Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό – Στην Αθήνα σήμερα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ

Αρχίζει σήμερα ο κύκλος διαπραγματεύσεων, με την επίσκεψη του αναπληρωτή πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Μπ. Οσμάνι στην Αθήνα και τις συναντήσεις με τους Ν. Κοτζιά και Γ. Κατρούγκαλο. Στις 19 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη η συνάντηση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών. Εάν καταγραφεί σαφής πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Ζόραν Ζάεφ στις 23 Ιανουαρίου στο Νταβός.

Το θέμα με ένα πιθανό δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ σχετικά με την πρόταση που θα μπορούσε να προωθηθεί στο ζήτημα της ονομασίας δεν πρέπει να τίθεται επιτακτικά στην εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας, ούτε να αποτελέσει αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης, δήλωσε σε μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Μπούγιαρ Οσμάνι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανάδειξη του θέματος ενός πιθανού δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ θα μπορούσε να επιβαρύνει τη διαπραγματευτική διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Ο Μπούγιαρ Οσμάνι, ο οποίος προέρχεται από το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI, επισκέπτεται σήμερα την Αθήνα, όπου θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Αλ. Τσίπρας: Έχουμε ένα παράθυρο για λύση, στο βαθμό που η στροφή των γειτόνων μας αποδειχτεί ειλικρινής

«Το 2018 θα είναι ένα έτος γεμάτο προκλήσεις και σημαντικές ευκαιρίες που δεν πρέπει να χάσουμε. Όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στην εξωτερική πολιτική», είπε ο Αλέξης Τσίπρας  μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο αναφερόμενος και στο θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, «που εδώ και 25 χρόνια βαλτώνει εις βάρος της χώρας μας».

Έχουμε ένα παράθυρο για λύση, στο βαθμό που η στροφή των γειτόνων μας αποδειχτεί ειλικρινής. Λύση που, αν επιτευχθεί, θα είναι προς όφελος της ειρήνης και της συνεργασίας στη Βαλκανική, αλλά και προς όφελος μιας νέας δυναμικής για τη χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ότι «τις επόμενες μέρες λοιπόν θα φανεί κατά πόσο είναι εφικτό να γίνουν ουσιαστικά βήματα σε αυτή τη κατεύθυνση».

«Εθνική θέση η συνθέτη ονομασία με γεωγραφική προέλευση»

Στη διάρκεια του υπουργικού τοποθετήθηκε και ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος προχώρησε σε αναλυτική παρουσίασης της διαπραγμάτευσης της χώρας μας με την Αλβανία, με στόχο να επιτευχθεί λύση σε σειρά διμερών ζητημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ενημέρωσε επίσης το υπουργικό για τις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό.

Ο υπουργός Εξωτερικών είπε, πως η εθνική θέση έχει ήδη παρουσιαστεί το 2007-2008 και αφορά σε σύνθετη ονομασία με γεωγραφική προέλευση για χρήση έναντι όλων.

Ο κ. Κοτζιάς, σύμφωνα με πληροφορίες, σημείωσε πως η κυβέρνηση κληρονόμησε προβλήματα, καθώς στο παρελθόν η εξωτερική πολιτική λειτουργούσε με την λογική του «δεν παίρνω πρωτοβουλίες και περιμένω πως κάποια στιγμή θα κερδίσω τα πάντα». Αυτό όμως, είπε ο κ. Κοτζιάς, σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πληροφορίες, δεν αποτελεί σοβαρή στάση.

Και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση αυτή είναι τολμηρή και σοβαρή και αυτό το αποδεικνύει, καθώς έχει το θάρρος να προχωρήσει με συνέπεια στην επίλυση προβλημάτων.

Ν. Κοτζιάς: Η κυβέρνηση τολμά και θα λύσει το ζήτημα της ονομασίας (βίντεο)

«Τολμάμε και θα λύσουμε το πρόβλημα εφόσον και η άλλη πλευρά δείξει σύνεση. Η ΝΔ δημιούργησε το πρόβλημα όταν ήταν κυβέρνηση και δεν μπόρεσε να το λύσει, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών στον ΑΝΤ1.

Δ. Τζανακόπουλος: Θα επιδιώξουμε την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική συναίνεση

«Νομίζω ότι έχουμε την ευκαιρία, με δεδομένο και το γεγονός ότι οι γείτονές μας έχουν υποχωρήσει ή έχουν ανασκευάσει πολλές από τις ακραίες θέσεις που εξέφραζαν στο παρελθόν, να επιλύσουμε το ζήτημα, πράγμα το οποίο θα είναι θετικό όχι μόνο για τη χώρα μας ή για την ΠΓΜΔ, αλλά και για το σύνολο των Βαλκανίων και της περιοχής» δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή «Πάμε αλλιώς».

Εν τω μεταξύ, σφοδρά πυρά για το θέμα αντάλλαξαν Ντόρα Μπακογιάννη και Πάνος Καμμένος: «Aκούσαμε τον κ. Καμμένο να είναι στη φάση της μεγάλης κωλοτούμπας. Από εκεί και πέρα περιμένουμε να υπάρξει μια ενιαία κυβερνητική θέση» τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη.

«To αρπαχτικό του Χριστοφοράκου κατάλαβε ότι κινδυνεύει να βρει η δικαιοσύνη τα κρυμμένα σε βαπόρια από την Περσία του κουμπάρου και επιτίθεται σε εμένα μήπως και φοβηθώ… τελείωσες Ντόρα απαξιωμένη και ξηλωμένη από τον ίδιο τον αδελφό σου ψάξε εκεί που έστειλες τον Καραβέλα…» ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter o Πάνος Καμμένος.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η κόντρα του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κατηγορεί την Κουμουνδούρου ότι διαστρεβλώνει τις θέσεις της:

Ο ΣΥΡΙΖΑ «χαιρετίζει» τη δημοσιοποίηση της θέσης της ΝΔ

Η ΝΔ, σε ενημερωτικό της σημείωμα, υπενθυμίζει τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη τον Απρίλιο του 2016 και τον Ιούλιο του 2017 για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ που όπως τονίζει «καταδεικνύουν από μόνα τους τη σταθερή προσήλωση της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές θέσεις, όπως αυτές διατυπώθηκαν στο Βουκουρέστι, και κυρίως ποιος, εντέλει, αντιμετωπίζει με εντελώς ανεύθυνο τρόπο ακόμη και τα εθνικά θέματα».

Η Πειραιώς τονίζει επίσης, απευθυνόμενη στην κυβέρνηση: «Σε μία ακόμη απέλπιδα προσπάθεια να μεταθέσει τις ευθύνες της για την απουσία ενιαίας κυβερνητικής θέσης ως προς το θέμα της πΓΔΜ, ο ΣΥΡΙΖΑ διαδίδει σήμερα νέα ψέμματα, σύμφωνα με τα οποία η Νέα Δημοκρατία τάχα “σύρθηκε στη γραμμή του Βουκουρεστίου”. Πρόκειται φυσικά για ένα ακόμη γελοίο επιχείρημα της Κυβέρνησης από αυτά που διακινεί σε καθημερινή βάση, καθώς η Νέα Δημοκρατία ουδέποτε άφησε οποιαδήποτε αμφιβολία σε σχέση με τη θέση που η ίδια, άλλωστε, επέβαλε με την διαπραγμάτευση του Βουκουρεστίου και την οποία σήμερα έχει ως βάση διαπραγμάτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ και από χθες – απ’ ό,τι καταλάβαμε – και ο πολιτικός ακροβάτης κ. Πάνος Καμμένος».

«Χαιρετίζουμε την κίνηση της Νέας Δημοκρατίας να δημοσιοποιήσει τη θέση της για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ», σχολιάζει επί του ζητήματος ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Αναρωτιόμαστε, ωστόσο, αν η θέση που εκφράζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκει σύμφωνους τον πρώην πρόεδρο της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά, αλλά και τον αντιπρόεδρό της, Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος, πριν από δύο μέρες, προειδοποίησε τον κ. Μητσοτάκη λέγοντας πως, σε περίπτωση που πάρει θέση για το συγκεκριμένο θέμα, θα μετατραπεί σε “χρήσιμο ηλίθιο” της κυβέρνησης», αναφέρει επίσης το σχόλιο της Κουμουνδούρου.

Π.Σ. ΣΥΡΙΖΑ: «Αμοιβαία αποδεκτή λύση σύνθετης ονομασίας για όλες τις χρήσεις»

Συνεδρίασε την Παρασκευή το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία του πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, με θέμα τις εξελίξεις σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ, καθώς και την προετοιμασία για την προσεχή συνεδρίαση της ΚΕ.

Στο Πολιτικό Συμβούλιο, όπως ανακοινώθηκε, εκφράστηκε η στήριξη στις ενέργειες της κυβέρνησης και επισημάνθηκε η ανάγκη αξιοποίησης της ευκαιρίας για την επίλυση ενός χρόνιου εθνικού ζητήματος, το οποίο κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερά προσηλωμένος σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση  σύνθετης ονομασίας για όλες τις χρήσεις.

«Η αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας και η εμπέδωση της σταθερότητας, της δημοκρατίας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων αποτελούν κυρίαρχους στόχους της κυβέρνησης και του κόμματος, στο πλαίσιο μιας ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Τη σημασία αυτών των στόχων πρέπει να αντιληφθεί και η αξιωματική αντιπολίτευση που εμμονικά επιμένει σε μια κοντόφθαλμη και ανεύθυνη μικροπολιτική στάση, σε πλήρη αναντιστοιχία με τα συμφέροντα της χώρας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Επίσης, στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ συζητήθηκε η προετοιμασία των εργασιών της ΚΕ του κόμματος η οποία αναμένεται να διεξαχθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Πολιτικής Γραματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλ. Τσίπρας για ΠΓΔΜ: Παράθυρο ευκαιρίας, ώρα να πάρουμε τις αναγκαίες αποφάσεις

Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για την επίλυση του ζητήματος του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ, επισημαίνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε αποκλειστική δήλωσή του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα», που κυκλοφόρησε το Σάββατο.

Η δήλωση του πρωθυπουργού:

«Το 2018 είναι μια σημαντική χρονιά για την Ελλάδα, όχι μόνο γιατί έπειτα από οκτώ ολόκληρα χρόνια, επιτέλους, βγαίνουμε από τα μνημόνια, αλλά και γιατί ανοίγει ταυτόχρονα ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του ονοματολογικού.

Είμαι πεπεισμένος ότι έχει έρθει πλέον η ώρα να πάρουμε τις αναγκαίες αποφάσεις, ώστε να δικαιώσουμε τον ρόλο της Ελλάδας ως ηγετικής δύναμης στα Βαλκάνια αλλά και ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Πρόκειται για μια πρόκληση οικονομική αλλά και γεωπολιτική. Η Ελλάδα, τόσο στην οικονομία όσο και στην εξωτερική πολιτική, πρέπει να εμπεδώσει μια νέα δυναμική φυσιογνωμία. Αυτή μιας σύγχρονης δημοκρατικής χώρας, που επενδύει στην ανάπτυξη, την ειρήνη και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Μιας χώρας που προοδεύει και λύνει προβλήματα.

Η κυβέρνηση έχει και τη βούληση αλλά και την ικανότητα να εγγυηθεί αυτή την πορεία.

Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, προσώρας, κρατά μια αμήχανη και ανεύθυνη στάση. Δεν αναγνωρίζει τις ιστορικές της ευθύνες για τη μη επίλυση του προβλήματος, ταυτόχρονα όμως ούτε και τη θετική παρακαταθήκη του Βουκουρεστίου το 2008.

Ελπίζω, σύντομα θα κατανοήσουν ότι ένα εθνικής σημασίας ζήτημα δεν προσφέρεται για μικροκομματικά παιχνίδια, ώστε, αν υπάρξει προοπτική λύσης, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ευρύτατης κοινοβουλευτικής συναίνεσης.»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί