Ποιος μιλάει για διαπλοκή!

«Είναι λογικό ο κ. Μητσοτάκης που γεννήθηκε μέσα στη διαπλοκή και το όνομά του έχει συνδεθεί με τα μισά πολιτικά σκάνδαλα της μεταπολίτευσης να κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Το ομολογεί άλλωστε στην ανακοίνωσή της η ΝΔ παραδεχόμενη ότι “παλιά διαπλοκή” υπήρχε. Πότε άραγε; Με ποιες κυβερνήσεις; Προφανώς σε αυτές που ο κ. Μητσοτάκης ήταν υπουργός»: Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού απαντώντας στην ανακοίνωση της ΝΔ, με την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση σχολίαζε δημοσίευμα του Έθνους».

«Η σημερινή κυβέρνηση ούτε επιχειρηματικά συμφέροντα εξυπηρετεί, ούτε συνδιαλέγεται εν κρυπτώ», υπογραμμίζει το Μέγαρο Μαξίμου και προσθέτει σκωπτικά:

«Αν, ωστόσο, η ΝΔ και ο κος Μητσοτάκης δεν αντέχουν καμία διαφορετική φωνή, έχοντας συνηθίσει όλα τα ΜΜΕ να παίζουν στο δικό τους το χαβά, δεν έχουν παρά να ζητήσουν από τον κουμπάρο τους και υπόδικο κο Μαρινάκη, που έχει ήδη αγοράσει περίπου επτά εφημερίδες να αγοράσει για χάρη τους άλλες τόσες».

Υπενθυμίζουμε την ανακοίνωση της ΝΔ περί «παλιάς και νέας διαπλοκής»:

«Μετά και το σημερινό προβοκατόρικο πρωτοσέλιδο του  “Έθνος” (σ.σ.: διαβάστε αναλυτικά παρακάτω) δεν υπάρχει πια καμία αμφιβολία ότι ο Όμιλος Μάρη βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία, προκειμένου να προωθεί την προπαγάνδα, τα ψέματα και τις επιδιώξεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Γεγονός, φυσικά, που δεν είναι άσχετο με το ζήτημα της φορολόγησης του διαδικτυακού τζόγου – κύρια επιχειρηματική δραστηριότητα του κ. Δ. Μάρη – για το οποίο έχουμε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή και δεν έχουμε λάβει ακόμη καμία απάντηση από το ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ.

Η Κυβέρνηση είναι προφανές πλέον ότι εξυπηρετεί συμφέροντα συγκεκριμένων επιχειρηματιών και εκείνοι τους το ξεπληρώνουν χτίζοντας ένα νέο σύστημα οικονομικής και μιντιακής διαπλοκής.

Απόδειξη τούτου είναι ότι ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες συναντήσεις με επιχειρηματίες, ενθαρρύνοντάς τους να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του κ. Μάρη.

Να γνωρίζουν άπαντες ότι θα μας βρουν απέναντι. Και κυρίως να ξέρουν ότι ματαιοπονούν. Ο χρόνος της Κυβέρνησης μετράει αντίστροφα και καμία συμμαχία με την παλιά ή τη νέα διαπλοκή δεν μπορεί να τη διασώσει».

Όπως τονίζει, από την πλευρά του, το «Έθνος» απαντώντας στην ηγεσία της ΝΔ:

Για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, η σημερινή ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, επιλέγει να στοχοποιήσει την εφημερίδα μας, με προφανή στόχο να μας εκφοβίσει.

Μεταχειριζόμενη σκαιές εκφράσεις και εκτοξεύοντας απειλές και συκοφαντίες, που δεν ταιριάζουν σε κόμμα του δημοκρατικού τόξου, αποδεικνύει ότι έχει αλλεργία στη δημοσιογραφία και ότι κρίνει βάσει των εκλεκτικών συγγενειών της με συγκεκριμένα επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα.

Μάλιστα, μας κατηγορεί ως χειραγωγούμενους, την ώρα που με την ανακοίνωσή της προσπαθεί να μας χειραγωγήσει και να μας ελέγξει. Δεν θα τα καταφέρει.

Το “Έθνος”, δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον κ. Μητσοτάκη σε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο.

Εμείς θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε το δημοσιογραφικό λειτούργημα, βάσει των αρχών μας και με σεβασμό στους αναγνώστες μας, που είναι οι μόνοι στους οποίους λογοδοτούμε καθημερινά.

Τα πυρά Τζανακόπουλου για το χθεσινό «μανιφέστο» Μαρινάκη

Ο υπόδικος ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Ολυμπιακός επιχειρεί να βάλει μπροστά τον κόσμο για να προστατεύσει τον εαυτό του, ο κόσμος κατανοεί ακριβώς ποια τακτική ακολουθεί ο κύριος αυτός, αλλά πιθανόν δεν είναι ούτε για αυτόν θετικό ότι ταυτίζει τον κόσμο με τις απόψεις του συγγενή του Κυριάκου Μητσοτάκη, σχολίασε το μεσημέρι της Τρίτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφορικά με το μανιφέστο Μαρινάκη.

«Ο κ. Μαρινάκης είναι υπόδικος», ανέφερε ο Δ. Τζανακόπουλος και σημείωσε ότι «επιχειρεί, για άλλη μία φορά, να βάλει μπροστά τον κόσμο του Ολυμπιακού για να προστατεύσει τον εαυτό του».

«Ο κόσμος του Ολυμπιακού όμως έχει γνώση, σκέψη, κατανοεί ακριβώς ποια είναι η τακτική που ακολουθεί ο κύριος αυτός», υπογράμμισε.

Ο Δ. Τζανακόπουλος προσέθεσε ότι «πιθανόν, ούτε για τον κύριο αυτόν είναι θετικό το γεγονός ότι ταυτίζεται τόσο στενά και προσπαθεί να ταυτίσει τόσο στενά τον κόσμο του Ολυμπιακού με τις απόψεις και τις τοποθετήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του συγγενή του κ. Μητσοτάκη».

Τι γράφει το Έθνος

Εύλογα ερωτήματα προκαλεί η επαναφορά στην επικαιρότητα – μάλιστα σε “νεκρό πολιτικό χρόνο” – του ζητήματος των ευθυνών της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή (2004 – 2009) για το δημόσιο χρέος της χώρας και της οικονομικής κρίσης που ξέσπασε μετά τις εκλογές που έφεραν στην διακυβέρνηση της χώρας το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου. Παρά την φύση του θέματος, τα ερωτήματα είναι κατά βάση πολιτικά και όχι οικονομικά. Αντικειμενικά, η μόνη πολιτική λειτουργία που φαίνεται να έχει η αναζωπύρωση μιας τέτοιας αντιπαράθεσης, αφορά το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και τις πολιτικές της ισορροπίες.

Μάλιστα η όλη υπόθεση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, από την στιγμή που φορέας του ανοίγματος της συζήτησης είναι η εφημερίδα “Καθημερινή”. Ένα έντυπο με ιστορική αναφορά στον λεγόμενο “συντηρητικό πολιτικό χώρο” που ανήκει στον επιχειρηματικό όμιλο της οικογένειας Αλαφούζου.

Στην κυριακάτικη έκδοσή της φιλοξένησε έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδας που μιλά για εκτροχιασμό της οικονομίας από την κυβέρνηση Καραμανλή επισείοντας με σαφήνεια ευθυνες. Η εν λόγω εφημερίδα θεωρείται από πολλούς στο “γαλάζιο στρατόπεδο” ως ιδιαίτερα συνεπής στις επικρίσεις στην οικονομική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση Καραμανλή ήδη από το 2007. Πολλοί μάλιστα συσχετίζουν αυτή την θέση με μία φιλελεύθερη οπτική της οικονομίας που ταυτίζονταν όχι μόνον με αντίστοιχες απόψεις στην Νέα Δημοκρατία αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, ιδίως στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Σημίτη.

Πάντως ακόμη και αυτή η συνέπεια δεν εξηγεί την επιλογή της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας. Εκτός αν εικάσει κανείς ότι μία ευθεία κριτική προς τον Κώστα Καραμανλή θα αποθαρρύνει πολιτικές “αυτονομήσεις” και “ανταρσίες” βουλευτών που σχετίζονται με τον πρώην πρωθυπουργό. Ιδίως σε μια περίοδο που μαζί με την 3η αξιολόγηση στην επικαιρότητα βρίσκεται το θέμα των σχέσεων με την ΠΓΔΜ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως φαίνεται πως πρόκειται για …”δράση” και όχι “αντίδραση” απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό. Είναι γνωστό ο Κώστας Καραμανλής τηρεί απαρέγκλιτα την πρακτική της εξαιρετικά διακριτικής παρουσίας στα πολιτικά πράγματα. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πώς η μόνη δημόσια δήλωσή του τα τελευταία δύο χρόνια έγινε στις 16 Δεκεμβρίου και στο 11ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας όπου “χαιρέτησε” την διαδικασία της παράταξης χωρίς την παραμικρή αιχμή. Είχε επισημάνει μάλιστα ότι “ πολλές φορές στην ιστορία της η παράταξη μας θα έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο για την Ελλάδα του αύριο. Για αυτό πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ισχυρή και αυτό είναι στο χέρι όλων μας”.

Το έγγραφο

Ένα “έγγραφο των υπηρεσιών της Τραπέζης της Ελλάδος προς τον διοικητή της, Γιώργο Προβόπουλο, με ημερομηνία 6 Οκτωβρίου 2009” δηλαδή μόλις 2 μέρες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, επικαλείται η “Καθημερινή της Κυριακής” προκειμένου να συμπεράνει ότι η κυβέρνηση του Κ.Καραμανλή αύξησε “το χρέος από 181,5 δις ευρώ το 2003 σε 301 δις ευρώ το 2009” και “τις δημόσιες δαπάνες από 45,1% του ΑΕΠ το 2006 σε 54,1% του ΑΕΠ”. Μάλιστα αποτιμά ως μη πιστευτό ότι ότι θα “μπορούσε αυτή η πενταετία κακοδιαχείρισης, σε συνθήκες διεθνούς οικονομικής αναταραχής, να συμμαζευτεί μέσα σε τρεις μήνες και να αποτραπεί η δημοσιονομική κρίση”. Η κυβέρνηση Καραμανλή στο έγγραφο της ΤτΕ εγκαλείται για

“αυξήσεις στις συντάξεις του ΟΓΑ και στο ΕΚΑΣ” και για “επιχορήγηση των τεσσάρων μεγαλύτερων ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΓΑ) για το σύνολο του έτους θα έφτανε τα 11,026 δισ. ευρώ, δηλαδή 2,36 δισ. ευρώ περισσότερα από τα προϋπολογισθέντα”.

Η δημοσιοποίηση του εγγράφου εμφανίζεται ως άτυπη συνέχεια στην συζήτηση που άνοιξε με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του πρώην υπουργού Οικονομίας της κυβέρνησης Καραμανλή, Γιώργου Παπαθανασίου, την περίοδο των Χριστουγέννων.

Θυμίζουμε ότι ο Γ.Παπαθανασίου επισήμανε ότι το 2009“η Ελλάδα βρέθηκε στη δίνη της παγκόσμιας οικονομικής θύελλας χωρίς τα περιθώρια, που είχαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για δημοσιονομική χαλάρωση. Και αυτό κυρίως εξαιτίας της βαριάς κληρονομιάς του δημόσιου χρέους το οποίο από το ’80 έως το 2004 είχε τριπλασιαστεί”. Ουσιαστικά δηλαδή “δείχνει” την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κώστα Σημίτη.

Σημειώνουμε επίσης ότι οι δηλώσεις του Γ.Παπαθανασίου προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου που ανέλαβε αμέσως μετά το υπουργείο στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Γ. Βλάχος: Συμφέροντα ξαναγράφουν την ιστορία

Γίνεται προσπάθεια ώστε “σώνει και καλά να γραφτεί η ιστορία όπως επιμένουν κάποια συμφέροντα και κάποιοι διαπλεκόμενοι που χτύπησαν τον Καραμανλή και την κυβέρνησή του”. Αυτό επισήμανε μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7 ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Βλάχος. Προσθέτοντας πως “δεν θα γραφτεί η ιστορία όπως θέλουν ορισμένοι”.

Μάλιστα αναφερόμενος στο περιεχόμενο της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας, ο Γιώργος Βλάχος σημείωσε πως “νομίζω ότι δεν υπάρχει κάποια αποκάλυψη” μια και κανείς δεν κρύβει πως “το 2009 ο Καραμανλής πήγε σε εκλογές με πακέτο μέτρων περικοπών και περιστολών, μίλησε για περικοπές και πάγωμα μισθών και συντάξεων, ενώ είναι γνωστό ποιος μίλησε για λεφτά που υπάρχουν”.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα ο βουλευτής της Ν.Δ επισήμανε ότι “κάποιοι επιμένουν να ξαναγράψουν την ιστορία κατά το πώς τους συμφέρει” τονίζοντας ότι “ υπάρχουν όχι μόνον δημοσιεύματα αλλά και επίμονες απόψεις που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας”.

“Τα γεγονότα είναι αμείλικτα και πια ο καιρός πέρασε” σχολίασε ο Γ.Βλάχος, σημειώνοντας με νόημα ότι “μπορεί κάποιος να μην μιλά αλλά έχει την δική του άποψη για το πως έγιναν τα πράγματα”. Μάλιστα αναφέρθηκε στο πρόσφατο βιβλίο του Γιώργου Παπαθανασίου λέγοντας ότι “δεν είδα κανέναν να βγει και να τα αμφισβητήσει”.

Ο Γιώργος Βλάχος αναφέρθηκε συνοπτικά στο ζήτημα της διόγκωσης του δημόσιου χρέους αναφέροντας συγκεκριμένα πως “είναι αλήθεια ότι υπήρξε αύξηση των δαπανών γιατί η κυβέρνηση βρέθηκε δέσμια στην μονιμοποίηση κάποιων συμβασιούχων” που είχαν δικαιωθεί και από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Τόνισε όμως ότι “περίπου το 80-90% της αύξησης του χρέους ήταν χρωστούμενα της κυβέρνησης Σημίτη” αφού “το κράτος έχει συνέχεια και έπρεπε να αναγνωρίσει τις οφειλές που είχε η προηγούμενη κυβέρνηση”.

Επίσης αναφέρθηκε στην διεθνή κρίση λέγοντας ότι “προφανώς λόγω της διεθνούς κρίσεως η χώρα εθίγη, τα οικονομικά είχαν πάρει μία αρνητική πορεία και για αυτό το Μάρτιο του 2009 ο Κώστας Καραμανλής κάλεσε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων και τους ζήτησε μία στοιχειώδη συναίνεση προκειμένου να παρθούν μέτρα και να σταματήσει αυτή η κατρακύλα” όμως “ο κ.Παπανδρέου τότε έλεγε ότι η κρίση είναι στο μυαλό της κυβέρνησης. Δεν γίνεται μονά – ζυγά δικά μας”

Συνολικά ο Γ. Βλάχος επισήμανε ότι η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή βρέθηκε στο στόχαστρο συμφερόντων. Επισήμανε ότι “η κυβέρνηση Καραμανλή δεν είχε κάποιον που να την στηρίζει. Δεν ακούστηκε ποτέ ότι είχε συναλλαγή με κανέναν” την ίδια στιγμή που “για πολλούς μήνες τα κανάλια είχαν πρώτο θέμα το σκάνδαλο Βατοπεδίου” ενώ “είναι γνωστό επίσης το πότε κάποιοι άλλαξαν εικόνα για τον Καραμανλή και τον μίσησαν όταν δεν δέχθηκε να προχωρήσει στην αγορά των Eurofighter”.

Ο βουλευτής της Ν.Δ θύμισε πως “ο Καραμανλής είπε τότε κάτι απλό. Με την οικονομική κατάσταση της χώρας δεν μπορώ να προβώ σε τέτοια αγορά” ενώ αναρωτήθηκε “Τότε υπήρχε καμία διαφωνία; Βγήκε κανείς να πει κάτι;” (Πηγή: Έθνος)

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί