στην Ελλάδα, στην οικονομία, είναι ιδιαίτερα θετικές», είπε ο πρωθυπουργός στον Ιταλό κεντροαριστερό ομόλογό του.

«Φάνηκε και με τα ομόλογα του δημοσίου, που βρέθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών και στο εξής οι εξελίξεις θα είναι όλο και καλύτερες», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, κατά την συνομιλία του με τον Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος παρακολουθούσε τον Αλέξη Τσίπρα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Φωτογραφίες από την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στην ευρωμεσογειακή σύνοδο:

Στην συνάντηση Τσίπρα – Τζεντιλόνι, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, διαπιστώθηκε σημαντική δυναμική στις διμερείς σχέσεις μετά την σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δυο χωρών, στην Κέρκυρα, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Μια σύμπτωση απόψεων η οποία αφορά, ακόμη σε μεγαλύτερο βάθος, τις συνομιλίες για συμφωνία θαλασσίων ζωνών και την ενεργειακή συνεργασία, ιταλικές επενδύσεις στην Ελλάδα και τον συντονισμό στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, στην συνάντηση υπήρξε και σύμπτωση απόψεων σχετικά με τις αλλαγές που πρέπει να δρομολογηθούν στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, σε ότι αφορά την κοινωνική και δημοκρατική κατεύθυνση.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός επεσήμανε ότι Ελλάδα και Ιταλία είναι δύο χώρες που έχουν θετικές οικονομικές επιδόσεις και η έξοδος της Ελλάδας και της Ιταλίας από την κρίση είναι ιδιαίτερα σημαντική για την συνολική οικονομία της Ευρωζώνης. Στην συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πάολο Τζεντιλόνι συζητήθηκε και η προώθηση του αγωγού east med.

Κατά την συνομιλία στο μέγαρο Παλάτσο Κίτζι υπογραμμίσθηκαν οι κοινές θέσεις για την διαχείριση των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων και των προσφυγικών ροών στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και της στήριξης των «χωρών πρώτης υποδοχής».

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, στην συνάντηση των δυο πρωθυπουργών τονίσθηκε η σημασία που έχει το Αιγαίο για την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίσθηκε και η ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας.

Για μια πιο κοινωνική Ευρώπη

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι η όλη ιδέα των «συνόδων των χωρών του Νότου», γεννήθηκε πριν από ενάμιση χρόνο, με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, κύριος στόχος των επτά ηγετών είναι η δημιουργία μιας νέας δυναμικής για την κοινωνική Ευρώπη. Οι ηγέτες των μεσογειακών χωρών της Ένωσης επεξεργάζονται διακήρυξη για μια πιο κυρίαρχη, πιο κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη. Παράλληλα, στην αιώνια πόλη πρόκειται να τονιστεί η ανάγκη για αναθεώρηση της Ευρωζώνης, με κοινό προϋπολογισμό, με κατεύθυνση πιο φιλική για την ανάπτυξη και δημοκρατική.

Το «Μed 7» υποστηρίζει και νέες πρωτοβουλίες για το εργασιακό κεκτημένο και την κοινωνική προστασία, σε συνέχεια της Συνόδου του Γκέτεμποργκ, ενώ ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, με μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς τις «χώρες πρώτης γραμμής», όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία.

Ο πρωθυπουργός, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, συνεχίζει να στηρίζει δυναμικά και να πρωτοστατεί στις προσπάθειες με στόχο να δοθεί ώθηση στην κοινωνική Ευρώπη, αλλά και μεγαλύτερη αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό ζήτημα. Επίσης, αύριο αναμένεται να θέσει τη σημασία του ζητήματος του σεβασμού του διεθνούς Δικαίου στο Αιγαίο και το ζήτημα της δίκαιης και βιώσιμης επίλυσης του Κυπριακού.Πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει διμερή συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι, στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης, Παλάτσο Κίτζι.

Στο επίκεντρο το προσφυγικό

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών-μελών της ΕΕ που συμμετέχουν σε αυτό το σχήμα (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα, Ελλάδα και Κύπρος) αναμένεται να πάρουν μέρος σε μια σύντομη αρχική συνάντηση στις 19:00 (τοπική ώρα· 20:00 ώρα Ελλάδας), την οποία θα ακολουθήσουν μια κοινή συνέντευξη Τύπου κι ένα δείπνο εργασίας.

Στο μενού των συζητήσεων: το μέλλον της ευρωζώνης, η προώθηση ενός οράματος για την ανάπτυξη, την απασχόληση και τις επενδύσεις, η προετοιμασία για τις ευρωεκλογές του 2019 με διεθνικά ψηφοδέλτια και τα σχέδια του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για δημοψηφίσματα… αλλά, πάνω απ’ όλα, η κρίση των μεταναστών και των προσφύγων.

Για την Ιταλία, το 2017 ήταν χρονιά καμπής: οι ακόμη το πρώτο εξάμηνο μαζικές ροές μεταναστών και προσφύγων μειώθηκαν δραματικά το δεύτερο, με τίμημα τις αμφιλεγόμενες συμφωνίες που έκλεισε η Ρώμη με τη Λιβύη. Οι αφίξεις περιορίστηκαν στις 119.000, δηλαδή μειώθηκαν κατά 35% σε σύγκριση με το 2016.

Αντιθέτως στην Ισπανία, Αλγερινοί και Μαροκινοί προστέθηκαν στους μετανάστες που φθάνουν στις ακτές της χώρας, με το σύνολο να περνάει από τις 6.000 αφίξεις το 2016 στις 23.000 το 2017.

Στην Ελλάδα, η συμφωνία η οποία κλείστηκε ανάμεσα στην ΕΕ και στην Τουρκία μείωσε τις αφίξεις στις 28.800, έναν αριθμό έξι φορές μικρότερο εκείνου που καταγραφόταν το 2016.

Στο μεταξύ ο αριθμός των νεκρών και των αγνοούμενων μεταναστών στη Μεσόγειο μειώθηκε από τους σχεδόν 5.000 το 2016 στους 3.116 το 2017, στη συντριπτική πλειονότητα στα ανοικτά της Λιβύης, όπου ο δείκτης των θανάτων έμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος (1 στους 40).

Πέραν των διασώσεων στη θάλασσα, είναι η διαχείριση των αιτούντων άσυλο κατά τη διάρκεια των συχνά αργόσυρτων διαδικασιών εξέτασης των εγγράφων που υποβάλουν αυτή που αποτελεί την αληθινή πρόκληση για τις χώρες του νότου.

   Καλύτερη κατανομή

Η Ελλάδα φιλοξενεί πάνω από 50.000 μετανάστες και πρόσφυγες, από τους οποίους οι 14.000 ζουν σε καταυλισμούς με τεράστιο πρόβλημα υπερπληθυσμού στα νησιά του Αιγαίου.

Στην Ιταλία, οι Αρχές έχουν πάψει να ανακοινώνουν τον αριθμό των αιτούντων άσυλο στα κέντρα υποδοχής. Ο τελευταίος διαθέσιμος αριθμός πλησίαζε τους 200.000–την άνοιξη.

Το κλίμα γενικευμένης δυσαρέσκειας και δυσπιστίας έχει μετατρέψει τη μεταναστευτική κρίση σε προνομιακό πεδίο για τα λαϊκιστικά κόμματα και την άκρα δεξιά στην Ιταλία ενώ πλέον πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές της 4ης Μαρτίου.

Στην Ισπανία, είναι τα ετοιμόρροπα κέντρα κράτησης όπου στέλνονται οι παράτυποι μετανάστες ενόψει της απέλασής τους που προκαλεί πολεμική. Πάνω από 500 μετανάστες είναι έγκλειστοι σε μια φυλακή της Ανδαλουσίας όπου ένας Αλγερινός βρέθηκε κρεμασμένος μέσα στο κελί του την 29η Δεκεμβρίου.

Μπροστά σε αυτή την εικόνα, οι χώρες του νότου δεν σταματούν να απευθύνουν εκκλήσεις για την καλύτερη κατανομή των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο στην ΕΕ. Η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει επανειλημμένα να προστεθούν οι Ιρακινοί και οι Αφγανοί στους πρόσφυγες για την επανένταξη των οποίων ορίζονται ποσοστώσεις.

«Η Ιταλία δεν μπορεί πλέον να συνεχίζει να πληρώνει για τους πάντες (στην ΕΕ), σε οικονομικούς όρους όσο και σε όρους πολιτικού κεφαλαίου», διεμήνυσε τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, ο Πιερ Κάρλο Πάντοαν.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Μάρκο Μινίτι, αρχιτέκτονας των συμφωνιών–οι οποίες έγιναν δεκτές με μεγάλη ικανοποίηση στις Βρυξέλλες–με τις αρχές και παραστρατιωτικές οργανώσεις της Λιβύης για να εμποδίζονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να επιβιβάζονται σε επικίνδυνα πλεούμενα στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη, έκρινε από την πλευρά του ότι η ΕΕ πρέπει να συμμετάσχει στην ανθρωπιστική πτυχή της ιταλικής πολιτικής.

Τρεις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, η Ιταλία έγινε η πρώτη χώρα που υποδέχθηκε μια ομάδα 162 προσφύγων από την Αιθιοπία, τη Σομαλία και την Υεμένη, που έφθασαν στη χώρα με απευθείας πτήση από τη Λιβύη. Σύμφωνα με τον Μινίτι, αναμένεται να ακολουθήσει η απομάκρυνση άλλων 10.000 προσφύγων από τη Λιβύη μέσα στο 2018, όμως προϋπόθεση για αυτό είναι να κατανεμηθούν στις χώρες-μέλη της ΕΕ.

Με τις αιτήσεις ασύλου να καταγράφουν ρεκόρ και στη Γαλλία, το ζήτημα αναμένεται να τεθεί στις διμερείς συναντήσεις που θα έχει με την ιταλική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα παρατείνει την παραμονή του στη Ρώμη ως την Πέμπτη.

Στη Σύνοδο συμμετέχουν:

ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης

ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, κ. Εμανουέλ Μακρόν

ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας, κ. Μαριάνο Ραχόι

ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Αλέξης Τσίπρας

ο Πρωθυπουργός της Ιταλικής Δημοκρατίας, κ. Πάολο Τζεντιλόνι

ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Μάλτας, κ. Τζόζεφ Μουσκάτ

ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, κ. Αντόνιο Κόστα

Ακολουθεί το υπόλοιπο πρόγραμμα του Αλ. Τσίπρα:

19.00-19:45: Συνάντηση των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων που μετέχουν στη Σύνοδο των χωρών του Νότου.

19.50-20.00:      Οικογενειακή φωτογραφία

20.00-20.30:      Κοινές δηλώσεις στον Τύπο

20.30-22.00:     Δείπνο εργασίας των ηγετών που μετέχουν στη Σύνοδο

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί