Πλεόνασμα 340 εκατ. ευρώ για τα δημόσια νοσοκομεία το 2017

Με καθαρό ταμειακό πλεόνασμα 340 εκατ. ευρώ, έναντι 35 εκατ. ευρώ το 2016 και 935 εκατ. ευρώ καθαρό ταμειακό έλλειμμα το 2015, θα κλείσει η χρονιά για τα δημόσια νοσοκομεία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Υγείας, έως το Νοέμβριο 2017, με αναγωγή τους στο 12μηνο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.Αυτό είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, όπως αναλύει: της θεαματικής αύξησης της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία, του μοντέλου χρηστής διοίκησης που εφάρμοσαν οι διοικητές που τοποθετήθηκαν αξιοκρατικά, των στοχευμένων παρεμβάσεων στο σύστημα προμηθειών, της διαπραγμάτευσης των τιμών των φαρμάκων, της εξοικονόμησης πόρων από την απομάκρυνση των εργολάβων στην καθαριότητα, της σίτισης και της φύλαξης των νοσοκομείων.

«Η επόμενη μέρα, μια καλύτερη μέρα για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, έχει ήδη χαράξει» αναφέρει σε ανακοίνωση του το γραφείο του αν. υπουργού Υγείας, Π. Πολάκη και θυμίζει πως τον Οκτώβριο του 2015, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας βρισκόταν υπό διάλυση και μία κλωστή το συγκρατούσε από την ολική κατάρρευση.

«Άμεσα εφαρμόστηκε ένα σχέδιο σταθεροποίησης του Συστήματος, το οποίο αφορούσε κυρίως στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, της χρηματοδότησης των Δομών του Συστήματος, αλλά και τον περιορισμό της σπατάλης των προηγούμενων ετών, η οποία συσσώρευσε στις πλάτες του λαού ένας χρέος που ανέρχεται στα 85 δισ. ευρώ. Όπως φαίνεται από τα στοιχεία, η εφαρμογή του σχεδίου απέδωσε καρπούς, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας στάθηκε στα πόδια του και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εφαρμογή το δεύτερο στάδιο που αφορά στην αναβάθμισή του» επισημαίνει το γραφείο του αν. υπουργού Υγείας, το οποίο τονίζει, ότι στην διάσωση του Συστήματος υγείας καταλυτικό ρόλο έπαιξε η πολιτική απόφαση να επιστρέφουν οι εισφορές των ασφαλισμένων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στους ίδιους, μέσω της χρηματοδότησης του Συστήματος από τον ΕΟΠΥΥ.

Το ποσό της χρηματοδότησης από τον ΕΟΠΥΥ προς το Δημόσιο Σύστημα Υγείας αναμένεται να ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ το 2018, εκτιμά το υπουργείο Υγείας και καλεί «αυτούς που μιλούν για μείωση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων για το τρέχον έτος, να εξηγήσουν στους πολίτες της χώρας, που διοχετεύονταν τα χρήματα από τις ασφαλιστικές τους εισφορές τα προηγούμενα χρόνια».

Όσον αφορά το επόμενο διάστημα, το υπουργείο Υγείας αναφέρει: «Προχωρούμε στην κεντρικοποίηση των προμηθειών, γεγονός που θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην περαιτέρω εξοικονόμηση πόρων, εκμεταλλευόμαστε κάθε δυνατή πηγή χρηματοδότησης, όπως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από εθνικούς πόρους, το αποθεματικό του υπουργείου Υγείας, συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ, τη χρηματοδότηση από τον ΕΟΠΥΥ, τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα των Περιφερειών, δωρεές όπως του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, του αγωγού φυσικού αερίου TAP και άλλες, ολοκληρώνουμε την αντικατάσταση του συνόλου του γερασμένου στόλου των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, επαναφέρουμε στην ενεργό δράση τα πτητικά μέσα του ΕΚΑΒ και ανασχεδιάζουμε το σύστημα αεροδιακομιδών.

Εγκαθιστούμε καινούριο, υπερσύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό (γραμμικούς επιταχυντές, cyber knife, pet/ct, baby κυκλοτρόνια παραγωγής ραδιοφαρμάκων, ψηφιακά ακτινολογικά συγκροτήματα κλπ) στα νοσοκομεία και στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Κατασκευάζουμε 2 νέα νοσοκομεία, το Παίδων Θεσσαλονίκης και το ΓΝ Κομοτηνής, επισκευάζουμε παλαιωμένες κτιριακές υποδομές, συνεχίζουμε την ενίσχυση του συστήματος σε ανθρώπινο δυναμικό».

Η ανακοίνωση του γραφείου του Π. Πολάκη κλείνει ως εξής: «Αν όλα αυτά συμβαίνουν εντός του ασφυκτικού δημοσιονομικού πλαισίου, που προέκυψε από τη συμφωνία του 2015, ας φανταστεί ο καθένας τι πρόκειται να γίνει μετά τον Αύγουστο του 2018, οπότε η χώρα εξέρχεται οριστικά από την σκοτεινή περίοδο των μνημονίων».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού, η χρηματοδότηση προς τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά, τα ειδικού καθεστώτος και τις Διευθύνσεις των Υγειονομικών Περιφερειών, κατά τα έτη 2015, 2016 και 2017 διαμορφώνεται σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα που παρατίθεται συνημμένα.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί